REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Nicuşor Constantinescu şi i-a interzis să părăsească ţara

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Nicuşor Constantinescu şi i-a interzis să părăsească ţara

Replica API 16 ianuarie 2014 | 00:00 150

Preşedintele CJ Constanţa, dus cu mandat de aducere în faţa procurorilor: "E abuz ce mi se întâmplă! Am fost tratat ca un animal"

Preşedintele CJ Constanţa, dus cu mandat de aducere în faţa procurorilor: "E abuz ce mi se întâmplă! Am fost tratat ca un animal"

Spirite încinse şi agitaţie în faţa Consiliului Judeţean Constanţa, miercuri, 15 ianuarie. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost băgat în maşina Poliţiei, cu scandal, pentru a fi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, unde i-a fost prezentat materialul de urmărire penală. Procurorii DNA au precizat că poliţiştii au pus în aplicare un mandat de aducere, având în vedere că preşedintele CJC nu s-a prezentat la audieri când a fost invitat. El a precizat, la ieşirea din DNA: "E o răfuială politică, DNA e o poliţie politică a lui Băsescu", după care s-a declarat un om liber, menţionând că va pleca joi în SUA pentru a se opera la un picior. A fost contrazis de procurori, care au menţionat că are interdicţia de a părăsi ţara. De cealaltă parte, avocatul preşedintelui CJC a menţionat că s-a prezentat şi în decembrie anul trecut, dar şi pe 13 ianuarie la DNA, cu împuternicirea de rigoare, pentru a prezenta procurorilor situaţia clientului său, şi anume că a făcut analize la o clinică din Germania şi că urmează să se opereze în SUA.

În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a menţionat că a fost informat că mai multe maşini de Poliţie stau de ceva vreme în faţa clădirii CJC, motiv pentru care, cunoscând practicile oamenilor legii, a ieşit să vadă despre ce este vorba. Atunci, spune el, a început calvarul, fiind bruscat şi băgat cu forţa în maşină. Nu înţelege de ce a fost adus "ca pe ultimul infractor" la DNA, când la mijloc nu ar fi fost vorba de refuzuri de a se prezenta la audieri. "Mi-au adus la cunoştinţă nişte învinuiri, că de ce am făcut programele USL Constanţa cu care am câştigat alegerile parlamentare şi locale de anul trecut. Au făcut un mandat de aducere. Ăsta se face în clipa în care un cetăţean care este cercetat refuză să se prezinte la audieri. Eu nu am refuzat, nu am semnat nici o citaţie anterioară, ba din contră, avocatul meu a fost luni aici (la DNA- n.r.), a discutat cu procurorul şef şi cu un altul că sunt plecat din localitate şi urmează să vin săptămâna asta să mi-aducă la cunoştinţă învinuirile. Astăzi (miercuri - n.r.) s-a procedat, premeditat, după cum vedeţi, cu maşini de la DNA Bucureşti, Constanţa, Poliţie, Poliţie Rutieră, forţe speciale, care s-au luptat cu mine în parcare, unde stăteau de câteva ore şi pândeau să ies eu din sediul Consiliului Judeţean, în loc să vină la cabinetul preşedintelui CJC şi să spună: domnule Constantinescu, avem o citaţie, un mandat, haideţi să mergem împreună. Fără circ şi atâta agitaţie", a declarat Nicuşor Constantinescu la ieşirea din sediul DNA, acolo unde a fost audiat aproximativ două ore.

Constantinescu: DNA este o poliţie politică a lui Băsescu!

Preşedintele CJC a continuat să explice ce s-a întâmplat, menţionând că este vorba de o răfuială politică. "Este o răfuială politică. Spun ce am spus mereu, că DNA în România este o poliţie politică a lui Traian Băsescu. Nu a făcut-o el? Este o poliţie politică, în care procedează abuziv, nedemocratic, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cum s-a procedat acum cu mine. Mi s-au adus la cunoştinţă nişte dosare care vizează programul perdele forestiere prin care CJC a împădurit judeţul Constanţa, programul Consumăm produse româneşti şi solarii, prin care am dat solarii celor de la ţară ca să trăiască şi să cultive produse româneşti şi să iasă din sărăcie. Programe de protejare a drumurile judeţene, de refacere a livezilor dobrogene, cu care am câştigat 14 colegii din 14. Abuz în serviciu, asta mi-au spus. Sunt acuzat că, împreună cu ceilalţi colegi din CJC, am votat programele cu care am câştigat alegerile USL Constanţa, adică refacerea livezilor dobrogene, şcolile din Constanţa, refacerea plantaţiilor de salcâmi, perdele forestiere de protecţie, pepinierele. Am întrebat ce treabă are DNA-ul, care se ocupă cu anticorupţia, cu programele CJC. Nu văd unde e legătura? Ce, perdelele forestiere le-am pus pentru mine, Nicuşor Constantinescu?", a mai spus preşedintele CJC. Tot acesta a menţionat că toate sunt nişte aberaţii şi va depune contestaţie. "Mi-au adus la cunoştinţă luându-mă cu japca din parcarea CJC, cu aceste aberaţii. Chipurile aş fi refuzat să vin, deşi eu nu am primit nici o citaţie, repet. Da, în primă fază mi-au spus că sunt de la Vamă. Am ieşit la maşină pentru că mi-au spus de la pază că sunt nişte persoane în civil care vorbesc la telefon şi care urmăresc maşinile. Ştiind de practica lor, am ieşit să întreb. Au spus că sunt de la vamă şi au sărit pe mine. Facem lupte greco-romane şi circ doar de dragul de a ieşi în evidenţă, când era foarte civilizat să fiu citat, să vin cu avocatul. Mi s-a adus la cunoştinţă că DNA Constanţa a primit o plângere de la Curtea de Conturi, dar acel raport este în faza de primă instanţă la Judecătorie (preşedintele CJC a contestat raportul Curţii de Conturi - n.r.). Mă voi duce şi voi face plângeri la procurorul şef, la Parchetul Superior, la toate instanţele. Chiar orice se face bine în ţara asta, fapt pentru care 240.000 de cetăţeni m-au votat pe mine şi pe colegii mei, 99 % din primarii USL au fost votaţi tot cu aceste programe şi proiecte, toate s-au făcut legal. Şi când eşti tratat ca un animal, cum a fost eu acum, nu ca un om care reprezintă cetăţenii judeţului Constanţa, ci ca un animal: luat, întoarsă mâna la spate, îmbrâncit... Au vrut să-mi pună cătuşe. Mai e o chestiune foarte gravă, ce caută cei de la Bucureşti, într-un dosar care e la DNA Constanţa? Constănţenii sunt incompetenţi sau timoraţi de CJC? Ce căutau aici?", a mai spus el.

