REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DNA a solicitat CSM să analizeze afirmaţiile ministrului Toader cu privire la dosarul ”Belina”

DNA a solicitat CSM să analizeze afirmaţiile ministrului Toader cu privire la dosarul ”Belina”

Replica API 27 septembrie 2017 | 00:00 219

Tudorel Toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader, în cursul zilei de 26 septembrie 2017, a făcut o serie de considerații de natură juridică, în ceea ce privește dosarul “Belina”, în care este cercetată constănțeanca Sevi Shhaideh. Astfel, ministrul Justiției a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ. Ca urmare, DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă aceste afirmații sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar.

“Declarațiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul șef al D.N.A. a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă aceste afirmații sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, întrucât prin declarațiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiției a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal.

În susținerea cererii adresate C.S.M. se mai arată: apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii D.N.A. nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”, potrivit unui comunicar al DNA.

În continuare, DNA arată că, în ceea ce privește problema de drept invocată în declarațiile ministrului Justiției, aceasta a fost tranșată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casație Și Justiție prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăți comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu.

În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern.

Liliana CHIRU

Citește și: https://www.replicaonline.ro/dna-loveste-din-nou-sevil-shhaideh-principalul-pion-in-trecerea-insulei-belina-in-administrarea-consiliului-judetean-330979/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La puscarie cu acest infractor impreuna cu liviu .tariceanu si toti puscariabili psd.alde .pnl.pmp.udmre sialti hoti.parlamentari ministri.
2
2
Niste scuipatori de seminte, cu un IQ cat numarul de la pantofii pe care ii poarta, vorbesc despre un profesor universitar si ministru extrem de cumpatat intotdeauna in luarile sale de pozitie. Daca ar face-o cu bun-simt, n-ar fi nimic, fiecare e liber sa spuna ce crede, dar apeleaza la termeni din subsolurile limbii romane, jignind fara rusine...Niste frustrati demni de mila, ce se lasa manipulati tocmai pentru ca n-au nimic in cap. S-au obisnuit sa gandeasca altii pentru ei...Trista tara!
1
3
Bravo DNA ! Decizie corecta ! Hal de ministru al justitiei.... !? Manipulat politic de dictatorul Dragnea si acolitii lui ??!! Incredibil ! Sa plece.
6
5
In plm , un act administrativ poate fi cenzurat de catre procurori , cand sunt intrunite elementele constitutive ale unor fapte penale ... Basescu a restituit doar intr-o zi , unui mostenitor ciudat , 162 de apartamente . Actul era , in sine , un act administrativ , dar avea intrunite si elemente de abuz in serviciu , care fapta , este treaba procurorilor ... Sa dai decizii cu dedicatie pentru caracatita de partid , este periculos , pentru ca de aia este tara asta unde este , pentru ca , de regula , PSD-ALDE-PNL-PMP-UNPR-PDL , au talharit tara si de hoti trebuie sa se ocupe procurorii !
3
0
Unealta Dorel,justitiarul,loveste din nou!De data asta cu bata in balta...Belina!!!!Si cand te gandesti ca maimutoiul asta plini de negi a fost ditamai judecatorul la CCR,Iti vine sa lasi totul balta si sa-I strigi: Belimea-I...
4
3
Un act administrativ poate fi atacat in contencios administrativ iat judecatorul verifica legalitatea, altfel orice functionar public poate fi acuzat penal pentru orice hotarire sau decizie pe diferite motive invocate mai mult sau mai putin reale ca oricum multi vad putini pricep, vorba aceea pana la viitoarele alegeri ori moare magarul ori se pierde samarul.
3
0
corect, daca esti ministru nu iti permite nimeni, dar absolut nimeni, sa executi orbeste, fara a trece prin filtru, cerintele unui penal nr 3 ca om poliotic al tarii, din simplul motiv ca nu accepta sa ajunga, pe buna dreptate , la puscarie
5
2
Bai popor nebun in ce tara traim? Unde s-a pomenit ca functionarul x care nu e de acord cu seful sa se pise pe el, ba mai mult sa-l reclame ca seful nu-l asculta?! Unde s-a mai auzit ca un procuror de doi bani cu trei ani vechime acuza un prim ministru? Mai romani nici in Africa cea mai neagra in Oceania sau la polul sud nu exista asemenea anarhie. Sa vina marile puteri cre ne vor " binele " sa ne incalice si sa ne futa, sa vezi atunci democratia!!!
4
5
Sa mi iei mielul la tranta...
6
2
Bai papagalule, esti si tu bagat in lacul Belimea? ; ce tu nu poti sa faci parnaie impreuna cu pacaliciul mustacios?
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102