REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Doar în România se poate! Un bărbat din Năvodari plăteşte amenzi pentru rovinietă chiar dacă a VÂNDUT maşina

Doar în România se poate! Un bărbat din Năvodari plăteşte amenzi pentru rovinietă chiar dacă a VÂNDUT maşina

Replica API 30 decembrie 2015 | 00:00 1286

Ultima filă din certificatul de înmatriculare, „portiţa” de scăpare

Ultima filă din certificatul de înmatriculare, „portiţa” de scăpare

Un bărbat din Năvodari susţine că a ajuns la capătul puterilor. Acesta plăteşte amenzi pentru rovinietă de circa 3 ani de zile chiar dacă şi-a vândut autoturismul şi l-a scăzut şi de la impozit. Din nefericire, situaţia este una reală şi cu ea se confruntă mai mulţi constănţeni întrucât legislaţia este de aşa natură. Ce se întâmplă, de fapt? Până în momentul în care noul proprietar va înmatricula vehiculul, amenzile vor veni tot la cel de dinainte, indiferent de situaţie. Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto au explicat cum stau lucrurile şi ce se poate face pentru a se evita astfel de situaţii neplăcute.

Vlad este un bărbat din Năvodari care, în urmă cu 3 ani de zile, şi-a vândut autoturismul marca Dacia Logan cu numărul de înmatriculare CT 27 VLA. Însă, de atunci, au început să curgă necazurile. „Am fost, am făcut radierea, adică am scăzut maşina de la impozit, am fost şi la Serviciul de Înmatriculări şi am făcut acel document că am înstrăinat maşina. Că aşa este acum, nu se mai face radierea până în momentul în care noul proprietar o trece pe numele lui şi trebuie să faci acea hârtie.

A trecut ceva timp şi au început să curgă amenzile. Am plătit 5 până acum şi recent m-am trezit cu o altă amendă, toate pentru rovinietă. Practic, acel şofer circulă cu talonul pe numele meu”, a declarat, pentru „Replica”, Vlad. Acesta susţine că nu ştie ce să mai facă întrucât, susţine el, a fost inclusiv la Poliţia Rutieră şi singurul lucru care i-a mai rămas este să-l acţioneze pe noul proprietar în instanţă.

„Respectivul îşi face asigurarea tot pe numele meu pentru că are o copie de buletin, îşi ia rovinietă pe numerele maşinii şi circulă cu ea iar eu îi plătesc amenzile. Mi s-a spus că dacă el nu a venit să înmatriculeze autoturismul, nu au ce să-i facă, doar în cazul în care este oprit în trafic şi poate nici atunci. Am fost, l-am căutat la adresa de pe contractul de vânzare - cumpărare, dar mi-a răspuns o doamnă ce a susţinut că doar ce a cumpărat apartamentul.

De fapt, cred că nu a locuit vreodată acolo. Vă spun că nu ştiu ce să mai fac şi încotro să mă îndrept. Aşa legislaţie cum e la noi, eu nu am mai văzut. Am aflat că ar sta prin Poarta Albă. O să merg să iau străzile la pas şi să întreb de un Logan alb. Mi s-a spus că o cale sigură este să-l dau în judecată”, ne-a mai spus bărbatul din Năvodari. Şi, din nefericire, dacă în România vechiul proprietar se poate trezi cu amenzi pentru rovinietă, din păcate mai există şi alte situaţii. Spre exemplu, dacă noul şofer pleacă în străinătate şi pe acolo se alege cu amenzi, acestea vin direct în ţara noastră, prin poştă, tot la primul proprietar.

Ultima filă din certificatul de înmatriculare ne poate SCUTI de BELELE

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Constanţa, astfel de situaţii sunt des întâlnite în la malul mării. „Dacă amenzile vin de la CNADNR, pentru rovinietă, trebuie să facă solicitare la noi, pentru a se face o menţiune în baza de date cum că a înstrăinat vehiculul. Pentru acest lucru trebuie buletinul, contractul de vânzare - cumpărare şi o cerere pe care o va completa pe loc. Făcând menţiunile acestea, cei de la CNADNR vor vedea că a fost înstrăinat vehiculul şi nu vor mai trimite amenzile la acea adresă.

Trebuie ştiu că, mai nou, legislaţia, nu-l mai obligă pe cel care cumpără să înmatriculeze într-un termen legal, dar radierea din circulaţie, nu din evidenţele fiscale, nu se face decât atunci când se înmatriculează vehiculul pe numele noului proprietar. Înainte, acum mai mulţi ani, se putea lucrul acesta. Adică, vindeai vehiculul şi puteai să mergi la Poliţie şi să faci radierea din circulaţie în baza contractului de vânzare - cumpărare. Acum nu se mai face decât automat, în sistem, atunci când se înmatriculează pe numele noului proprietar”, au spus reprezentanţii Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Constanţa.

Însă, ce se poate face pentru a evita aceste situaţii? „Poliţia Rutieră are un rol în această privinţă, adică, în momentul în care îl opreşte în trafic, dacă constată că a fost înstrăinat vehiculul şi nu l-a înmatriculat, îl sancţionează şi îi reţine certificatul de înmatriculare, respectiv plăcuţele. Foarte important de ştiut este, pentru constănţeni, faptul că, atunci când înstrăinează vehiculul, pe ultima filă din certificatul de înmatriculare este o rubrică: înstrăinat către. Este bine ca acea filă să fie completată de către cei care înstrăinează, chiar atunci, pe loc. Să scrie: am înstrăinat către, la data de. Astfel, dacă va fi oprit în trafic, se va observa imediat”, au mai spus reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367