REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DNA a efectuat 22 de percheziţii la Constanţa şi Bucureşti: Gigi Chiru este urmărit penal!

DNA a efectuat 22 de percheziţii la Constanţa şi Bucureşti: Gigi Chiru este urmărit penal!

Replica API 30 octombrie 2014 | 14:40 309

Şi la domiciliul lui Cati Hristu

Şi la domiciliul lui Cati Hristu

Acţiune în forţă a oamenilor legii! DNA Bucureşti a efectuează, în dimineaţa de joi, 30 octombrie, 22 de percheziţii în Constanţa, atât la domiciliile unor persoane fizice cât şi la sediul unor societăţi comerciale. Din câte se pare, vizat este şi un parlamentar, respectiv senatorul PDL Christian Gigi Chiru. În plus, percheziţiile au loc şi în Cogealac, inclusiv la locuinţa fostului primar, Cati Hristu.

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2010-2014.

"În cursul zilei de 30 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate în municipiul București și județul Constanța, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", au precizat procurorii.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

UPDATE 11.55

Potrivit informaţiilor noastre, dubele oamenilor legii au fost zărite în curtea depozitului cu materiale de construcţii al senatorului Christian Gigi Chiru, din Eforie.

Din câte se pare, ar fi vorba de un scandal mai vechi, de prin anul 2010, legat de construcţia unui parc de eoliene la Cogealac, pe timpul când Christian Gigi Chiru era şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, iar Cati Hristu primarul din Cogealac. Nemulţumirile veneau din partea edilului, care nu era de acord cu firma care construia parcul eolian, respectiv CEZ.

Chiru, urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii

Potrivit procurorilor DNA, la data de 19 august 2010, suspectul Gigi Christian Chiru a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. România, Eolica Dobrogea AG, EOLICA Dobrogea X GMBH. Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.

Mită pentru protecţie juridică în litigiile cu CEZ

Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru ar fi primit de la omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Gigi Chiru, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România.

Chiru a anulat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Constanţa pentru CEZ

Tot procurorii DNA Bucureşti, prin intermediul unui comunicat de presă au spus că, având cunoştinţă că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță. “Suspectului Chiru Gigi Christian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au precizat reprezentaţii DNA. Reamintim că, în anul 2006, SC Ovidiu Development SRL, prin CEZ, a încheiat un acord scris cu Primăria Cogealac, pentru dezvoltarea unui parc eolian la Cogealac. După obţinerea acordului, SC Ovidiu Development SRL a demarat toate procedurile necesare pentru derularea proiectului. Cu toată documentaţia, SC Ovidiu Development SRL s-a adresat Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a obţine certificatul de urbanism, certificat pe l-au şi obţinut, urmând să demareze lucrările de construcţie a eolienelor. Numai că, după alegerile locale, noul primar, Cati Hristu şi Consiliul Local, au retras avizul pe care autoritatea locală îl acordase societăţii “Ovidiu Development”. De aici a izbucnit un adevărat scandal, intervenind şi Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii pe atunci, pentru anularea autorizaţiei de construire emisă de Consiliul Judeţean Constanţa pentru CEZ, motivând că documentul trebuia emis, potrivit legislaţiei, de Primăria Cogealac şi nu de CJC.

Vom reveni

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614