REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Donald Tusk: Ameninţările lui Erdogan de a trimite milioane de refugiaţi în Europa, „complet deplasate“

Donald Tusk: Ameninţările lui Erdogan de a trimite milioane de refugiaţi în Europa, „complet deplasate“

Replica API 12 octombrie 2019 | 00:00 398

Donald Tusk

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Donald Tusk, l-a admonestat vineri pe şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan pentru faptul de a fi ameninţat să trimită milioane de refugiaţi sirieni în Europa şi a criticat aspru ofensiva turcă în nordul Siriei, apreciind că destabilizează regiunea, informează Reuters.

Tusk, care a făcut declaraţii la Nicosia, după întâlnirea cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, a menţionat că ofensiva militară unilaterală a Turciei a provocat îngrijorare serioasă şi ar trebui stopată. Înalta oficialitate europeană a adăugat că preocupările Turciei în domeniul securităţii ar trebui soluţionate prin mijloace politice şi diplomatice.

''O intervenţie militară nu poate decât să înrăutăţească lucrurile. În loc să creeze stabilitate, va crea o şi mai mare instabilitate în întreaga regiune, va spori suferinţele civililor, va provoca noi strămutări şi va ameninţa progresele obţinute de coaliţia internaţională împotriva Daesh'', a avertizat Tusk, într-o referire la gruparea teroristă Stat Islamic.

Erdogan a ameninţat joi într-un discurs că ''va deschide porţile'' ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei. Preşedintele Turciei a cerut Uniunii Europene ''să-şi revină în simţiri'' şi a ameninţat că, dacă blocul comunitar va califica ofensiva militară a Ankarei drept o invazie, ''va deschide porţile şi va trimite 3,6 milioane de refugiaţi'' în Europa.

''Turcia trebuie să înţeleagă că principala noastră preocupare este că acţiunile ei pot duce la o nouă catastrofă umanitară, ceea ce ar fi inacceptabil'', a replicat Tusk. ''Şi nici nu vom accepta nicicând ca refugiaţii să fie folosiţi pe post de arme şi ca modalitate de a ne şantaja. Tocmai de aceea consider complet deplasate ameninţările făcute ieri (joi, 10 octombrie - n.r.) de preşedintele Erdogan'', a insistat preşedintele în exerciţiu al Consiliului European. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218