REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

DNA Bucureşti anchetează funcţionari importanţi din Constanţa, turnaţi de evazionistul Ferţu

DNA Bucureşti anchetează funcţionari importanţi din Constanţa, turnaţi de evazionistul Ferţu

Replica API 5 aprilie 2012 | 00:00 764

Condamnat la 6 ani de închisoare, pentru o evaziune de 4,6 milioane de euro

Condamnat la 6 ani de închisoare, pentru o evaziune de 4,6 milioane de euro

Evazionistul constănţean Alexandru Ferţu, trimis în judecată de DNA, a fost condamnat pe 2 aprilie la 6 ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Sectorului 5. Afaceristul, domiciliat în localitatea Valu lui Traian, este acuzat de producerea unei evaziuni fiscale de peste 4,6 milioane de euro, prin intermediul firmei la care era administrator, SC Miga Trans SRL, având ca obiect de activitate transporturi rutiere de mărfuri. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fără existenţa unor documente justificative din care să rezulte realitatea, legalitatea şi modalitatea concretă de determinare a sumelor înscrise de societate, Alexandru Ferţu a determinat decontarea, în mod ilegal, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în valoare totală de 19.394.079 lei (circa 4.600.000 euro), ce reprezintă prejudiciu cauzat bugetului de stat, situaţie în care ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile, imobile şi a conturilor bancare aparţinând inculpatului, cât şi asupra bunurilor mobile şi conturilor aparţinând părţii responsabile civilmente, SC Miga Trans SRL, judecătorii hotărând că Ferţu trebuie să plătească păgubitei ANAF suma de 19.000.343 lei, plus 15.000 lei cheltuieli de judecată, către stat.

Reamintim că, la data de 16 septembrie 2010, Judecătoria Sectorului 1 a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ferţu Alexandru pe o perioadă de 29 de zile, ulterior fiind eliberat de către Tribunalul Bucureşti. De-a lungul anilor, Alexandru Ferţu apare ca asociat sau/şi administrator în următoarelor firme: Miga Trans, IGM Tourism Investments, Sargesta, Total Doryon, Tera-Toria, Lexi Steel, Autoconstanţa, Agro Diesel, N&H Energy, All-Energy, Wind Energy Production 2008, Alcrifer Nico, Dinput, Porto- Ana, Donalus Star, Gasal Universal şi Minelfo, toate din judeţul Constanţa. În câteva dintre ele, afaceristul arestat este asociat cu câteva nume destul de interesante. Unele surse susţin că, de fapt, Alexandru Ferţu nu este decât o săgeată a unui grup organizat format din persoane "sus puse", care au coordonat toată activitatea din umbră.

Evazionistul Ferţu a "ciripit" tot: funcţionari importanţi din Constanţa, cercetaţi de DNA Bucureşti

Astfel, la SC Wind Energy Production 2008 SRL din Constanţa, Alexandru Ferţu este partener cu Alexandru Marian Nazîr, un tânăr de 24 de ani, fiul comisarului şef Costică Nazîr, fost şef de birou în cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Constanţa, în prezent angajat al IJPF Constanţa, dar şi cu Sorin Săbăduş, un apropiat al fostului senator Viorel Marian Pană. De asemenea, în firmele N&H Energy şi All Energy, ambele înfiinţate în acelaşi an 2007 şi funcţionând în acelaşi sediu cu Wind Energy Production 2008 SRL, Alexandru Ferţu îl are ca asociat pe Herbert Daniel Harbur, un tânăr de 34 de ani, ofiţer în cadrul Poliţiei de Frontieră Constanţa. Trebuie precizat faptul că toate cele trei firme mai sus menţionate au sediul social declarat nicăieri altundeva decât la domiciliul comisarului şef Costică Nazîr. În fine, o altă parteneră de afaceri a escrocului Alexandru Ferţu, este Oana Mădălina Grigorie, consiliera personală a fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Potrivit unor surse, se pare că Alexandru Ferţu a dat în vileag toată încrengătura din care fac parte numeroase persoane importante, printre care poliţişti şi angajaţi ai Fiscului, cercetaţi acum de DNA Bucureşti în dosare disjunse. Aceleaşi surse susţin că angajaţii statului sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie, o parte fiind deja audiaţi, în timp ce restul îşi aşteaptă rândul.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218