REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Doctor din Spitalul Judeţean Constanţa, anchetat pentru sute de reţete eliberate unor pacienţi fantomă

Doctor din Spitalul Judeţean Constanţa, anchetat pentru sute de reţete eliberate unor pacienţi fantomă

Replica API 20 decembrie 2011 | 00:00 119

Constănţenii, loviţi de "molimă": se eliberează 120.000 de reţete pe lună. Majoritatea sunt false

Constănţenii, loviţi de "molimă": se eliberează 120.000 de reţete pe lună. Majoritatea sunt false

Un doctor al Spitalului Judeţean Constanţa, de la secţia exterioară din Palazu Mare, a prejudiciat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) cu sume de ordinul miliardelor de lei vechi, după ce a eliberat sute de reţete pe numele unor pacienţi fictivi, beneficiind de complicitatea unei farmacii. Descoperirea aparţine Gărzii Financiare Constanţa, care a verificat, la întâmplare, activitatea doctorului în cauză pe parcursul anului 2009. Comisarul şef Cristian Radu a prezentat, în exclusivitate pentru "Replica", modul de acţiune al doctorului, unul din puţinele cadre medicale ale Judeţeanului care nu deţine cabinet propriu. "Ceea ce era în evidenţele CJAS nu se "pupa" cu ceea ce era în registrele Spitalului Judeţean, în sensul că existau mult mai puţin pacienţi în realitate, decât cei declaraţi", ne-a explicat Cristian Radu.

Potrivit şefului Gărzii Financiare, au fost constatate operaţiuni suspecte în zilele de 29 februarie, 31 martie şi 30 aprilie 2009, zile în care medicul în cauză s-a dovedit extrem de "ocupat". Astfel, într-o singură zi, doctorul a eliberat şi 70 de reţete, pe numele a tot atâtor pacienţi, cu toate că, potrivit evidenţelor oficiale ale Spitalului Judeţean, aşa cum au fost trimise Gărzii Financiare, nu au fost consultate de către respectivul medic mai mult de 4 persoane. În aceeaşi zi, peste 60 de reţete din cele 70 eliberate pe numele unor pacienţi fantomă au mers la aceeaşi farmacie, deşi era vorba despre un medicament care se găseşte peste tot, inclusiv la farmaciile de lângă spital. Din verificările efectuate la farmacia cu pricina şi la CJAS, valoarea reţetelor, decontate deja, variază între 800 şi 2.000 lei, ceea ce înseamnă un tun de aproape 100.000 de lei, dat într-o singură zi, de către doctorul nostru şi farmacia complice.

CJAS a sistat plăţile către farmacia complice

În prezent, Garda Financiară se află în stadiul înaintării de sesizări penale, atât medicul de la Spitalul Judeţean, cât şi farmacia refuzând până acum să colaboreze cu instituţia de control. Din acest motiv, Garda a dispus, iar CJAS a fost de acord să suspende orice plată pentru farmacia în cauză, până la finalizarea cercetărilor. Reamintim că este vorba despre un singur doctor, o singură farmacie şi un furt de circa un miliard de lei vechi din banii publici pentru sănătate, realizat într-o singură zi, de unde putem lesne deduce că prejudiciul este cu mult mai mare, fiind greu de crezut că cei de la Garda au sesizat fix unica zi din cariera medicului în care acesta a decis să fure. Iar fenomenul este larg răspândit în sistemul medical din Constaţa, după cum ne-a asigurat şeful Gărzii Financiare. Din datele administrate după aproape doi ani de verificări, în ciuda unei rezistenţe ieşite din comun manifestată de sistem, rezultă că asocierile infracţionale dintre unii doctori şi farmacii din Constanţa au dus la furtul a milioane de euro din banii de sănătate, an de an. Asta în condiţiile în care aceeaşi doctori ori şefii lor se plâng de subfinanţare, lipsuri, criză etc. După cum prezentam, în exclusivitate, încă din vara acestui an, recordul absolut aparţine unei cunoscute doctoriţe din Constanţa, care a obţinut de la CJAS decontarea a peste 2 milioane de euro, bani încasaţi exclusiv pe baza unor reţete eliberate pe numele unor pacienţi fantomă, evident, în complicitate cu o farmacie. Ancheta se află încă în derulare, dar se desfăşoară cu deosebită greutate, cei din sistem făcând tot posibilul să întârzie, să deturneze sau să blocheze investigaţiile, invocând tot felul de pretexte, precum confidenţialitatea datelor, secretul profesional etc.

Constănţenii au "păpat" hapuri de aproape 40 milioane euro numai în 2011, lunar se eliberează 120.000 de reţete, una pentru fiecare al şaselea locuitor al judeţului

În fapt, mafia în halate albe acţionează ca o castă extrem de eterogenă, în care fiecare doctor şi farmacist implicat face orice pentru a-şi acoperi reciproc furturile de milioane de euro. Am încercat să obţinem o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă banii de sănătate, raportaţi la reţetele care se eliberează în judeţul Constanţa. Iar rezultatul este şocant. Potrivit datelor oficiale ale CJAS, pentru reţetele unice eliberate în Constanţa, fără cele din programele naţionale, s-au plătit următoarele sume: 121.285.880 lei (aproape 30 de milioane de euro) în 2008, 162.737.580 lei în 2009, 153.000.000 lei în 2010 şi 159.000.000 lei în 2011. Din câte se vede, ori constănţenii sunt din ce în ce mai bolnavi pe timp de criză, ori doctorii şi farmaciile complice fură mai mult în această perioadă. Dincolo de sumele ameţitoare rulate de paşnicele farmacii pe care le vedem la orice parte de bloc din Constanţa, stau însă cifrele care ne sugerează adevărata amploare a furturilor din sistemul medical. Astfel, din datele oficiale ala CJAS, reiese că, în judeţul Constanţa se eliberează, în fiecare lună, circa 110- 120.000 de reţete medicale. Ţinând cont de populaţia actuală a judeţului, de aproximativ 680.000 de locuitori, înseamnă că 1 din 6 constănţeni se prezintă, lună de lună, la farmacie, cu o reţetă eliberată de un doctor. Reţetă de pe urma căreia farmacia şi doctorul respectiv încasează apoi bani de la CJAS. Şi ţine de o logică elementară, a bunului simţ, că această proporţie nu are cum să fie reală, concluzia fiind că mare parte din zecile de milioane de euro luate anual de la bugetul de stat sunt bani furaţi, de o mafie a halatelor albe mai puternică practic impenetrabilă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218