REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Distracţia la români se încheie cu insolaţii şi tentative de suicid

Distracţia la români se încheie cu insolaţii şi tentative de suicid

Replica API 25 iunie 2013 | 00:00 119

Minivacanţa de Rusalii a dat bătăi de cap ambulanţierilor constănţeni:

Minivacanţa de Rusalii a dat bătăi de cap ambulanţierilor constănţeni:

Minivacanţa de Rusalii a adus un val de turişti pe litoral. Însă, distracţia s-a lăsat şi cu afecţiuni medicale, respectiv insolaţii, lipotimii sau colici abdominale. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa s-au confruntat cu peste 300 de solicitări pe 24 de ore, printre care şi tentative de suicid. Pentru a evita toate aceste evenimente neplăcute, medicii recomandă mare atenţie la orele prânzului, la alimentaţie, hidratare şi vestimentaţie.

Prilej de vacanţă şi voie bună pentru unii, muncă la foc automat pentru alţii, ceva de genul: "pentru unii mumă, pentru alţii ciumă". Cam aşa este situaţia şi la malul mării, acolo unde minivacanţa de Rusalii a scos turiştii din case pentru o porţie de relaxare în briza mării. Însă, dacă aceştia s-au pus pe distracţii, se pare că, totuşi, nu au avut limite, şi-au uitat barierele acasă, ceea ce a însemnat un volum mai mare de muncă pentru ambulanţieri. Potrivit reprezantanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, în această perioadă s-au înregistrat atât lipotimii, insolaţii, colici abdomninale, convulsii, dar şi tentative de suicid. Spre exemplu, într-un interval de 24 de ore, solicitările au depăşit cifra 300, şi aici ne referim la toată raza judeţului. "Am avut în jur de 300 şi ceva de solicitări pe 24 de ore. Noaptea trecută (duminică spre luni - n.r.) am avut cam 190 pe judeţ, pe 12 ore. Ne-am confruntat cu convulsii, vreo 3 insolaţii, 4 lipotimii, au fost şi accidente rutiere, colici abdominale, stări de cefalee, greaţă, vărsături, mai mult din partea celor care au stat la plajă şi în căldură", a declarat, pentru "Replica", dr. Aura Broască, din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa. În cursul zilei de duminică, s-au înregistrat şi două cazuri de tentative de suicid, respectiv ingestie de medicamente, dar, din fericire, persoanele sunt în afara oricărui pericol, ele fiind salvate de către cadrele medicale. Însă, cum vremea se arată, în continuare, foarte călduroasă, medicii trag un semnal de alarmă, atenţionând populaţia să aibă mare grijă. Chiar dacă mulţi nu prea bagă de seamă, razele puternice ale soarelui pot dăuna grav sănătăţii, mai ales persoanelor care se ştiu cu boli cronice.

Sfatul medicului:

"Persoanele care se ştiu cu boli cronice, precum şi bătrânii şi copiii, să nu iasă afară în intervalul orar 11.00 - 17.00, să consume lichide suficiente pentru a-şi asigura hidratarea necesară, cam un pahar cu apă la cinci minute. Să aibă grijă şi de persoanele singure, precum vârstnicii, sau cele cu handicap, care nu au pe nimeni. Să se îmbrace uşor, lejer, cu articole vestimentare din ţesături naturale. Să-şi acopere capul cu pălăriuţe, dacă este nevoie să iasă la orele nepotrivite. De asemenea, alimentaţia trebuie să cuprindă multe fructe şi legume. Turiştii să aibă mare grijă de unde mănâncă, să fie locuri autorizate", a mai spus dr. Aura Broască.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614