REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

DOSAR BOMBĂ din partea DNA! Făgădău, URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu, alături de Mazăre

DOSAR BOMBĂ din partea DNA! Făgădău, URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu, alături de Mazăre

Replica API 5 decembrie 2017 | 00:00 239

Decebal Făgădău

Primarul Decebal Făgădău este urmărit penal de către DNA Constanța, într-un nou dosar, unde i se aduc acuzații din perioada în care ocupa funcția de viceprimar al municipiului Constanța. În același dosar sunt nume sonore precum fostul edil Radu Mazăre, Nicoleta Constantin, Fulvia Dinescu, dar și Luiza Tănase.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanța au dispus urmărirea penală față de următorii suspecți: FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța, CONSTANTIN NICOLETA, la data faptei şefă a Serviciului autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, DINESCU FULVIA ANTONELA, la data faptei director executiv adjunct al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, toți trei pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracţiunilor de corupţie și față de TĂNASE LUIZA ELENA, la data faptei arhitect-șef al primăriei municipiului Constanța, MAZĂRE RADU ŞTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, ambii pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, infracțiune asimilată infracţiunilor de corupţie.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

Pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanţa.

În același an, primarul municipiului Constanța și societatea constructoare au fost acționați în judecată de o societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire. În motivare, societatea reclamantă susținea, printre altele, că autorizația a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii, reclamantei fiindu-i vătămat dreptul de proprietate.

Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanţa în anul 2012, autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Constanţa a fost desființată.

Instanţa a reţinut că, la emiterea autorizaţiei de construire, nu s-a respectat interdicţia de a construi în interiorul zonei de protecţie și că amplasarea imobilului este situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive, astfel încălcându-se art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002, art. 2 lit. b şi art. 3 din HG 749/2004. Instanţa a mai reţinut că autorizaţia de construcţie a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii.

În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, demolarea imobilului de lux precum şi obligarea Primăriei municipiului Constanţa la emiterea actului administrativ de desfiinţare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizaţiei anulate.

La data de 22.08.2013, Primăria municipiului Constanţa a cerut respingerea acţiunii ca nefondată, susținând că autorizaţia de construire anulată de instanță a fost modificată printr-o altă autorizaţie de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizaţie neanulată şi perfect valabilă.

Ulterior, în cursul aceluiași an, Primăria municipiului Constanţa a venit cu o completare prin care înștiința instanţa de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 03.09.2013 o nouă autorizaţie de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere. Prin urmare, Primăria municipiului Constanța considera că nu mai există temei legal pentru ca societatea reclamantă să solicite şi să obţină demolarea construcţiei edificate în regim P+5E-6E.

Aceleaşi aspecte, întemeiate pe existenţa unei autorizaţii valabile din data de 03.09.2013, au fost alegate în apărare şi de societatea constructoare a imobilului.

Autorizaţia de construire din data de 03.09.2013 a fost semnată de Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar al municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor delegate de primar al municipiului Constanţa, de Constantin Nicoleta, la data faptei şef serviciu - Serviciul autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de împuternicit al arhitectului - şef al mun. Constanţa și de Dinescu Fulvia Antonela, la data faptei director executiv adjunct al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de împuternicit al secretarului municipiului Constanţa.

Eliberarea autorizaţiei respective din data de 03.09.2013 nu ar fi fost posibilă fără întocmirea şi eliberarea certificatului de urbanism din data de 02.07.2013, semnat de Mazăre Radu Ştefan în calitate de primar și de suspecta Luiza Elena Tănase în calitate de arhitect șef.

În anul 2016, prin sentinţa civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire emisă la data de 03.09.2013 de Primăria Municipiului Constanţa, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporţie de 95% în baza autorizației anulate) prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, de către persoanele menționate are în vedere că, Decebal Făgădău, în exercitarea atribuţiilor de viceprimar al municipiului Constanţa, Constantin Nicoleta și Dinescu Fulvia, au semnat autorizaţia de construire din data de 03.09.2013, iar primul a și emis-o, cu încălcarea dispoziţiilor legale (inclusiv art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere).

