REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DNA: Ioana Băsescu, vacanţă în Cuba cu bani de la Oil Terminal, cu girul lui Wagner

DNA: Ioana Băsescu, vacanţă în Cuba cu bani de la Oil Terminal, cu girul lui Wagner

Replica API 23 septembrie 2016 | 00:14 321

Fostul director al companiei petroliere: „Tot ce scrie în comunicatul DNA corespunde realităţii”

Fostul director al companiei petroliere: „Tot ce scrie în comunicatul DNA corespunde realităţii”

Silviu Ioan Wagner

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărită penal, sub control judiciar, de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. În dosar mai sunt cercetate şi alte persoane, toate având legătură cu acţiuni din campania electorală din 2009.

Astfel, au mai fost puşi sub control judiciar Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită; Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită; Silviu Ioan Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat (Oil Terminal - n.r.), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul; Elena Udrea, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009, în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii a 5 infracţiuni de spălare de bani; Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, instigare la spălare de bani (2 fapte); Mario Giovanni Francesco, om de afaceri, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: evaziune fiscală, spălare de bani (2 fapte).

Pentru fiecare persoană în parte, DNA detaliază faptele, în privinţa Ioanei Băsescu menţiionând că „în luna decembrie 2009, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an”.

În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Silviu Ioan Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Ioana Băsescu, care a şi intermediat încheierea tranzacţiei, arată procurorii DNA. „În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia inculpatului Silviu Ioan Wagner, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Silviu Ioan Wagner, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captive şi nu mai achiziţionase niciodată publicitate de asemenea valoare). Mai mult, firma “prestatoare” nu desfăşurase anterior acestui moment activităţi comerciale semnificative şi nu avea experienţă relevantă în domeniul publicităţii. La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Giovanni Mario Francesco, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.

Între cele două societăţi nu au existat în realitate nici un fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de inculpatul Silviu Ioan Wagner. În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obţinută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpaţii Ioana Băsescu şi Giovanni Mario Francesco pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba şi a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării”, se arată în comunicatul DNA. Contactat de „Replica” de Constanţa, Silviu Wagner s-a limitat la a declara: „Tot ce scrie în comunicatul DNA corespunde realităţii”. „Am avut un contract, mi s-a solicitat şi am acceptat, cu o firmă, nu o mai ţin minte să o spun acum, dar pe care l-am reziliat atunci când am văzut că nu beneficiem de serviciile din contract. Ar fi trebuit să le şi cer banii înapoi”, a spus fostul director general al Oil Terminal.

Alexandra ANTON

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/banii-companiei-de-stat-oil-terminal-virati-pentru-publicitatea-in-campanie-udrea-si-ioana-basescu-urmarite-penal-291310/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218