REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Doina Catrinoiu: Avantajul Universităţii Ovidius rezidă, în primul rând, în poziţionarea sa geo-strategică

Doina Catrinoiu: Avantajul Universităţii Ovidius rezidă, în primul rând, în poziţionarea sa geo-strategică

Replica API 8 mai 2014 | 00:00 332

Favorita în cursa pentru postul de rector,

Favorita în cursa pentru postul de rector,

A început numărătoarea inversă: doar câteva zile ne mai despart de evenimentul universitar de maximă importanţă - alegerile pentru desemnarea rectorului. Trei profesori s-au înscris în cursă, iar după dezbaterile organizate până în acest moment la Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), favorita competiţiei pare a fi, conform mediciniştilor, dar nu numai, Doina Catrinoiu. Într-un număr anterior promiteam că vom reveni asupra interviului acordat de Doina Catrinoiu, cu precizarea că în ediţiile viitoare vom relua prezentările celorlalţi doi candidaţi, având în vedere că, potrivit calendarului de alegeri stabilit la nivelul UOC până pe data de 9 mai se desfăşoară campania oficială de promovare a programelor manageriale, iar în data de 12 mai au loc alegerile pentru desemnarea unui nou rector.

Reporter: Spuneţi-ne, care sunt cele mai reprezentative trei momente din parcursul dvs. profesional?

Doina Catrinoiu: Mă gândesc că alegerea profesiei de medic a fost probabil momentul definitoriu pentru ce urma să fiu. A fi medic înseamnă dăruire, pasiune, responsabilitate şi altruism. Un al doilea moment care mi-a marcat destinul a fost alegerea de a fi dascăl. Am învăţat astfel că dăruind cunoaştere nu sărăceşti niciodată, ci te slefuieşti permanent, "cuminecând" (în sensul lui Noica) spiritual şi evoluând moral. Am avut modele în profesorii mei şi am devenit profesor, dorindu-mi ca studenţii mei să regăsească în mine modelul lor de dascăl. Paradoxul este că, tot învăţându-i pe ceilalţi, nu te opreşti niciodată din a învăţa tu însuţi. Desigur, am ajuns la ultimul moment din cele trei. Alegerea este destul de grea... Ar putea fi faptul că am parcurs treaptă cu treaptă din cariera universitară sau faptul că am câştigat încrederea şi respectul colegilor mei medici, devenind medicul lor şef, sau faptul că am obţinut fonduri importante din contracte de cercetare, pentru a-mi desăvârşi portofoliul descoperirilor ştiinţifice. Dar dacă mă gândesc profund, cred că nu pot să nu mă opresc la momentul în care am ales să mă implic într-un domeniu neexplorat până atunci: cercetarea genetică în diabetul zaharat. Am avut marele privilegiu de a colabora cu renumitul Acad. Dr. Constantin Ionescu-Târgovişte şi cu profesorul John Todd de la Laboratorul de Genetică din Oxford University.

Rep.: Aţi afirmat că programul managerial este atuul dumneavoastră în aceste alegeri. Detaliaţi.

D.C.: Sunt absolut convinsă că alegerile pentru funcţia de rector pun în prim plan nu atât o imagine - uneori distorsionată - a unui singur om, ci un concept despre ceea ce înseamnă UOC astăzi, cu deschidere spre universitatea de mâine. Ori, din acest punct de vedere, programul managerial pe care l-am adus în atenţia comunităţii noastre academice este astfel structurat încât permite, pe termen scurt şi mediu, atingerea unor obiective strategice clar identificate, prin recursul la mijloace eficiente şi pertinente de implementare. Sub aspect pragmatic, punerea în aplicare a programului managerial impune mobilizarea optimă a resurselor instituţionale existente. În programul managerial, am decelat 6 obiective prioritare prin care se urmăresc creşterea şi consolidarea prestigiului universităţii prin calitatea programelor de studii universitare, postuniversitare şi de doctorat, prin calitatea cercetării ştiinţifice, prin prestigiul corpului profesoral, prin calitatea absolvenţilor noştri, prin capacitatea de inovare şi transfer.

Rep.: Ca viitor rector, prin ce credeţi că s-ar particulariza Universitatea Ovidius din Constanţa în reţeaua universitară românească?

D.C.: Desigur, avantajul competitiv al UOC rezidă, în primul rând, în poziţionarea sa geo-strategică. Mai exact, UOC este favorizată de ancorarea sa în zona de interferenţă a Spaţiului European al Învăţământului Universitar cu Spaţiul Universităţilor de la Marea Neagră. La toate acestea, se adaugă - dacă mai era cazul - avantajul rezultat din situarea la Kogălniceanu a bazelor militare americane, ceea ce amplifică deschiderea spre arealul NATO. Nu în ultimul rând, UOC prezintă avantajul de a fi o universitate polivalentă. Depinde de noi să transformăm pluridisciplinaritatea originară in inter - şi transdisciplinaritate. Procedând astfel, vom ajunge nu numai la formarea de echipe de cercetare inter - şi transdisciplinaritate, ci şi la proiectarea modulară de programe universitare inter - şi transdisciplinaritate.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218