Autorizația a fost semnată și emisă în condițiile în care la data emiterii celei de-a doua autorizaţii, 03.09.2013, construcţia era deja edificată în proporţie de 95%, cu nesocotirea drepturilor de servitute privind distanţa dintre construcţiile învecinate şi servitute de vedere, fiind ridicată în zona benzii litorale a Mării Negre, în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Aceste aspecte au fost constatate printr-o decizie civilă irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în anul 2012.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu de către persoanele menționate are în vedere că, la data de 02.07.2013, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar și Tănase Luiza Elena, în calitate de arhitect șef al primăriei municipiului Constanța, au semnat, cu încălcarea prevederilor legale, certificatul de urbanism în favoarea societății care a ridicat imobilul în regim P+5E-6E de pe plajă, fără ca în cuprinsul acestui document să se facă vreo menţiune cu privire la tipul de imobil, construcţie sau teren, ori categoria terenului pe care urmează să se edifice construcţia, respectiv teren ocupat, teren liber sau teren aparent liber.

În certificat s-a menționat, în mod nereal, că nu există zone protejate, drepturi de servitute sau interdicţii de construire, astfel cum se reţinuse în mod irevocabil decizia civilă a Curții de Apel Constanța, din 2012. Certificatul de urbanism nu a fost redactat în baza cererii şi a documentaţiei complete depuse, în concordanţă cu situaţia reală din teren la data solicitării. Certificatul de urbanism respectiv, emis cu încălcarea prevederilor legale era un înscris absolut necesar eliberării autorizaţiei de construire din anul 2013, în favoarea firmei care a construit imobilul de lux de pe plajă.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ce firme se află în spatele dosarului DNA

În 2016 s-a dat sentința civilă 745/2016, prin care „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta PERLA MAJESTIC S.A. în contradictoriu cu pârâta S.C. RHC CITY CROWN S.R.L. şi pârâtul PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANŢA. Dispune anularea autorizaţiei de construire nr. 1510/2013 emisă de Primăria Municipiului Constanţa”, rămasă definitivă.

