REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca părţi civile în dosarul Colectiv

DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca părţi civile în dosarul Colectiv

Replica API 10 septembrie 2016 | 00:00 200

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că procedura de introducere ca părți civile în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv s-a realizat pentru un număr total de 240 de persoane.

"Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părți civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedați. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoștință obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reținută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile și obligațiile procesuale.

Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părți civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleși. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane", arată DNA, într-un răspuns transmis, vineri, la solicitarea AGERPRES.

DNA a precizat că 15 persoane nu s-au prezentat, deși au fost citate de două ori, la date succesive. În 15 februarie, Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei și Antonina Radu, dar și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar București, instanța de fond, mai multe excepții privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA. Excepțiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise ulterior de Curtea Militară de Apel.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Reamintim că la data de 30 octombrie 2015, la Clubul Colectiv din Capitală, a avut loc un incediu în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața, și alți 186 au fost răniți, majoritatea având nevoie de spitalizare. Printre victime, s-a numărat și constănțeanca Serian Mavi, în vârstă de 25 de ani, absolventă a Facultății de Limbi Străine. Ea și-a pierdut viața pe 7 noiembrie 2015, la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218