REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Doamne fereşte de boală! Dispar medicamentele ieftine din farmacii?!

Doamne fereşte de boală! Dispar medicamentele ieftine din farmacii?!

Replica API 22 ianuarie 2018 | 00:00 299

Sănătatea este cel mai de preț avut al omului. Vorbe mari, vorbe frumoase! Dar cum să ai grijă de sănătate, când totul costă bani, și încă destui. Consultații la medicul specialist pentru care constănțenii scot din buzunar între 100 și 200 de lei, analize și investigații contracost, de ordinul sutelor de lei – având în vedere că mai tot timpul răspunsul de la laboratoare este „Nu mai avem plafon, reveniți luna viitoare! Dar, după ce ai trecut și de medicul specialist, și de analize sau investigații, te vezi cu rețeta în mână și te îndrepți spre farmacie. Unde, dacă rețeta nu este una compensată, vei lăsa alte sute de lei. Ba, după cum bine a punctat o constănțeancă, „statul oricum compensează medicamentele ieftine, nu pe cele scumpe!”.

„Cum să avem grijă de sănătatea noastră, când abia ne mai ajung banii de medicamente?”, ne-a reclamat o constănțeancă. „Am fost să îmi cumpăr lacrimi artificiale. Am nevoie de ele, în sezonul rece, pentru că altfel risc să dezvolt chisturi la nivelul ochilor. Anul trecut am luat un colir la 50 de lei, acum am zis să iau ceva mai ieftin.

Am căutat în vreo trei farmacii, peste tot același răspuns: indiferent de firma producătoare, nu există niciun colir mai ieftin de 50 de lei. Doar o reducere de câteva procente pe care ți-o oferă farmacia. Mai iau și o vitamica c și niște picături cu fier, magneziu și alte minerale pentru întărirea sistemului imunitar, am mai dat 30 de lei”, ne-a reclamat constănțeanca.

Iar dacă este vorba despre o boală serioasă, antibioticele sunt nelipsite. E drept, antibioticele sunt compensate. Dar probioticele nu. „Și scoți din buzunar între 30 și 80 de lei și pentru probiotice, pentru că ești conștient că dacă nu le iei, își distrugi alte organe, mai mulți îți faci rău decât bine”, a continuat femeia.

Dacă și copilul este răcit, nu se poate să lipsească din casă un antiinflamator și un sirop de tuse. Adică trebuie să dai între 13 lei și 80 de lei pentru siropul de tuse – în funcție de ce îți recomandă medicul pediatru - și alte câteva zeci de lei pentru antiinflamator. Ferească Dumnezeu de ceva mai grav.

„Iar dacă le spui ceva farmaciștilor, ridică și ei din umeri. Recunosc și ei că medicamentele ieftine încep să dispară, încet încet din farmacii”, a continuat constănțeanca.

Medicamentele pentru cronici și genericele încă sunt ieftine

Președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța, Vasile Rizea, a precizat pentru „Replica de Constanța” că la ora aceasta medicamentele pentru afecțiuni cronice și cele generice sunt la un preț accesibil. Iar, în general, tendința este de creștere a prețurilor. „Au fost discuții să aducă medicamentele inovatoare la același preț cu medicamentele generice. În cazul genericelor, vor trebui să scadă prețurile, dar treptat, nu vor mai avea din ce să scadă și există riscul să dispară de pe piață”, a adăugat președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

Accesibile, la această oră sunt, de exemplu, paracetamolul la 1,5 lei cutia, sau aspirina, nurofen aproximativ 15 lei cutia, antinevralgic aproximativ 10 lei cutia etc.

Dispar medicamentele care costă mai puțin de 25 de lei?!

Pe de altă parte, la sfârșitul lui 2017, reprezentanții Patronatului Producătorilor Industribali de Medicamente din România arătau că taxa clawback este principala cauză pentru care dispar medicamentele ieftine, sub 25 de lei, din farmacii. Și, în special medicamentele fabricate în țară.

„Astfel, taxa clawback a crescut de la circa 5% în 2011 la 12% în 2015, ajungând la 20% în 2017 – ne aşteptăm ca taxa să fie 30% în a doua jumătate a anului 2018, din cauza creşterii consumului de medicamente scumpe”, a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER. El a menţionat că în nicio ţară din lume autorităţile nu aplică o taxă suplimentară de 20% asupra producătorilor de medicamente şi, mai mult, în ţările din UE unde se întâlneşte o astfel de taxă medicamentele ieftine sunt scutite de la plata ei.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum sunt medicamente dar nu ai bani.sa nu uitati sa votati cu psd si pnl! Popor de nimic
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614