REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dosar legat de prejudicierea Casei Naționale de Pensii, în instanță!

Dosar legat de prejudicierea Casei Naționale de Pensii, în instanță!

Replica API 21 septembrie 2019 | 00:31 443

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut că, în cursul anului 2011, inculpatul a indus în eroare Casa Națională de Pensii Publice (C.N.P.P.), prin prezentarea unei decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate, obținută fraudulos în baza unor documente medicale (scrisori, referate, bilete de internare/externare etc.) despre care cunoștea că sunt falsificate, în scopul obținerii pensiei lunare medicale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 16.333 de lei. În aceeași cauză, la data de 3.09.2019, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică și un alt inculpat s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată (146 de acte materiale) și complicitate la uz de fals în formă continuată (79 de acte materiale). În fapt, inculpatul, având funcția de personal contractual în cadrul unei unități spitalicești, a întocmit în fals pe numele mai multor persoane, printre care și pentru inculpatul trimis în judecată, mai multe scrisori medicale de externare emise de secții ale unei unităţi spitaliceşti, respectiv un număr de 822 de înscrisuri, prin care sunt atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv perioade de internare fictive și diagnostice medicale nereale, în schimbul unor sume de bani. Scrisorile medicale falsificate erau înmânate beneficiarilor pentru a fi depuse la comisiile de expertizare a capacității de muncă, în vederea obținerii de decizii de încadrare/menținere în grad de invaliditate și ulterior pentru a obține pensie de la casa națională de pensii. De asemenea, prin același acord, s-a solicitat instanței, în baza art. 404 alin. 4 lit. g rap. la art. 25 alin. 3 C.p.p., să desființeze toate scrisorile medicale care constituie acte materiale ale infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. Totodată, precizăm că, în cauză, au fost încheiate alte 23 de acorduri de recunoaștere a vinovăției cu mai mulți beneficiari ai scrisorilor medicale, unele dintre acorduri fiind confirmate de către instanța de judecată, iar celelalte aflându-se pe rolul instanțelor de judecată în vederea confirmării. Casa Națională de Pensii Publice a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 1.566.776 lei, încasată necuvenit de către un număr de 116 beneficiari de scrisori medicale falsificate ca urmare a emiterii unui număr de 146 de decizii medicale. Acest prejudiciu a fost acoperit parțial, cu suma de 364.359 lei, de către beneficiarii acestor scrisori medicale, care au achitat prejudiciile reținute în sarcina lor și pentru care s-a dispus clasarea pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, întrucât s-au împăcat cu Casa Națională de Pensii Publice. Menționăm că dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Sectorului 4 București.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108