REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Dogaru ia apărarea luptătorilor SAS, implicaţi în scandalul de pe plajă: "Au acţionat corect şi perfect legal"

Dogaru ia apărarea luptătorilor SAS, implicaţi în scandalul de pe plajă: "Au acţionat corect şi perfect legal"

Replica API 16 iulie 2013 | 00:00 175

Primele concluzii după bătaia de duminică

Primele concluzii după bătaia de duminică

"Luptătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) au acţionat corect şi perfect legal!", ne spune Tudorel Dogaru, şeful mascaţilor. Declaraţia a fost făcută în contextul altercaţiei izbucnite pe plaja Modern, în dimineaţa de duminică, 14 iunie, când mascaţii se aflau la un antrenament, moment în care au fost acostaţi de nişte "petrecăreţi", cu săbii şi bastoane telescopice. Ce a urmat, este de la sine înţeles: cei cinci indivizi au primit o "corecţie" din partea luptătorilor SAS. Chiar şi aşa, indivizii puşi pe scandal au declarat că luptătorii SAS au exagerat folosind forţa, iar în cauză s-a autosesizat şi Parchetul.

"Din punctul nostru de vedere s-a acţionat corect şi perfect legal. Avem nişte proceduri foarte bine puse la punct, printre acestea aflându-se şi proporţionalitatea atacului şi apărării. Ceea ce în cazul de faţă nu a fost, atacatorii venind cu săbii şi bastoane telescopice. Este cert că era vorba de violenţă extremă. Trebuie să spun că ei alergau pe dig, era vorba de încălzirea de dinainte de antrenament, după care mergeau în sală. Antrenamentul propriu-zis durează de la 8.30 până la 12.00. Acest lucru, în afară de zilele cu intemperii, se întâmplă de 10 ani de zile şi nu s-a înregistrat nici un incident negativ. Repet, conform procedurilor noastre, au acţionat corect. Întreb: dacă pe acolo se plimbau alţi tineri în locul celor de la SAS? Unde se ajungea? Ghinionul lor a fost că au dat peste luptători. Acum, orice am face, ieşim în pierdere. Dacă fugeau, erau fricoşi, dacă rămâneau şi luau bătaie - nu erau antrenaţi bine. Dacă au stat şi s-au apărat, iar nu e bine. Cert este că oricum ieşim în pierdere", a declarat, pentru "Replica", Tudorel Dogaru, şeful SAS din cadrul IPJ Constanţa. Cercetările continuă în acest caz, iar oamenii legii vor analiza şi metoda prin care cei cinci indivizi au ajuns cu maşinile tocmai pe dig. În plus, una dintre victime, care se plângea că a rămas fără dinţi, a plecat din unitatea spitalicească fără acordul medicilor, iar diagnosticul a fost: traumatism cranio-facial acut închis minor, plagă contuzie buză. Reamintim că pe data de 14 iulie a.c., mascaţii se aflau la un antrenament planificat pe plajă, fiind abordaţi de cinci indivizi aflaţi în stare vădită de ebrietate, care au devenit agresivi. Totul a pornit de la o fată. Indivizii se distrau în două autoturisme staţionate pe plajă, ascultând manele şi consumând alcool. Printre aceştia se afla şi o fată care s-ar fi uitat lung după mascaţi. Prietenul fetei a observat-o şi ar fi lovit-o. Mascaţii şi-au continuat antrenamentele pe plaja Modern, însă nu pentru mult timp. Au fost agresaţi de petrecăreţi. Indivizii le-au ţinut calea mascaţilor pe motiv că "le fură femeia". Unul dintre ei a scos o sabie din maşină, iar un altul un baston telescopic. Mascaţii au fost nevoiţi să-i liniştească pe scandalagii, fiind în legitimă apărare. Doi dintre ei au fost imobilizaţi, ceilalţi au reuşit să fugă. Unul dintre indivizi a ajuns pe patul de spital. Deocamdată, victimele nu au depus plângere, însă Poliţia Municipiului Constanţa s-a autosesizat.

Ce spune Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa

Din primele date a rezultat faptul că, în jurul orei 9.50, în timp ce o grupă a Serviciului Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Constanţa îşi desfăşura programul de pregătire fizică zilnic, pe digul de larg al plajei Modern, din Municipiul Constanţa, unul dintre membri echipei a fost agresat de două persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. Şeful de grupă a sesizat prin 112 incidentul, la faţa locului intervenind un echipaj din cadrul Secţiei 3 Poliţie Constanţa. În urma investigaţiilor demarate a reieşit faptul că, doi tineri, aflându-se într-un grup de opt persoane, au blocat deplasarea echipei de poliţişti aflată în alergare, adresându-le mai multe injurii, iar unul dintre ei a lovit un poliţist. Cei doi tineri au fost imobilizaţi, fiind necesară folosirea forţei. Astfel, unul dintre agresori a fost vătămat corporal uşor, fiind transportat la spital pentru investigaţii medicale, unde nu a rămas internat. Din declaraţiile martorilor a reieşit, că tinerii aveau asupra lor mai multe obiecte contondente. Celelalte persoane implicate în incident au fost conduse la sediul Secţiei 3 Poliţie pentru audieri. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi loviri sau alte violenţe. De asemenea, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă. Precizăm faptul că, până în prezent, nici unul dintre cei doi tineri implicaţi în incident nu a depus vreo plângere la adresa poliţiştilor. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a dispus demararea de verificări, pentru a stabili dacă modul de intervenţie al poliţiştilor s-a derulat cu respectarea procedurilor legale în vigoare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218