REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Doar 12 state din Europa aruncă după gratii vinovaţii pentru abuz în serviciu

Doar 12 state din Europa aruncă după gratii vinovaţii pentru abuz în serviciu

Replica API 2 februarie 2017 | 23:27 721

Cum arată practica europeană în domeniu

Cum arată practica europeană în domeniu

Abuzul în serviciu este pedepsit cu închisoarea în Europa în doar 12 state, însă denumirile diferă de la un stat la altul. Totuși, în țările în care nu se sancționează cu închisoare, funcționarii publici își pierd dreptul de a mai ocupa o funcție publică pentru o anumită perioadă de timp.

În Franţa abuzul în serviciu nu este denumit astfel, iar faptele pedepsite sunt în domeniul corupțeii sau a traficului de influență. Codul penal francez face referire la abuzurile comise de persoanele care exercită o funcţie publică, în Cartea a IV-a intitulată „Crime şi delicte contra naţiunii, statului şi ordinii publice“. În capitolul II, Secţiunea 3, sunt incluse corupţia pasivă şi traficul de influenţă, comise de persoane care exercită funcţii publice. Pedepsele pentru astfel de fapte sunt de la 5 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de euro, până la 10 ani de închisoare şi 1 milion de euro amendă. În Codul Penal din Spania, cel găsit vinovat riscă închisoare de la 6 luni la 2 ani. În plus vinovatul este obligat să plătească o amendă egală cu dublul beneficiului intenţionat sau obţinut de funcţionarul respectiv şi nu mai poate ocupa o funcţie publică între 4 şi 9 ani. În Belgia, cel găsit vinovat pentru abuz în serviciu riscă o pedeapsă între 6 luni şi 5 ani de închisoare şi amendă între 100 de euro şi 75.000 de euro. Prevederi similare sunt şi în Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Finlanda, Cipru şi Slovenia. „În toate ţările sunt preocupări în acest domeniu. În Europa, din câte am verificat şi am constatat, mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează. Adică nu-l sancţionează cu închisoarea. Sunt ţări în care li se interzice să mai poată să ocupe funcţii publice pe o anumită perioada de timp, dar la noi s-a mers pe această varianta. La noi, din câte ştiu, din timpul comunismului s-a introdus această infracţiune în Codul penal şi acolo a rămas”, declara în 2016 Augustin Zegrean, președinte CCR. Pe de altă parte, intenţia anunţată de guvern, de „armonizare a legilor cu practicile europene”, a scos în stradă mii de oameni.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot ce se posteaza pe Facebook sunt manipulari politice prin minciuni, nimeni nu-si da seama ca acestea duc la manifestari de amploare ,violenta, si doamne fereste , asasinate si razboaie.
0
0
mai dute n mata!
0
3
De unde sti tu tanasedajtepu ca in alte tari nu se practica se practica dar nu este tam tam ca la moi sa vina dna doar sa faca tam tam este trafic de influenta si pe sume colosale dar in alta parte se judeca daca este vinovat isi primeste pedeapsa la noi reclam eu c-am dat spaga pt un contrct la primarie iar apoi propaganda dna da din casa fac din tantar armasar cel mai elocvent ex acum olguta vasilescu daca era vinovata o iertau cat tam tam sa facut orban la fel poate ajungea primar cine-i mai da ani inapoi dupa ce a pierdut tot nu asa se face justitie prin servicii si preferinte
2
2
In cateva zile Iohannis va disparea.
7
10
"Doar" 12 state? Eu zic ca-s destul de multe. Mai ales daca nu luam in calcul tarile civilizate, in care abuzul in serviciu este ceva atat de rar incat abia daca stiu ce-i ala. In Romania insa e obligatoriu sa fie pedepsit.
11
6
dupa ce nu vor mai manifesta sa anuileze ordonantele date apoi sa adune toate jigodiile ce au manifestt si incitat acesti cretini la manifeste sa-i bage ani grei la puscarie :ASTA MERITA !
18
13
psd... logica ta e tampita: tu presupui ca restul de 60% care nu au iesit la vot ar fi de fapt votanti ai altor partide?!?!?!? lipsit de logica si cultura esti tu ma ignorantule! mai treci pe la scoala... ca e clar ca nu ai trecut decat putin si degeaba pe acolo
15
9
Sa nu comparam semidemocratia noastra foarte fragila cu democratia si principiile occidentale.Poate va fi si la noi asa,dar trebuie sa mai curga vreo 50 ani apa pe Dambovita.
6
4
De ce nu ati fost la votare libricilor,,de mai esiti in stada va rup gatu,,puturosi si rai d gura..
14
12
Esti un nimeni, nu IMPORTANT.
7
6
psd a fost ales de 40 % din 40% prezenti la vot. Total 16 % din populatia cu drept de vot. iar acum se vede rezultatul inconstientei si lipsei de cultura al celor care nu au participat la vot. Suferim toti.
18
14
Este sa cititi cu atentie articolul si sa-l corelati cu ordonanta privind abuzul in serviciu si o sa va dati seama ca lumea este manipulata in mod ordinar de Klaus, Codruta si servicii!
19
17
Eu zic sa o lingi undeva pe Claudia. Cu spor.
8
9
cine este de acord cu protestul este roman ,cine nu sa spuna de ce nu este ,inseamna ori ca este hot,ori nu este roman,ori este platit de psd
20
14
hoit mic si mirositor, NU ati avut 9 mil. de votanti. Aseaza-te la coada sa nu pierzi randul la pachete!
31
12
fa claudio, marsh la spalat vase, ia si o hartie igienica sa te stergi pe Muie !
4
9
astazi le luam gatul la toate leprele comuniste.
18
16
Clar ni se rupe de cine protesteaza , cum plm 9 mil au ales PSD si vine 10 mii de puleti sa faca legea . Sa va fut mortii in gura dk mai protestati
17
49

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369