REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

DISPUTE la ședința Consiliului Județean Constanța. Subvenționarea transportului elevilor în județ, motiv de discuții între grupul PNL și conducerea CJC

DISPUTE la ședința Consiliului Județean Constanța. Subvenționarea transportului elevilor în județ, motiv de discuții între grupul PNL și conducerea CJC

Replica API 28 iulie 2018 | 03:23 309

Ședința de Consiliu Județean Constanța de vineri, 27 iulie a.c. s-a desfășurat cu 33 de consilieri județeni prezenți, toate proiectele incluse pe ordinea de zi supuse aprobării fiind votate. Un singur proiect a fost retras, este vorba despre cel privind aprobarea închirierii prin licitație publică deschisă a unor spații aflate în proprietatea publică a județului Constanța și în administrarea Spitalului Județean Constanța, în scopul desfășurării de activități comerciale. Inițiatorul, președintele CJC Marius Horia Țuțuianu a fost cel care a anunțat retragerea lui.

Un alt proiect care a mai stârnit discuții a fost cel privind aprobarea organizării evenimentului „Sărbătoarea Recoltei și Vinului Dobrogean – ediția 2018”; la acest proiect, consilierul județean Marian Iordache a luat cuvântul, susținând că grupul PNL votează împotrivă, având în vedere că pentru ediția din acest an se alocă mai mulți bani decât la ediția anterioară – respectiv 1 milion de lei, comparativ cu aproximativ 650.000 de lei, la ediția anterioară. Chiar și cu opoziția grupului PNL, proiectul a trecut, cu 19 voturi pentru și 14 împotrivă.

Discuții aprinse au apărut, însă, la sfârșitul ședinței, în momentul în care consilierul județean PNL Marian Iordache a luat din nou cuvântul și a solicitat conducerii CJC introducerea pe ordinea de zi a ședinței următoare a două proiecte de hotârăre: unul care vizează Teatrul de Copii și unul privind subvenționarea transportului intrajudețean pentru elevii constănțeni. De altfel, reprezentanții Asociației Elevilor Constanța se aflau în sala de ședințe, ei anunțând încă de săptămâna trecută că iau în calcul să acționeze în judecată CJC și pe președintele acestuia, Marius Horia Țuțuianu, dacă transportul intrajudețean nu va fi subvenționat.

Răspunsul lui Marius Horia Țuțuianu a fost tranșant: „Proiectul privind transportul intrajudețean are susținerea tuturor din sală. Dar trebuie căutată calea legală. Văd că d-nul Bola (n.r. Bogdan Bola) a început campania electorală. Îl rog să se abțină de la a mai plimba copiii aceștia prin sălile Consiliului Județean Constanța și a le transmite niște informații eronate. Mai ales că are și pregătire de jurist. Nu de punctaje politice avem nevoie acum și nu a început campania electorală. Propunerea va fi analizată, a fost trimisă la direcții, așteptăm rapoartele de analiză”, a afirmat președintele Marius Horia Țuțuianu. La rândul său, vicepreședintele Claudiu Palaz l-a acuzat pe consilierul județean PNL că transmite mesaje eronate.

Pe de altă parte, consilierul județean PNL Bogdan Bola a acuzat că proiectul nu este luat în seamă.

Secretarul general al județului Constanța, Mariana Belu, a subliniat: „Au fost depuse două proiecte, de consilierii județeni Bola și Gima. Unul privind alocarea unei sume pentru studiul de fezabilitate al teatrului de copii. Un alt proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Teatrului de Copii pentru a prinde în bugetul lor suma de 400.000 de lei, necesară studiului de fezabilitate. Am înțeles că este vorba despre un singur proiect, am luat legătura cu d-nul Bola telefonic, i-am spus că potrivit legii doar ordonatorul principal de credite, respectiv președintele CJC are calitatea să inițieze un proiect privind rectificarea bugetului. V-am rugat să veniți la sediul consiliului pentru a discuta, mi-ați spus că plecați la o nuntă și nu puteți să veniți. Și nu ați venit. V-am rugat să luați legătura și cu d-nul Gima, până la urmă am luat eu legătura, i-am explicat d-nului Gima și a înțeles că nu aveți această calitate să inițiați. Dar nimeni nu cenzurează dreptul unui consilier de a face amendamente pe acele proiecte de hotărâri care sunt inițiativa exclusivă a ordonatorului de credite. Acesta este adevărul, restul sunt povești.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre depus pe data de 25 iulie a.c., semnat de șase sau șapte consilieri județeni, referitor la acordarea acelei subvenții de 50% pentru reducerea transportului intrajudețean, potrivit legii, o hotârăre trebuie să primească și raportele compartimentelor de specialitate. Sub semnătura mea, a plecat acest proiect către Direcția Juridică, către Direcția Domeniului Public și Privat și Autoritatea de Transport și către Direcția Economică. Și cu mențiunea pe care am făcut-o directorilor că dacă în termen de 30 de zile nu îmi dau un punct de vedere cu privire la proiectul pe care dvs. l-ați depus, se consideră implicit favorabil.

Eu personal am avut o discuție cu reprezentanții Asociației Elevilor și cred că a fost o informare reciprocă și a doua zi am avut o discuție cu d-nul președintele și cu reprezentanții asociației. Categoric vrem să facem un astfel de proiect, așteptăm rapoartele, m-am interesat și în alte județe, am vorbit și la Primăria Constanța, dar acolo este reducere pe transportul public. Proiectul de hotărâre depus de dvs. este foarte lapidar. Ca să dai o subvenție trebuie stabilit impactul asupra bugetului, regulamentul de acordare, procedura de decontare. Este mult mai complex decât trei rânduri. Sunt detalii tehnice, legale”. În continuare, Bogdan Bola a arătat că, tocmai având în vedere faptul că sunt detalii care trebuie verificate, grupul PNL a cerut să fie introdus pe ordinea următoarei ședințe.

