REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DNA: Fostul şef DIPI a invocat "regimul de urgenţă" pentru achiziţionarea autoturismului folosit de Gabriel Oprea

DNA: Fostul şef DIPI a invocat "regimul de urgenţă" pentru achiziţionarea autoturismului folosit de Gabriel Oprea

Replica API 13 mai 2016 | 00:28 260

Fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), Gheorghe Nicolae, a invocat "regimul de urgență" în solicitarea privind suplimentarea fondurilor operative cu suma de 410.000 lei în baza căreia a fost cumpărat autoturismul marca Audi folosit de fostul vicepremier Gabriel Oprea, se arată în rechizitoriul prin care cei doi au fost trimiși în judecată de DNA.

Conform rechizitoriulzui DNA, din probele administrate în cauză a rezultat că, la începutul lunii iulie 2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, secretar de stat în cadrul DIPI, a luat hotărârea de a achiziționa un autoturism din fondurile operative ale instituției pe care o conducea, în scopul asigurării transportului lui Gabriel Oprea.

Astfel, în data de 13.07.2015, sub pretextul unei necesități rezultate din activitatea Diviziunii Protecție Personal (DPP), Gheorghe Nicolae a întocmit în nume propriu un înscris denumit 'notă-raport', care a fost înregistrat ca document secret de stat, nivelul de clasificare "secret", prin care a solicitat aprobarea suplimentării fondurilor operative cu suma de 410.000 lei.

"În motivarea solicitării, s-a menționat că (...) este o structură a DIPI care are nevoie 'în regim de urgență' de un 'mijloc de transport adecvat specificului misiunilor executate', pentru îndeplinirea principalelor atribuții, legate de protecția fizică a persoanelor și bunurilor (însoțire/escortare nemijlocită/realizare de cordoane specifice de securitate, protecția demnitarilor și a obiectivelor desemnate în scopul prevenirii și anihilării oricăror acte ostile, care ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea persoanelor protejate; protecția factorilor umani din responsabilitate, în situația producerii iminente a unor acte ostile la adresa obiectivelor încredințate; pune în aplicare proceduri de control tehnic, de securitate și control al accesului în zonele, proprietățile desemnate, mijloacele de transport și itinerarele primite în responsabilitate). În cuprinsul notei-raport s-a precizat că autoturismul este achiziționat pentru 'dotarea' (...) ca o componentă a 'operaționalizării' acestei structuri a DIPI. Singurul temei de drept invocat a fost art. 8 lit. a) din O.M.A.I. nr. (.....) , care reglementează faptul că, pentru cheltuielile operative ale DIPI situate peste plafonul de 50.000 euro, ordonatorul de credite este ministrul Afacerilor Interne", se arată în rechizitoriu.

Procurorii spun că nota-raport a fost aprobată de către Gabriel Oprea, în calitate de ministru al Afacerilor Interne.

"În baza dispoziției verbale a secretarului de stat Nicolae Gheorghe, autoturismul a fost achiziționat pe numele șefului (...). În luna august 2015, secretarul de stat Nicolae Gheorghe a luat hotărârea de a se efectua transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului în cauză, de la (...) către DIPI, sens în care l-a delegat pe Iacob Marian-Dănuț, pentru a încheia contract de donație, în numele DIPI. Astfel, în baza delegației (...) emisă de DIPI, Iacob Marian-Dănuț, reprezentant al DIPI, în calitate de donatar, a încheiat cu (...), în calitate de donator, contractul de donație autentificat cu nr. (...)/20.08.2015 la Biroul Notarilor Publici Asociați (...)", notează DNA.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul DIPI. Gabriel Oprea, în prezent senator, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În dosar au mai fost deferiți justiției: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative", susțin procurorii.

DNA precizează că, în perioada 21 august — octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Gabriel Oprea, potrivit RTv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614