REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dosar greu la DNA: Lucian Dan, fostul director de la Mamaia S.A., acuzat de abuz în serviciu

Dosar greu la DNA: Lucian Dan, fostul director de la Mamaia S.A., acuzat de abuz în serviciu

Replica API 12 noiembrie 2013 | 00:00 168

În timp ce societatea de stat se pregăteşte să primească alţi "paraşutaţi" de-ai ministrului Grapini în conducere,

În timp ce societatea de stat se pregăteşte să primească alţi "paraşutaţi" de-ai ministrului Grapini în conducere,

Probleme mari la SC Mamaia SA. Data de 11 noiembrie a reprezentat ziua în care, teoretic, trebuia să fie numit un nou director general, precum şi un nou Consiliu de Administraţie, după demisia în bloc a foştilor membri C.A. Chiar dacă s-a numit o nouă conducere, este puţin probabil ca planul şi decizia privind preluarea creanţei Telegondola să devină realitate. Pe fondul acestei stări de incertitudini, pe piaţă a fost lansat şi zvonul cum că Septimiu Bourceanu şi-ar fi dat demisia din funcţia de director general al Mamaia SA ca urmare a faptului că ar fi atât în incompatibilitate, dar şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru "vânzări fictive ale unor active".

Septimiu Bourceanu s-a retras de la conducerea societăţii de stat în luna octombrie, invocând faptul că are alte priorităţi, după ce a "identificat problemele Mamaia SA, am venit cu soluţii şi le-am aplicat", declara, la acea vreme, liberalul. Problemele reprezentau, de fapt, o singură problemă, şi anume Telegondola Mamaia SRL, societate aflată în insolvenţă încă din ianuarie 2012. Pentru a scăpa Telegondola de la faliment, Mamaia SA urma să preia datoria de peste un milion de euro către Unicredit Ţiriac. Deocamdată, nu există nici o informaţie cu privire la deciziile adoptate în şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor ordinară (pentru înlocuirea administratorilor) şi AGA extraordinară (privind preluarea creanţei), ce au avut loc ieri. Cu alte cuvinte: pe data de 11 noiembrie se stabileau noii administratori ai SC Mamaia SA; urma a doua şedinţă (tot pe 11 noiembrie), în noua formulă a Consiliului de Administraţie, în care se aproba (sau nu) preluarea creanţei. Lipsa de transparenţă ne împiedică însă să ştim cu exactitate dacă a fost preluată datoria Telegondola sau nu. Probabil că în următoarele zile vom afla că noii membri ai C.A.-ului de la Mamaia SA sunt alţi "paraşutaţi" ai ministrului Maria Grapini, care ne demonstrează astfel că nu suntem atât de mici şi de proşti în judeţul Constanţa, încât nu găseşte aici nici un specialist de Doamne-ajută într-ale turismului!

Bourceanu: Nu mă verifică ANI şi nici DNA

Revenind la dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie, contactat de "Replica" de Constanţa, Septimiu Bourceanu a respins zvonurile cum că şi el ar avea probleme de natură penală: "Nu am fost înştiinţat de ANI cu privire la verificări pe linia incompatibilităţii şi nici nu sunt în vreun dosar la DNA. Dosarul despre care ştiu că este la DNA este cel vechi, referitor la fostul director al Mamaia SA, din perioada 2003-2009. În mandatul meu nu s-a vândut nimic", a spus liberalul. Procurorii anticorupţie au precizat, pentru "Replica" următoarele: în evidenţele DNA Constanţa există un dosar - nr. 44/P/2012, în referire la Mamaia SA, mai exact cu privire la învinuitul Dan Lucian Victor, director general al societăţi în perioada 2003-2009. "Este cercetat (Lucian Dan - n.r.) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prev. de art. 13 2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 248 Cod penal în ref. la art.248 1 Cod penal". Reamintim, în acest context, că, potrivit unui raport de control intrat în posesia cotidianului "Replica" de Constanţa, fostul director Lucian Victor Dan a "tocat" sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi de la Mamaia SA. Potrivit unor concluzii ale organelor de anchetă, Lucian Victor Dan nu a achitat către bugetul de stat TVA în valoare de 663.781 lei în 2007, 2008 şi parţial 2009, în urma unor tranzacţii cu mai multe societăţi comerciale. Mai grav decât atât, cel care a controlat între 2003 şi 2009 destinele celei mai mari societăţi de turism deţinută de stat în judeţul Constanţa a cumpărat în numele Mamaia SA, deci din banii statului, mai multe bunuri care au intrat ulterior în posesia clubului Bamboo, al cărui patron era chiar el, Lucian Victor Dan. Mai amintim şi faptul că, imediat după ce Septimiu şi-a dat demisia de la conducerea Mamaia SA (în octombrie anul curent), el declara, pentru "Replica": "Ştiu că există dosare la DNA şi DIICOT. DNA a solicitat să răspundem dacă ne constituim parte civilă în dosarul cu Lucian Dan, iar noi am răspuns că da". Însă, tot Septimiu Bourceanu a dat de înţeles că nu el ar fi autorul sesizărilor la DNA, împotriva lui Lucian Dan, ca atare ne putem gândi la un alt fost director al Mamaia SA - pedelista Corina Gheorghe.

Alexandra ANTON, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218