REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dorin Cocoş a încasat 85 de milioane de euro din contractele în Sănătate

Dorin Cocoş a încasat 85 de milioane de euro din contractele în Sănătate

Replica API 8 iulie 2016 | 01:34 192

85 milioane euro în 9 ani au încasat firmele lui Dorin Cocoș pentru reactivi de teste medicale, vânduți spitalelor de stat, potrivit informațiilor publicate de RISE Project. Numai într-o singură zi, firmele lui Dorin Cocoș au obținut contracte în valoare totală de 18 milioane de euro. Potrivit sursei citate, prețurile au fost umflate cu 300%.

Reactivii de laborator sunt substanțe utilizate în majoritatea analizelor medicale, unele dintre acestea fiind extrem de uzuale. Reactivul se amestecă cu proba biologică recoltată de la pacient și ajută aparatul să determine, spre exemplu, nivelul de colesterol sau glicemie din sânge.

În perioada 2007-2009, spitalele din România au cumpărat reactivi de laborator de la Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și de la partenerii acestuia. Împreună, au format un cartel, au monopolizat furnizările și au dictat prețurile, scrie RISE Project.

Banii au venit de la stat, prin intermediul spitalelor. Iar spitalele, în special cele din București, au încheiat cu trei dintre firmele grupării Cocoș contracte publice în valoare totală de 85 de milioane de euro.

Au existat și situații, spun surse din Institutul Matei Balș, în care reactivii au lipsit efectiv din laboratorele de analiză. Sau n-au fost de calitate. În special cei folosiți în teste scumpe.

RISE Project a obținut documentele care descriu circuitele financiare ce au intrat în atenția Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

18 milioane de euro într-o zi

Pe 19 iunie 2012, Institutul Matei Balș aproape că și-a golit bugetul de achiziții prin doar trei licitații de 18 milioane de euro. Institutul avea în acel an un buget de 20,2 milioane euro pentru bunuri și servicii.

Jurnaliștii RISE Project scriu că afacerea a trecut neobservată, în umbra unui scandal național: USL pregătea a doua suspendare a lui Traian Băsescu.

Institutul condus de către Adrian Streinu-Cercel a cumpărat atunci, prin trei contracte distincte, reactivi de laborator. Streinu-Cercel era în acel moment șeful institutului, dar și secretar de stat la Sănătate, ceea ce i-a adus o decizie de incompatibilitate din partea ANI.

„De achiziții se ocupă departamentul de achiziții. Eu nu știu prea multe despre asta. La mine contractele ajung doar la semnat. Noi avem analize foarte scumpe, unele costă chiar și 360 de euro. Valoarea contractele pentru mine este total nesemnificativă”, a declarat directorul Streinu-Cercel pentru RISE Project.

romaniatv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614