Constantinescu: Sunt unii care vor să-şi facă nume pe spatele meu. Sunt un om liber, plec în America

"Am fost audiat de un procuror de aici, Adrian Bodean. Sunt oameni care cu numele meu şi al lui Mazăre vor să facă o carieră. Şi profită de chestiunea asta politică. Nu ştiu de câte ori am fost citat pentru că nu am semnat nimic! Le-am spus că mă duc să-mi fac un control medical şi le-am dat şi actele. O să plec la control, în America, de ce să nu plec? Sunt liber, dar maniera asta poliţienească, în anul 2014, cu luare, cu jaf, cu prindere, cu banii contribuabililor, este un mare abuz de o mare gravitate pentru România. Şi ne mirăm apoi de ce ne merge aşa rău. Să vină poliţia politică să conducă judeţul Constanţa, România. Nu mai suntem în democraţie, nu înţelegeţi ce se întâmplă aici? Dacă nu au fost atacate de prefect, ce treabă are DNA-ul de cum votează consilierii? Nu este exclus să fie adus şi primarul, dacă pe mine m-au luat aşa", a conchis Constantinescu, adăugând că i-au fost rupte hainele.

De ce este urmărit penal Constantinescu? DNA: Prejudiciul este de peste 5 milioane de euro

În schimb, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au anunţat că "a început urmărirea penală faţă de Constantinescu Nicuşor Daniel, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. "Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro), după cum urmează: 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean "Caravana estivală a Judeţului Constanţa" cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv Ra Romsilva, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege (devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului pe de o parte şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte). Mai este vorba şi despre suma de 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului. De asemenea, este vorba şi despre 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii cu act in dom cultural; finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice. Ajungem şi la suma de 1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. 761.749,06 lei, reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de ha din comuna Independenţa, jud.Constanţa, în condiţiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011 şi 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice. Faptele sus menţionate s-au petrecut în cursul anului 2012 (punctele a-e), respectiv perioada 2012/2012 (punctul f)", se arată în comunicatul DNA.

Încă un dosar - Centrul Militar Zonal

Într-un dosar separat, procurorii aceluiaşi serviciu teritorial "au dispus începerea urmăririi penale extinderea cercetărilor faţă de Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluţie, că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, în două rânduri, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului. De asemenea, în perioada în mai 2012 - octombrie 2013, a refuzat să dispună, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanţa pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale - Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii Bucureşti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unităţi, în cuantum de 3.958 lei. "Învinuitului Constantinescu Nicuşor Daniel i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Faţă de învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.", au spus procurorii DNA Constanţa", se mai arată în comunicatul DNA.

Reacţia lui Radu Mazăre

De menţionat că, în contextul acţiunii din faţa Consiliului Judeţean, se vehiculează că au fost prezenţi şi oameni ai legii de la Bucureşti, poliţişti din cadrul IGPR, care au făcut echipă mixtă cu cei de la Constanţa, "pentru a se asigura că se pune în aplicare mandatul de aducere", spun anumite surse. În afară de acest detaliu, care cu siguranţă că va fi lămurit, după ce Nicuşor Constantinescu a ieşit de la DNA, au urmat şi comunicatele de presă ale PSD Constanţa, respectiv ale Consiliului Judeţean Constanţa, care au criticat vehement acţiunea procurorilor DNA. La rândul său, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, pentru gandul.info: "Aşa ceva nu îmi puteam imagina, atâta ticăloşie, fără suflet şi fără Dumnezeu, nu îmi puteam imagina. Nicuşor Constantinescu are un diagnostic medical foarte, foarte grav, confirmat de analize medicale făcute acum două săptămâni în Germania. Avocatul lui a fost la procuror acum două zile, i-a arătat rezultatele şi i-a spus că Nicuşor Constantinescu urmează să plece în SUA să facă o intervenţie chirurgicală. Procurorul a modificat în ordonanţa de interdicţie de astăzi că Nicu s-a dus la Ambasada Americii să-şi ia viză ca să fugă (...) Păi, bă, nenorociţilor, nu suntem de ani de zile fugăriţi de procuratură şi târâţi prin procese? Fugeam de o mie de ori dacă ne-ar fi fost frică! Acuzaţiile din dosar sunt caraghioase, nu e acuzat că a luat ciubuc, ci că a făcut perdele forestiere. Va ataca în instanţă ordinul, dar vedem ce termene i se dau, motivaţia este ridicolă, s-a dus să-şi ia viză. Păi, el le-a spus. De ce să fugă, pentru trei pomi, păi Nicu este într-un dosar în care procuratura ne acuză de sute de milioane de euro".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102