REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Doctorita care a refuzat sa trateze o minora orfana scapa basma curata

Doctorita care a refuzat sa trateze o minora orfana scapa basma curata

Replica API 20 decembrie 2010 | 00:00 118

Verdict incredibil intr-un caz soldat cu decesul unei minore

Verdict incredibil intr-un caz soldat cu decesul unei minore

Decizie şocantă. Acuzată că a tratat cu superficialitate cazul unei minore care a decedat la scurt timp după ce a părăsit Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Daniela Balteşiu "nu întruneşte elemente de malpraxis". În acest caz verdictul a fost dat de membrii Comisiei Judeţene de Monitorizare şi Competenţă Profesională a Cazurilor de Malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică cât şi cei ai Colegiului Medicilor Constanţa care au stabilit că "medicii din Urgenţa Spitalului Judeţean, care în data de 19.09.2008 au acordat câteva ore de îngrijiri pacientei Ionela Dîrnea, nu au comis erori de diagnostic sau de terapii, deci nu întrunesc condiţii de malpraxis".

Facem precizarea că, în dimineaţa zilei de 19 septembrie 2008, personalul Complexului de Servicii Comunitare Orizont, unitate aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, apelau la 112 pentru transportarea minorei la cea mai mare unitate sanitară din judeţ, în vederea efectuării unor investigaţii amănunţite şi reechilibrare hidroelectrolitică. În ciuda stării grave în care se afla minora, medicul de gardă, Dana Balteşiu, a refuzat internarea pacientei, decizie care i-a fost fatală minorei. După doar trei ore, starea Ionelei Dîrnea s-a agravat, fapt care a determinat angajaţii Centrului Orizont să apeleze din nou Serviciul de Ambulanţă, însă, din nefericire medicul de pe ambulanţă a constatat decesul tinerei care avea grave suferinţe încă de la naştere (microcefalie, sindrom piramido-extrapiramidal, retard psihic sever cu limbaj absent şi epilepsie mioclonică progresivă). Urmare a evenimentului tragic, conducerea Consiliului Judeţean Constanţa a dispus demararea unei anchete interne în cadrul DGASPC pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs decesul şi a vinovaţilor, precum şi transmiterea unei sesizări de malpraxis către Colegiul Medicilor privind modul în care medicul de gardă din cadrul Spitalului Judetean s-a achitat de îndatoriri. Numai că din referatul medical întocmit în 2008 de expertul judeţean pe probleme de chirurgie, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, reiese faptul că medicul a procedat corect în cazul minorei. La rândul lor, reprezentanţii Colegiului Medicilor au soluţionat cazul în urmă cu 4 luni, decizia fiind la fel cu cea a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică. Decizia nu a ajuns însă şi pe adresa DGASPC.

Preşedintele CJC a sesizat C.A.-ul spitalului în cazul Balteşiu

"În acest caz nu am primit nici răspunsul Colegiului Medicilor şi nici cel al Direcţiei de Sănătate. Noi şi acum considerăm că medicii nu şi-au făcut datoria până la capăt. Înţeleg că era un caz greu, o persoană care nu putea să relaţioneze cu cei din jur, dar dacă Dumnezeu a ţinut-o în viaţă până atunci consider că cei care aveau pregătirea necesară puteau să-i acorde un ajutor până la capăt", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Petre Dinică, directorul DGASPS. La următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se va lua în discuţie decizia nr. 8/2010 a Comisiei de Disciplină, după examinarea sesizării formulate în acest caz de preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitate de reprezentat legal al minorei. Sesizarea are ca obiect cercetarea disciplinară a medicului Daniela Balteşiu, care a continuat, după incident, să-şi desfăşoare activitatea în spital.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369