REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DNA sparge CLOACA din Portul Constanţa? Şpăgi şi contrabandă, pe bandă rulantă

DNA sparge CLOACA din Portul Constanţa? Şpăgi şi contrabandă, pe bandă rulantă

Replica API 6 octombrie 2016 | 13:26 1068

„Acolo se întâmplă asta de când lumea şi pământul”

„Acolo se întâmplă asta de când lumea şi pământul”

Se sparge cloaca din Portul Constanţa? Procurorii DNA au descins, în dimineaţa de miercuri, 5 octombrie anul curent, vizaţi fiind lucrători de la Poliţia de Frontieră, angajaţi ai Căpităniei Zonale, ai Cabinetului Medico-sanitar de Frontieră Constanţa şi Vaccinuri Internaţionale şi ai Biroului Vamal. Mai exact, se pare că mai multe persoane îşi făcuseră un obicei din a cere şi primi şpagă pentru a închide ochii la controalele navelor sau pentru a permite contrabanda, accesul în port etc. Audierile au durat mai multe ore, 15 persoane fiind luate la puricat la sediul DNA, într-o forfotă de nedescris.

„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi contrabandă, comise în perioada 2015 - 2016. În cursul zilei de 5 octombrie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate în municipiul Constanţa, dintre care patru la sediile unor instituţii publice, iar restul la domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Brigăzii Mobile de Jandarmi Constanţa”, au anunţat procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit informaţiilor noastre, descinderile vizează atât lucrători de la Poliţia de Frontieră, angajaţi ai Căpităniei Zonale, Cabinetului Medico-sanitar de Frontieră Constanţa şi Vaccinuri Internaţionale şi Biroului Vamal, fiind vorba despre un dosar în care se cercetează infracţiunile de luare şi dare de mită dar şi de contrabandă.

Mai exact, mai multe persoane din instituţiile mai sus precizate ar fi luat mită de la căpitanii vaselor ce acostau în Port pentru a închide ochii la controale. De asemenea, şpăgile, care nu erau numai în bani, ci şi în cartoane cu ţigări sau baxuri cu băuturi alcoolice, erau date şi pentru a înlesni contrabanda, pentru a permite accesul fără probleme în incinta portului.

„Doctoriţa aia tânără urla că dacă nu primeşte 3 cartoane, doarme la vapor!”

Şi situaţia se pare că este una veche sau cel puţin aşa spun anumite „guri” care poate au treabă cu speţa mai sus prezentată. „Acolo se fură industrial, toţi vameşii au vile şi maşini de nu vezi nici la barosani, în vest. Au cash ascuns de nu ştiu să numere” sau „De la Frontieră, Vamă, Căpitănie, chiar şi doctoriţa aia tinerică de la Cabinet care urla că dacă nu primeşte 3 cartoane, ea doarme la vapor. Sau cei de la Vamă care urlau în gura mare să li se aducă salam, de se mira comandantul de la vapor că nu aveţi ce mânca. Când făceau controale şi puneau sigiliul, furau şi o sticlă de whiskey. Luau până şi apă minerală”, „Era şi timpul, că de la 3 cartoane prăduite, două erau duse la portbagaj şi unul la tură” – sunt doar câteva dintre comentariile oamenilor.

Constactat telefonic, Alexandru Mezei, șeful Căpităniei Zonale Constanța, a declatat, pentru "Replica": "Am fost și eu chemat la biroul de la Siguranţa Navigaţiei pentru că sunt conducătoru instituției. Perchezițiile nu ay vizat altceva decât niște dosare cu privire la anumite nave, nu am reținur numărul lor. Au fost identificate dosarele din arhive care dețineau datele despre respectivele nave.

Acele documente au fost ridicate de către Direcția Națională Anticorupție. Este vorba despre 4 suspecți. Unul dintre ei era la serviciu, ceilalți acasă. Cel de aici a fost condus la audieri. Toți sunt ofițeri de tură, nici unul nu este cu funcție de conducere. Mai multe amănunte nu știu". Audierile au durat mai multe ore, la sediul DNA din Constanța fiind o forfotă de nedescris: dube, mascați, procurori, suspecți și avocați veneau și plecau. Cercetările continuă, urmând a se lua măsurile ce se impun.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Subscriu la cele spuse despre Albaceanu. Asta a perfectionat stilul de coruptie de la agigea. Nu are curaj nimeni sa-l atinga, este mana in mana cu procurorii si unii stabi. Bravo lui.
3
0
Sunt cea mai superficiala jurnalista posibila. Copiez comentarii din alte articole, chiar de la unele ziare concurente, exemplu cuget liber si le introduc in articolele mele pana realizez o mare stire de senzatie!
11
0
PE SAVIN DE LA POLITIA DE FRONTIERA CAND IL LUATI? SAU E OARE OMUL DNA-ului si IL AVETI LA MANA CU CEVA?
10
1
Vreau sa stau in genunhi in fata lui Ovidiu sa ii fac o ..... daia buna
1
41

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102