REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Doi hackeri cu legături cu serviciile de informaţii ruse, inculpaţi în SUA

Doi hackeri cu legături cu serviciile de informaţii ruse, inculpaţi în SUA

Replica API 7 decembrie 2019 | 00:00 221

Doi ruşi care locuiau în SUA au fost puşi sub acuzare pentru implicare într-o schemă internaţională, timp de mai mulţi ani, pentru furt de bani şi proprietăţi în urma utilizării de malware pentru a căpăta acces la computere, se menţionează în actul de acuzare dat publicităţii joi, relatează Reuters şi AFP.

Maksim Yakubets a fost acuzat că este liderul unui grup de complici implicaţi în utilizarea codului maliţios Bugat şi în realizarea de botnet, reţele de calculatoare care se interconectează după ce au fost infectate cu malware.

Actul de acuzare îl indică pe Yakubets drept unul dintre utilizatorii timpurii al uneia dintre familiile de software maliţios numite Bugat sau Dridex, care au perturbat activitatea băncilor şi afacerilor americane timp de peste opt ani.

Experţi în securitate cibernetică susţin că malware-ul, care a apărut pentru prima dată la sfârşitul lui 2011, a provocat pierderi de milioane de dolari la nivel global. Multă vreme experţii au speculat că malware-ul este invenţia unui grup de hackeri ruşi.

Conspiraţia ar fi început în noiembrie 2011 şi mai multe entităţi - printre care o şcoală, o companie petrolieră şi First Commmonwealth Bank - s-au aflat printre victimele inculpatului, potrivit actului de acuzare depus la tribunalul federal din Pittsburgh. Două dintre tranzacţii ar fi fost procesate prin filiala Citibank, mai menţionează documentul.

Potrivit France Presse, grupul numit "Evil Corp" ar fi infectat calculatoare în zeci de ţări şi ar fi furat peste 100 de milioane de dolari din 2011.

Maksim Yakubets ar fi colaborat "începând din 2017" cu serviciile de informaţii ruse (FSB) "asupra unor proiecte pentru guvernul rus", a precizat Departamentul Trezoreriei al SUA.

Punerea sub acuzare datează din 12 noiembrie, dar a fost desecretizată joi.

Se aşteaptă ca în cursul zilei autorităţile americane şi britanice să prezinte detalii privind acuzaţiile aduse unui cetăţean rus pentru piraterie informatică şi scheme de fraudare ale băncilor, potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei.

Conform textului citat, cetăţeanul rus în cauză ar fi "responsabil pentru două dintre cele mai grave atacuri informatice şi scheme de fraudare a băncilor din ultimul deceniu".

Malware-ul este un program software menit să adune informaţii sensibile, precum parole şi conturi bancare, de pe computere, instalând viruşi şi alte programe maliţioase. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367