REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dosarul "Callatis Therm": procurorii caută 4 milioane de euro care s-au "evaporat"

Dosarul "Callatis Therm": procurorii caută 4 milioane de euro care s-au "evaporat"

Replica API 17 februarie 2012 | 00:00 312

Azi se judecă recursul depus de Nikitas Simion împotriva măsurii arestului preventiv

Azi se judecă recursul depus de Nikitas Simion împotriva măsurii arestului preventiv

În frig a lăsat mii de oameni din Mangalia, de răcoare a avut parte. Este vorba despre afaceristul Nikitas Adrian Simion, directorul general al firmei de termoficare de la Mangalia, arestat preventiv. Trecând peste toate disputele politice, despre care se spune că au ţinut municipiul Mangalia în frig, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă, anchetatorii au concluzionat că principalul vinovat pentru grava situaţie din sudul litoralului este bucureşteanul Nikitas Adrian Simion, de 27 de ani, director general al SC Callatis Therm SA.

Potrivit Parchetului, bărbatul este acuzat pentru infracţiuni de şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele infracţiuni în formă calificată. Acesta a fost reţinut şi arestat pentru o perioadă de 15 zile, iar în cursul zilei de azi Judecătoria Mangalia va "tranşa" recursul declarat de Nikitas împotriva măsurii de arest preventiv. Ancheta deschisă de procurori vizează şi modul în care un puşti de 27 de ani a ajuns în spatele unei asemenea societăţi, făcând afaceri de milioane de lei cu statul. În principiu, nu ar fi nimic în neregulă cu acest aspect legat de vârstă, dar întâmplările şi coincidenţele indică faptul că ceva este putred la mijloc. Reamintim că în anul 2003, în mandatul de primar al lui Zanfir Iorguş, a fost delegată unei societăţi gestiunea centralelor termice din Mangalia, contra sumei de 8 mii de euro pe an. O sumă mai mult decât rezonabilă, însă nimeni nu are nimic de obiectat, întrucât până în 2011 furnizarea agentului termic nu a înregistrat sincope. În 2011, acţionarul majoritar, strâns legat de Rompetrol, iese din afacere - Rompetrol fiind şi furnizorul de combustibil pentru centralele termice. Intră în joc o altă firmă, ajungându-se ulterior la actuala Callatis Therm. Nu mai reluăm povestea, însă menţionăm că, potrivit oamenilor legii, disputa legată de preţul la gigacalorie, între Callatis Therm şi primărie, nu ar fi trebuit să afecteze relaţia dintre Callatis Therm şi cele 200 de asociaţii de locatari cu plata în proporţie de 90% la zi către furnizorul de agent termic. Populaţia nu trebuia să sufere de frig, indiferent de procesele între societate şi primărie, pe tema penalităţilor.

Ce spun procurorii

Potrivit probatoriului administrat în cauză, în derularea contractului de concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Mangalia pe perioada sezonului rece 2011-2012, directorul general şi-a desfăşurat atribuţiile de serviciu în mod defectuos, aşa încât nu a realizat corespunzător aprovizionarea cu combustibilul necesar şi, pe cale de consecinţă, nu a putut asigura furnizarea căldurii şi apei calde, cu afectarea a peste 7.500 de consumatori. Mai mult, în derularea contractului, pentru a determina autorităţile publice locale să plătească anumite sume de bani, apreciate ca penalităţi şi pentru care există litigii nefinalizate pe rolul instanţei de judecată, deşi debitul principal fusese achitat, Simion Nikitas a dispus sistarea furnizării energiei termice, pentru a determina o reacţie publică de presiune psihologică şi de violenţă stradală asupra reprezentanţilor autorităţii publice administrative, iar astfel să obţină plata pretinselor penalităţi, arată procurorul de caz. Judecătoria Mangalia a admis propunerea de arestare preventivă, formulată de reprezentanţii Ministerului Public, iar directorul general, acuzat de fapte de corupţie şi şantaj, a fost încarcerat în arestul IPJ Constanţa. Fiind vorba şi despre fapte de corupţie, dosarul ar putea fi declinat către DNA. Potrivit legii penale, pentru infracţiunea de şantaj în formă calificată, Simion poate "încasa" închisoare de la 7 la 12 ani, iar pentru infracţiunea de abuz în serviciu împotriva intereselor publice în formă calificată, ar putea primi de la 5 la 15 ani de detenţie. Foarte important de menţionat este şi faptul că în ultima perioada, conform anchetatorilor, Callatis Therm a primit de la Primăria Mangalia 4 milioane de euro, bani despre care nu se ştie unde au ajuns, atâta timp cât căldură nu a fost furnizată. Vom reveni.

Daniel ALBU, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218