REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

DNA verifica lucrarile cu dedicatie facute de Geotop

DNA verifica lucrarile cu dedicatie facute de Geotop

Replica API 13 iulie 2010 | 00:00 548

Primarii din mai multe localitati au dat audiente fortate la Parchet

Primarii din mai multe localitati au dat audiente fortate la Parchet

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti au dispus ieri, la Constanţa, audierea a 45 de actuali sau foşti primari din judeţ, care au semnat acordul de parteneriat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa şi firma SC Geotop 2001 SRL, deţinută de colonelul SPP Nicolae Duminică, de Adrian Petru Pascu, George Daniel Popescu şi Ioan Ichim, în vederea participării la procedura de achiziţie publică "documente cadastrale şi înscriere la Cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere". Printre cei care au vizitat luni a.c. sediul DNA, întrucât există suspiciuni că parteneriatul nu s-a concretizat, dar banii au fost cheltuiţi, se numără şi Gelu Iordache, primarul oraşului Băneasa. Primarul susţine că s-a prezentat la DNA cu un braţ plin de dosare pentru a face dovada procurorilor că în cazul său lucrările s-au derulat.

"Am fost audiat alături de alţi 44 de actuali şi foşti primari. Am dat o simplă declaraţie fără ca procurorii să-mi comunice dacă sunt audiat în calitate de martor în dosar sau în calitate de acuzat. M-au întrebat doar dacă am cunoştinţă de acest contract. Le-am spus procurorilor că am participat în calitate de asociat la acestă lucrare, iar banii primiţi de la CJC i-am folosit pentru efectuarea plăţilor către firma executantă a lucrării. Am venit la audieri cu toată documentaţia în braţe pe care am arătat-o procurorilor. Lucrarea s-a efectuat pe toate drumurile de interes local din Băneasa, iar valoarea contractului s-a ridicat la aproximativ 1 miliard lei vechi", susţine Iordache. Menţionăm că, luni, printre edilii constănţeni prezenţi la audieri s-a numărat şi fostul primar din Murfatlar, Nicolae Crivineanu, dar şi primarul comunei Aliman, Gheorghe Topalu. "Am fost programat la ora 12.00. M-au întrebat despre proiectul Geotop, care face referire la intabularea drumurilor judeţene şi comunale. Toată licitaţia a fost făcută de către Consiliul Judeţean Constanţa. Noi am semnat doar acel protocol prin care primeam anumite sume de bani de la CJC, noi le aprobam în Consiliu Local şi apoi le viram în contul Geotop 2001. Banii se primeau în fiecare an, iar până în prezent s-au virat în contul Geotop aproximativ 1 miliard de lei vechi. Protocolul a fost semnat în 2007 printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean. De atunci şi până în prezent nu au fost probleme. Acum, dintr-o dată, ne-au chemat la audieri. Este prima dată când dau cu subsemnatul la DNA", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Topalu.

Crivineanu: "Deplasarea la DNA a fost una benefică care-ţi creează dependenţă"

Dacă cei doi primari păreau extrem de nedumeriţi cu privire la audieri, fostul primar al localităţii Murfatlar, Nicoale Crivineanu, spune că a părăsit sediul DNA Constanţa cu zâmbetul pe buze. Mai mult, Nicolae Crivineanu a declarat faptul că a fost audiat alături de alţi 44 de "mucenici" în dosarul Geotop 2001. "Nu am nici o legătură cu acest dosar. Sunt foarte relaxat în ceea ce mă priveşte, pentru că nu am făcut ceva de care să-mi fie ruşine. Domnul primar de la Băneasa, care a venit cu dosarele după el, constat că este mai pregătit decât mine. Eu am venit cu mâinile în buzunar. Nu am participat până în prezent la astfel de audieri, dar pot spune că m-am relaxat la DNA. Ar trebui să vin mai des. A fost chiar plăcută conversaţia şi totodată deplasarea la DNA a fost una benefică care-ţi creează dependenţă", a declarat, amuzat, Nicolae Crivineanu.

Primarul de la Castelu spune că este singurul care s-a împotrivit contractului cu Geotop

Pe lista primarilor care urmează să dea cu subsemnatul la DNA, în dosarul Geotop 2001, îl regăsim şi pe primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel. Edilul a declarat că nu poate participa la audieri întrucât este plecat din ţară. "Consiliul Judeţean a impus primarilor acest proiect, însă eu am fost singurul care la vremea respectivă m-am opus cu desăvârşire. Cercetările în acest caz sunt corecte întrucât s-au cheltuit câteva milioane de euro fără să aibă loc vreo licitaţie. Marţi sunt programat la audieri, însă fiind plecat din ţară, mă voi prezenta în faţa procurorilor în 19 iulie a.c.", a declarat primarul Nicolae Anghel. Menţionăm faptul că, în 2007, contractul privind întocmirea documentaţiei cadastrale şi înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport a fost atribuit SC Geotop 2001 SRL din Bucureşti. Valoarea estimată a contractului a fost de 9.610.164 lei, fără TVA, adică de peste 96 miliarde de lei vechi, fără TVA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369