REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dogaru: "Din 10 şoferi opriţi, 7 încearcă să ne corupă: hai să ne înţelegem"

Dogaru: "Din 10 şoferi opriţi, 7 încearcă să ne corupă: hai să ne înţelegem"

Replica API 31 decembrie 2011 | 00:00 150

Şeful Biroului Accidente din cadrul Rutierei vede cu ochi buni sistemele de înregistrare audio-video

Şeful Biroului Accidente din cadrul Rutierei vede cu ochi buni sistemele de înregistrare audio-video

Convorbirile dintre poliţiştii de la Rutieră şi şoferii orpiţi în trafic vor fi înregistrate audio-video, anul viitor, când o parte din maşinile de poliţie vor fi dotate cu echipamente speciale. Anunţul a fost făcut iniţial de şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, la inaugurarea noului sediu al Poliţiei Rutiere Constanţa. Proiectul începe să prindă contur din ce în ce mai mult, iar pe viitor, când contravenienţii vor contesta amenzile în instanţă, nu vor mai câştiga atât de uşor. Numai că, potrivit comisarului-şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa, această măsură este precum un cuţit cu 2 tăişuri, valabilă atât pentru şoferi, cât şi pentru poliţişti.

"Aceste sisteme înregistrează audio-video, astfel încât se urmăreşte ca poliţiştii să aibă un comportament adecvat faţă de cetăţeni, dar şi cetăţenii să aibă o atitudine corespunzătoare faţă de poliţist. Până acum asta era cel mai greu de dovedit. Pe de altă parte, acest sistem previne faptele de corupţie. Este un cuţit cu 2 tăişuri", ne-a declarat Dogaru. Aceste aparate vor înregistra şi video, faţă de cele folosite în prezent, care nu înregistrează decât audio. "Noi am militat măcar pentru înregistrarea audio. Există şi aparate care înregistrează şi video montate pe mai multe maşini. Acestea înregistrează independent de aparatele radar. Pânăm la urmă, poliţiştii trebuie să şi supravegheze traficul, nu numai să constate dacă s-a depăşit viteza legală. Dacă se va ajunge ca în afară, să se înregistreze interior-exteriorul maşinii, ar fi foarte bine", ne-a mai declarat Tudorel Dogaru. Potrivit oficialilor Serviciului Rutier Constanţa, 5 astfel de echipamente vor fi montate pe 5 maşini din judeţ, însă, pe viitor, se urmăreşte achiziţionarea unui număr mai mare pentru dotarea fiecărei maşini de poliţie. "Ar trebui montate pe toate maşinile poliţiei, atât cele inscripţionate, cât şi celelalte, pentru că nu numai poliţiştii de la Rutieră intră în contact cu cetăţenii, ci şi ceilalţi, cum ar fi poliţiştii de la Ordine Publică. În ceea ce-i priveşte pe poliţişti, când se vor simţi ca la Big Brother nu vor putea avea un alt comportament decât cel normal, de poliţist, şi nici nu vor putea lua mită, mai ales că din 10 şoferi opriţi în trafic, 7 încearcă să le facă legătura cu necuratul, gen hai să ne înţelegem. Aceste lucruri vor dispărea pe viitor", ne-a mai precizat comisarul-şef Tudorel Dogaru.

Ce zice Avocatul Poporului

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Prefectura Constanţa, avocatul poporului, profesorul universitar Gheorghe Iancu, susţine că măsura înregistrărilor pe care Poliţia le are în vedere este ilegală şi că va face demersuri pentru a nu fi pusă în aplicare, cel puţin pentru moment. "O lege din 2001 interzice înregistrările audio-video despre care se vorbeşte, dacă persoana vizată nu este de acprd cu acest lucru sau dacă acele camere sunt reglementate prin lege. Ei vor să folosească acele mijloace de înregistrare pentru că aşa vor ei, dar nu este legal. Ne vom sesiza imediat după Anul Nou", a declarat avocatul poporului.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218