REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Divorţul la notar - noutăţi 2014

Divorţul la notar - noutăţi 2014

Replica API 29 martie 2014 | 00:00 188

Divorţul pe cale notarială presupune o cerere de divorţ depusă personal de cei doi soţi, precum şi acordul lor asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea căsătoriei, precum numele de familie pe care să îl poarte după divorţ sau modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, scrie avocatnet.ro.

Divorţul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, "Desfacerea căsătoriei", care stabileşte că divorţul poate avea loc în următoarele situaţii: prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ; atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani; la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

În cazul în care există acordul soţilor pentru desfacerea căsătoriei, atunci acest lucru va putea fi făcut fie prin procedura administrativă, fie la notarul public, procedurile fiind reglementate de Codul Civil în cuprinsul art 375-378. "Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii", se menţionează în actul normativ citat.

Concret, procedura administrativă presupune adresarea unei cereri de divorţ, de către ambii soţi, ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau de la ultimul domiciliu comun al soţilor. Divorţul la starea civilă se poate încheia doar dacă soţii nu au copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi. Spre deosebire de divorţul pe cale administrativă, în faţa ofiţerului de stare civilă, divorţul pe cale notarială poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori.

Totuşi, pentru că divorţul să se pronunţe în faţa notarului, soţii trebuie să fie de acord cu toate aspectele ce privesc desfacerea căsătoriei, aspecte referitoare la:

numele de familie pe care să îl poarte după divorţ;

exercitarea autorităţii părinteşti obligatoriu de către ambii părinţi;

stabilirea locuinţei copiilor după divorţ;

modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii;

stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Articol complet: LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218