REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Doliu naţional. A MURIT REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI

Doliu naţional. A MURIT REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI

Replica API 6 decembrie 2017 | 00:00 349

Regele Mihai I

Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie a.c. Acesta a încetat din viață în locuința sa din Versoix. Potrivit Casei Regale a României, Regele Mihai I al României, în vârstă de 96 de ani, a murit în jurul orei 13:00, ora României.

Trupul neînsuflețit al Suveranului va fi îngropat la Curtea de Argeș, iar Guvernul urmează să declare 3 zile de doliu național. Trupul Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

“Miercuri 13 decembrie, in ziua aterizarii avionului militar, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment. La aeroportul Otopeni, va avea loc un scurt serviciu religios ortodox, a anunțat”, pe blogul său, Radu Tudor.

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a transmis un mesaj emoţionant

"Români, Ţara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare. Am pierdut, ca voi toţi, un părinte. O pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga Naţiune. În aceste clipe grele, suntem uniţi în suferinţa noastră. Cu infinită iubire şi principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.

Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea identităţii noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român. Prin întreaga sa viaţă, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi", afirmă Principesa în Declaraţia noului şef al Familiei Regale a României.

"Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", se mai arată în declaraţia Custodelui Coroanei române.

Ultimul mesaj al Regelui Mihai I

"Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Sunt mai bine de şaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului.

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989.

Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.

Multe domenii din viaţa românească, gospodărite competent şi liber, au reuşit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice:micii întreprinzători şi companiile mijlocii, tinerii şi profesorii din universităţi, licee şi şcoli, cei din agricultură.

Încearcă să-şi facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomaţii şi funcţionarii publici, deşi sunt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional. Îşi fac datoria faţă de ţară instituţii precum Academia Română şi Banca Națională, deşi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sunt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.

Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna:vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre.

Nu m-aş putea adresa naţiunii fără a vorbi despre Familia Regală şi despre importanţa ei în viaţa ţării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.

În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii.

A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.

Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române:

Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.

Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Normal ca strainii il apreciaza mai mult.Doar ei au avut de castigat dupa deciziile lui.Cine ar intoarce armele transformand aliatul in inamic si viceversa in timp de razboi?!!!tarile strainilor care il lauda au avut de castigat dupa deciziile lui mihaita 1.Tara lui mihaita 1 a platit daune altor tari multe generatii.Habarnistule,cata hrana si cereale au plecat din romania moca dupa razboi?!???
2
0
Locuitorii marilor regate pe timpuri aveau o zicala''Regele a murit,traiasca regele!''. Dumnezeu sa-i calauzeasca calea,intrucat si in viata tot de Dumnezeu a fost uns ca imparat!
0
1
A murit un hot si un tradator. Sa ne lasa toate neamurile lor de fomisti si paraziti. La munca tuva muman cur de ciorditori.
2
2
Da,nu poti cere intelegere si ganduri bune de la cineva care nu si-a instruit mintea si sufletul. Fapturi dubioase cu chip umanoid dau cu presupusul,cand ele habar nu au ce e cu ele in viata lor. A murit regale Mihai,o figura istorica,jegurile sunt alaturi tot de niste putregaiuri ,de niste gunoaie pe care tupeul le-a ridicat undeva sus,de unde ne baga pe toti jos. Cei cu 4 la istoria si aia manipulate isi dau cu parerea?
1
4
Unii cretinii de sub mine nu au nicio vina. La cat rahat au in cap... Ce sa le ceri unor... nu vreau sa jicnesc niciun animal.
1
4
Doliu national ar trebui zilnic la cati copii mor in spitale din lipsa de medicamente si mizierie de nedescris.doliu national ar trebui zilnic sa fie la cati mor pe soselele patriei pline de cratere si nesemnalizate corespunzator
3
2
......."Madam margareta,tara nu are nevoie sa continui tu nimic.Iti vezi de casuta din elvetia cu duda. ".
3
1
ei avea 96 de ani cat ati fi vrut sa traiasca?
2
1
Mizerabilii ies ca ciupercile otravitoare dupa ploaie si isi dau cu parerea.Bineinteles ca nu au nici o vina,creierele lor spalate nu mai sunt de folos nimanui.Nici comunistii daca s-ar intoarce nu ar mai avea ce face cu astfel de idioti,un balast.Avea dreptate Neagu Djuvara,Regele a fost mai apreciat in afara tarii decat la noi in tara!Condoleante!
3
7
Condoleante ..Casei Regale...a Romaniei..
5
7
Regele este mort de un An,,,dar la tinut sa manance pensia Duda,,niste jegosi jefuitori de Tara,,la 10 m adancime sa nu mai iasa..
10
3
Pt tara a fost rau cu rege. Dupa pofte,mofturi,lacomie si prostie toti membrii din fam regala au luat decizii in interesul lor si rau pt tara.Ultimele prostii : ma-sa regelui baga tara in razboi in loc s-o mentina neutra si fii-su decide sa intoarca armele cand mai era putin si se castiga razboiul.Pt ce? Ta-su lui mihai cedase fara lupta teritoriu.Apoi,Aceasta tampenie a intoarcerii armelor a nenorocit tara care a trebuit sa plateasca daune de razboi si teritorii pierdute.Mihai nu putea sa tina 5 copii in elvetia dintR-un salariu.A plecat cu bogatii.Altfel nu trada.Atentie ce va face duda!
9
6
din 1989 in ziua de Craciun,ne-a dat Dumnezeu toate tipurile de pradatori sa ne conduca.Ceausescu,ultimul erou al Romaniei,ne-a lasat Romania"la cheie"si criminalii fosti comunisti incepand cu Ilici au distrus-o.Foarte la obiect comentariul lui Murphy.Cei 2 sobolani rosii-Daddy&Tarry cu care ne luptam acum sunt o noua fatza grotesca a raului care striveste Romania.Dumnezeu sa-l ierte pe Regele Mihai.
12
4
Paradox, dar, Majestatea Sa Regele Mihai de Romania a fost la fel de patriot ca si tovarasul Nicolae Ceusescu, ultimul Presedinte care si-a iubit Patria-Romania si Poporul Roman. Doi mari patrioti ai neamului romanesc , cu ideologii diferite, dar care n-au avut nimic comun cu Iliescu, Constantinescu, Basescu. Poate Iohannis mai are ceva patriotism in el, dar nu-l crede nimeni, totusi demonstreaza decenta si patriotism fata de tara si popor. Va cer scuze tuturor, dar asa vad eu problema patriotismului si dragostei fata de tara si popor.
8
4
Madam margareta,tara nu are nevoie sa continui tu nimic.Iti vezi de casuta din elvetia cu duda.
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218