REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Doi afaceriști greci, condamnați pentru achiziții fictive de combustibil

Doi afaceriști greci, condamnați pentru achiziții fictive de combustibil

Virgil STOIAN 5 decembrie 2022 | 00:00 1202

Contrabanda cu motorină sau cu alte produse de acest fel a fost la ordinea zilei în portul Constanța și nu numai. Fotios Pegkas și Fotios Daniela, administratorii firmei Pano-Pano, au creat Statului Român un prejudiciu de 262.108,40 lei, prin înregistrarea în contul societății de cheltuieli fictive prin achiziționare de combustibil, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.


Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis condamnarea lui Fotios Pegkas la 2 ani și 1 lună închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune și uz de fals. De asemenea, Daniela Fotios a fost condamnată la 2 ani și 1 lună de închisoare cu suspendare pentru aceleași infracțiuni. Sentința a fost dată de Tribunalul Constanța și nu este definitivă, pe 20 decembrie 2022 urmând a se judeca apelul.

Cum au acționat cei doi

Pegkas Fotios și Fotios Daniela, în calitate de administratori ai firmei Pano-Pano, au înregistrat în evidența contabilă a societății cheltuieli fictive referitoare la achizițiile de combustibil pentru funcționarea autovehiculelor societății, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin majorarea nejustificată a T.V.A deductibile, cât și a cheltuielilor realizate de societate, în perioada respectivă. Au cauzat, astfel, bugetului de stat un prejudiciu total în cuantum de 215.690 lei. Totodată, cei doi au folosit (înregistrat) în contabilitate, în numele și interesul societății, un număr total de 1.343 bonuri de combustibil falsificate cu antetul ROMPETROL DOWNSTREAM SRL, respectiv un număr total de 249 de bonuri de combustibil falsificate cu antetul LUKOIL ROMANIA SRL, pentru a justifica achiziții fictive de carburant în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate statului.

Firma Pano Pano nu mai există din 2016

La individualizarea pedepsei, instanța a avut în vedere limitele de pedeapsa privind combaterea evaziunii fiscale, modalitatea concretă de comitere a faptelor, constând atât în neînregistrarea în mod curent a operațiunilor comerciale efectuate, producerea unui prejudiciu semnificativ bugetului de stat, ce nu a fost recuperat. A fost avut în vedere și că inculpații sunt la primul conflict cu legea penală, s-au prezentat la organele judiciare ori de câte ori au fost chemați, de aceea pedepsele aplicate inculpaților vor fi îndreptate spre minimul special prevăzut de lege, cu aplicarea dispozițiilor privind suspendarea sub supraveghere. Firma Pano Pano nu mai este activă din anul 2016.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367