REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Doi foşti angajaţi de la Protecţia Mediului au scăpat de închisoare pentru că s-a prescris fapta

Doi foşti angajaţi de la Protecţia Mediului au scăpat de închisoare pentru că s-a prescris fapta

Replica API 2 iulie 2016 | 00:19 676

Cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală,

Cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală,

Procurorii DNA Constanța au dispus, în noiembrie 2015, trimiterea în judecată a cinci persoane, printre care doi foști angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, Alin Liviu Vasile și Simona Sima. În timp ce complicii lor își vor executa pedeapsa după gratii, cei doi au scăpat, pentru că s-a prescris fapta.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constănţeni, în perioada ianuarie – august 2009, inculpata Mihai Maria, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a omis să înregistreze în actele contabile operaţiunile efectuate şi veniturile realizate în urma relaţiilor comerciale de furnizare deşeuri metalice feroase şi neferoase către mai multe firme, cauzând un prejudiciu în dauna bugetului consolidat al statului în cuantum de 1.258.079 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

În derularea activităţii infracţionale, inculpata Mihai Maria a beneficiat de ajutorul inculpaţilor Mihai Ionică, Mihai Daniel care au livrat în numele firmei respective diverse cantităţi de deşeuri metalice feroase şi neferoase, întocmind facturi care nu au fost însă înregistrate în contabilitatea societăţii furnizoare de către administratorul acesteia, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

De asemenea inculpatul Mihai Ionică a retras în numerar, din contul bancar al societăţii sumele de bani virate de beneficiari cu titlu de preţ al mărfurilor livrate, bani care trebuia utilizaţi de către administratorul firmei pentru plata obligaţiilor fiscale aferente operaţiunilor comerciale respective. Pentru a justifica aceste operaţiuni, inculpatul Mihai Ionică a folosit în relaţia cu banca mai multe borderouri falsificate de achiziţie fier vechi, în cuprinsul cărora, fără excepție, au fost consemnate persoane inexistente, persoane al căror cod numeric personal este eronat sau inexistent şi persoane ale căror cărţi de identitate nu aparţin celor consemnate în cuprinsul actelor respective, documente pe care au fost falsificate semnăturile presupuşilor vânzători ai fierului vechi.

La data de 27 mai 2008, inculpaţii Vasile Liviu Alin şi Sima Simona, în calitate funcţionari publici în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cu ocazia unui control efectuat la firma administrată de inculpata Mihai Maria, au atestat în cuprinsul procesului-verbal întocmit cu acea ocazie împrejurări necorespunzătoare, legate de identificarea amplasamentului sediului social al acesteia şi îndeplinirea condiţiilor tehnice specifice pentru desfăşurarea activităţilor comerciale respective. Procurorii mai spun că, pe data de 27 mai 2008, Liviu Alin Vasile şi Simona Sima, în calitate de funcţionari publici în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța, cu ocazia unui control efectuat la firma administrată de Maria Mihai, "au atestat în cuprinsul procesului-verbal întocmit cu acea ocazie împrejurări necorespunzătoare, legate de identificarea amplasamentului sediului social al acesteia şi îndeplinirea condiţiilor tehnice specifice pentru desfăşurarea activităţilor comerciale respective", potrivit documentului citat.

ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.990.307 lei. Dosarul a fost instrumentat de Tribunalul Constanța, ira pe 30 iunie a.c., s-a dat și sentința. Maria Mihai a fost condamnată la pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare, Mihai Ionică, la pedeapsa de 3(trei)ani şi 8(opt)luni închisoare, iar Daniel Mihai, 5(cinci)ani şi 8(opt)luni închsoare.

Foștii angajați de la Protecția Mediului au scăpat de închisoare pentru că s-a prescris fapta. Au scăpat și de plata despăgubirilor

Magistrații au încetat procesul penal pornit împotriva inculpatei Simona Sima și al lui Alin Liviu Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Tribunalul a admis, ca fondată, acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti reprezentat de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi –Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa.

Mihai Maria, Mihai Ionică şi Mihai Daniel au fost obligați, în solidar, la plata sumei 1.990.307 lei cu titlu de despăgubiri civile (reprezentând suma de 980.069 lei –TVA, suma de 825.354 lei –impozit pe profit, suma de 182.911- contribuţie fond mediu şi suma de 1.973 lei -amenzi) cât şi la plata sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală, ce urmează a fi calculate de către organele fiscale de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la achitarea integrală a prejudiciului cauzat. Totodată, magistrații au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile, aparţinând inculpaţilor, identificate în patrimoniul acestora, până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614