Bogdan Bola: „Avem un răspuns public că până la următoarea ședință proiectul va fi analizat. Restul e can can!”

„Din păcate, dezbaterea de astăzi pe această temă a căpătat aspecte hilare. Între miștouri și reproșuri, combinate cu obsesia conducerii PSD că aș vrea să candidez la primărie, e cam greu să porți o dezbatere reală despre o problemă gravă cu care se confruntă județul: suntem primul loc pe țară ca abandon școlar în mediul rural și pe locul doi, după Ilfov, în mediul urban. În loc să căutăm soluții și să le dezbatem în Consiliul Județean, noi ne ținem de glumițe și întârzieri...

Discuția de astăzi din Consiliul Județean, s-a desfășurat în mare cam așa:

- NU e bine făcut proiectul și NU se face așa. La întrebarea mea ce anume este greșit în el, s-a schimbat subiectul și nu s-a răspuns.

- NU trebuia să cer în solicitarea mea să fie pus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, pentru că nu era destul timp pentru a trece în comisiile CJC. Să zicem că așa este, am admis că poate nu era timp în 2 zile, ÎNSĂ:

1. Proiectul inițial era depus, de către Asociația Elevilor Constanța, din 27.06.2018. Acesta nu fusese niciodată pus în discuție și nici nu primiseră un răspuns oficial. Deci intenția era clară să fie trecut cu vederea...

2. Am încercat să dezbatem acest proiect în Comisia de Specialitate, fapt menționat și în procesul verbal al ședinței, fără efect însă. Am solicitat și o nouă ședință a Comisiei de Educație pentru astăzi, înainte de ședința ordinară, tocmai pentru a avea timp și colegii din celelelalte partide să studieze proiectul..la fel, fără succes. Singura promisiune a fost că vom discuta despre el...DUPĂ ședința ordinară. O altă amânare..

- Un alt reproș, cel mai penibil de altfel, a fost că mă folosesc de tinerii din Asociația Elevilor și Studenților pentru a îmi face campanie electorală, plimbându-i prin sediul Consiliului Județean. În mare, din păcate, cam asta e mentalitatea conducerii CJC:

1. tinerii sunt buni doar în campanii și nu pot gândi cu mintea lor ceva bun pentru comunitate.

2. tinerii au nevoie de îndrumarea noastră, a politicienilor, chiar și doar pentru a se deplasa pe holurile unei instituții.

3. tinerii trebuie să aștepte să le dăm lor CE VREM NOI, nu CE AU NEVOIE EI.

4. trebuie să fii neapărat în campanie electorală ca să te bați pentru un proiect, pentru ceva bun în comunitate. Altfel...ești doar un nebun care se bagă în seamă.

- Chiar dacă liderul grupului consilierilor județeni, domnul Iordache Marian, a solicitat ca acest proiect să fie dezbătut în comisii până la viitoarea ședință ordinară, conducerea CJC s-ă făcut că nu înțelege și a continuat cu mici glumițe și împunsături politice. Pentru că este ușor să duci în derizoriu un proiect bun, dar e mai greu să îl pui în aplicare cu profesionalism.

- mi s-a reproșat faptul că nu am venit la o discuție cu doamna secretar Belu despre proiect, pe motiv că mergeam la o nuntă. DA, mergeam la o nuntă, am și eu dreptul ăsta. Mizeria este să insinuezi că am fi rezolvat toată situația, într-o discuție într-un birou, ce nu s-a putut rezolva în cadrul ședinței ordinare a CJC. Proiectele se discută PUBLIC, ÎN ȘEDINTE, nu în birouri la mica înțelegere!!

Singura idee care trebuie reținută după tot acest circ este una foarte simplă: am obținut un răspuns public (pentru prima dată) din partea președintelui Consiliului Județean Constanța că până la următoarea ședință acest proiect, inițiat de Asociația Elevilor și Asociația Studenților din Constanța și susținut de către consilierii județeni liberali, va fi analizat de direcțiile de specialitate ale CJC și vom avea un răspuns ferm în acest sens. Astfel, potrivit asigurărilor date de președintele CJC și de doamna secretar Belu, la proxima ședință ar trebui să fie pe ordinea de zi acest proiect, INDIFERENT DE CINE ȘI-L VA ÎNSUȘI...atâta timp va fi pus în aplicare.

Iar ca încheiere, dacă tot s-a abuzat azi de expresia "vă folosiți de...", eu invit orice ONG care are proiecte bune și fezabile pentru județul nostru să se "folosească" de consilierii liberali pentru a le duce la îndeplinire. Asta tocmai pentru că, doar simplul fapt că ești ales local, nu înseamnă că le știi pe toate sau ai neapărat cele mai bune idei. Doar printr-o colaborare eficientă și onestă între societatea civilă și clasa politică putem aduce schimbări reale în societatea noastră.

Restul e can-can, mai ceva ca în Teleorman...”, a transmis consilierul PNL Bogdan Bola.

F.B., P.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca invatamantul este gratuit asa trebuie sa fie si transportul
2
1
vorbiti de gazele din marea neagra nu vedeti ca l-au chemat la extemporal pe Maior americani asta e treaba voastra acum urgenta monstrilor
0
1
Grasa doarme de rupe! Va rog sa fiti atenti!!!!!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218