REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Doi vârstnici au rămas fără bani după ce au primit în casă „vecina care împarte pomană”

Doi vârstnici au rămas fără bani după ce au primit în casă „vecina care împarte pomană”

Replica API 29 martie 2016 | 00:13 201

Mare atenţie, constănţeni!

Mare atenţie, constănţeni!

Mare atenţie, constănţeni! Odată cu sosirea primăverii, au ieşit la „interval” înşelăciunile, din urmă venind fel şi fel de metode. De data aceasta vorbim despre escrocii care găsesc motive de „împrietenire” numai pentru a intra în casa potenţialei victime. Din păcate, doi vârstnici au picat în plasa infractorilor. Prejudiciul total este de peste 80.000 de lei.

Mai multe cazuri de înşelăciuni au fost înregistrate în Constanţa, într-o săptămână. Se pare că modul escrocilor de a acţiona este asemănător, şi anume de a se împrieteni cu victima. Spre exemplu, un vârstnic de la malul mării, proaspăt mutat într-un bloc, a primit vizita unei persoane care s-a recomandat a fi vecin şi care a spus că a venit pentru a împărţi, pentru a aduce colivă. Acesta a invitat-o în casă, iar în acel timp, „musafirul” a reuşit să fure o sumă de bani. Mai exact, Gheorghe T., de 92 ani, din Constanţa, domiciliat pe strada Soveja, a reclamat faptul că, în ziua de 25.03.2016, în jurul orei 14.00, a primit în locuinţa sa o persoană de sex femeiesc, de aproximativ 70 de ani, care i-a declarat că a venit cu pomană şi vrea să-i ofere suma de 100 de lei, dar că are doar o bancnotă de 200 lei, la care îi trebuie rest. Gheorghe s-a dus în dormitor, de unde a adus suma de 100 lei. Femeia a luat bancnota de 200 de lei propusă pentru a fi schimbată, lăsându-i totodată bărbatului propria bancnotă de 100 lei. După plecarea femeiii din locuinţă, bătrânul a constat lipsa din dulapul din dormitor a 5.000 de lei. Semnalmentele autoarei sunt: vârstă aproximativ 70 ani, înălţime 1.50 m, părul scurt de culoare închisă, tuns băieţeşte, slabă, îmbrăcată cu o jachetă de culoare albastră, o fustă de aceeaşi culoare. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Secţiei 1 sub aspectul infracţiunii de furt calificat. Ulterior, pe 26 martie, Constantin S., de 83 de ani, din Constanţa, domiciliat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, a reclamat faptul că în acea zi, în jurul orei 9.30, soţia sa, Dumitra, de 80 ani, a întâlnit pe scară o persoană necunoscută, de sex femeiesc, care avea asupra sa produse alimentare şi de curăţenie şi, sub motivul că vrea să împartă de pomană, persoana necunoscută a fost invitată în casă. După o discuţie de aproximativ 5-10 minute, persoana necunoscută a cerut voie la toaletă, după care a părăsit locuinţa. În jurul orelor 18.00, reclamantul a observat că din dormitor, dintr-un şifonier, îi lipseşte suma de 16.600 euro şi suma de 3.500 lei. Prejudiciul reclamat este de 77.300 lei. Semnalmente autorului: sex femeiesc, vârsta de aproximativ 30 ani, ten alb, înălţime aproximativ 1,70 m, constituţie atletică, ochi negri, faţă ovală, îmbrăcată cu o bluză verde, vestă de lână gri, pantaloni vişinii. În cauză se efectuează cercetări de către poliţiştii Secţiei 3.

Persoanele vârstnice sunt în atenţia escrocilor

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Constanţa recomandă, încă o dată, pe această cale cetăţenilor, cu precădere celor de vârsta a III-a să nu primească în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc) sau alte persoane necunoscute care vând produse sau doresc să vă ofere diferite bunuri. Nu furnizaţi necunoscuţilor informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini. Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor. Precizăm că escrocii mizează pe incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei; singurătatea persoanei (cu precădere persoanele de vârsta a III- a care trăiesc singure), empatia şi compasiunea ridicată a victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218