Firma RHC City Crown aparține omului de afaceri Flori Cârstocea, care a construit un imobil de 6 etaje în vecinătatea complexului de lux ridicat de un alt afacerist constănțean. Societatea Perla Majestic, care deține Hotel Majestic, a inițiat ulterior mai multe procese împotriva firmei lui Cârstocea. Patronul Majestic este Mohammad Murad, care s-a împăcat cu afaceristul de la RHC City Crown, după cum specifică și DNA în comunicat că „s-au înțeles pe cale amiabilă”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PUNETI DNL-E DE LA ASISTENTA SOCIALA SA FACA ACELE ANCHETE SOCIALE ACASA BENEFICIARILOR DE ASIST SOCIAL.MULTI SE V-OR TERMINA DE ATIIITA SI ATIITA DEZINTERES A CELOR CARE II AU IN GRIJA.FACETIVA TREABA PINA LA URMA PT CARE SINTETI PLATITI.POSIBIL ALTCINEVA SA VREA SA LUCREZE DAC DNL-E SINT COMODE DOAR SI DOAR LA BIROU.
1
0
Constructia de care faci vorbire are toate avizele si aprobarile si apartine marelui om de afaceri Gabriel Itzic Strutinski zis Strutul.
0
2
Trec saptamanal prin Mamaia si la capatul autobuzelor 40, langa pescarie, este o constructie pe locul unde intorceau troleibuzele. Autorizatia de construire a fost eliberata pe timpul marelui dansator de samba Mazarachis, dansa si greceste. Ce studiu s-a facut de a necesitat construirea imobilului pe domeniul public.Poti intra cu auto direct in imobil in conditii de carosabil umed. Cum de s-a dat aviz de la politia rutiera?
2
0
cu machidonii.ba din contra o promoveaza pe miss Halep de zici ca a adus 10 medalii pentru Ro.Fatalau plateste pretul asocierii la jaf teritorial sub tutela porcului si a pastaii.Cand intrii in cocina vei mirosi si vei fi tavalit.Machidonii care se stiu cu musca pe caciula e normal sa fie ironizati zilnic macar,pana primesc bratarile de inox unite.Bunica avea o vorba:machidonul te fura ziua,legal si tiganul noaptea.Tind sa cred ca avea dreptate.C-ta a devenit stana pentru berbeci si satra tiganeasca,berbecii si cioroii dicteaza ritmul cotidian dar nu va mai dura mult.
4
2
VAI SI VAI CIIITI PAREROLOGI CITI MINCATORI DE RAHAT AICI VAAAI.RESPECT DNL-E DECEBAL VA FI BINE CU SIGURANTA NU PUNETI LA SUFLET COMENTARIILE AIURITICE.
3
6
nicoleta constantin si.......alti.aici e buba.cautati.
1
0
E ce sa zic......o sa fie bine mersi in continuare....avem noi legi????
3
0
dosar bomba si o sa fie un mare fas pana la urma ca toate dosarele bomba, nu au facut ei nimic . hai sictir pezevenchi
6
0
A dat autorizati pe spaga de constructi
10
2
Credeti sau nu, Fagadau este unul dintre psdistii onesti si care stie administratie. Are uneori logoree, dar planurile lui pt Cta sunt bune dar din cauza javrelor lui Mazte si , uneori, Stroe, sunt greu de pus in practica. Aut a semnat-o probabil la ordinul lui Mazare iar cand detii o functie mai esti obligat sa faci si ce stii ca nu iti face cinste. Gastile d8n psd cta sunt mai puternice decat el si este f greu sa te lupti cu sist mafiot din cta care a jefuit orasul 12 ani. Unii, demolati recent, sunt f suparati dar primarul trebuie sa puna piciorul ' n prag. Altfel, se duce rau la vale.
5
12
Aurel papari, traveul, pe cand?
6
0
Jenant, lovesc in argat, iar stapanul sau e bine mersi de neatins.
6
5
arhitecta sefa pe naiba ... o piloasa fara pic de creier , sustinuta politic prin taticu ... iar fagadau ... daca ar fi asta singura , sper sa iasa ci celelalte la lumina fiindca sunt multe ... enorm de multe ...
13
4
Special pt dl Sularau ,melodia ,,adio,visul frumos s-a terminat"!
11
4
Faga ti a venit randul. Asta si pt ca ai muscat mana care te a hranit! Nimic nu se lasa nepedepsit pe acest pamant. N ai invatat nimic...
19
7
Faga Rau si Vantu -Lache , ati creat un sistem mafiot in primarie...nu este mosia voastra ...Lumea s a saturat de golaniile voastre !
18
7
Luiza Elena Tanase iti place cum arata orasul tau?
23
1
Oamenii astia sunt tampiti. Cum ajung in functie, lipsa educatiei politice, a vunului simt si a respectului fata de cetateni ii fac sa se creada Mafalda si se pun pe furat. Aroganta lor infantila ii fac sa creada ca li se permite orice. Cretinii nu vor sa dea socoteala si ii dispretuiesc pe cei care le asigura salariu. Fagadau nu mai are simtul masurii, Babu-i un dobitoc iar celalalt e fudulu'fudulilor. Sa vezi acum victimizare, stat paralel, opresiunea DNA si indemnuri la miting pt fraierii care pun botu' la pomenile lor! Nici vorba insa de demisii de onoare pt ca golanii nu stiu ce-i aia.
24
3
Stau pe un an la zdupp pt milioane de euro apoi ies conditionat si gata
24
2
Asta o puteti numi arhitect . A nenorocit orasul . Cladiri anapoda una in alta cartier de case cu blocuri de 6-8 nivele intre ele . Spatii verzi distruse .
31
1
Idiotul de Deci, dupa ce l-a dat in gat pe Mazare, a crezut ca o sa scape. Toti cretinii astia nu au inteles ca pentru securisti ei nu sunt decat informatori, surse, subiecti folositi pentru atingerea scopurilor securistice de control a vietii publice si al economieiin folosul mafiei generalilor si neamurilor lor. Acest Decebal crede ca poate juca in hora cu ei, tinandu-si sora director economic la Apele Romane, nevasta director la Strutinschi, finu director la RATC, varu Babu viceprimar, iar Stroe Felix sa il suporte fara sa ii comande dosare. Cat va mai folosi sistemului atat va mai fi liber
28
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367