REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dosarul elicopterului prăbuşit în lac: militarii din cadrul ISU Dobrogea au dat cu subsemnatul la Parchetul Militar

Dosarul elicopterului prăbuşit în lac: militarii din cadrul ISU Dobrogea au dat cu subsemnatul la Parchetul Militar

Replica API 17 ianuarie 2015 | 00:00 268

Ancheta continuă

Ancheta continuă

Ancheta continuă în cazul elicopterului SMURD prăbuşit pe lacul Siutghiol. După ce au fost făcute experimentele privind propagarea sunetului şi după ce au fost solicitate mai multe documente, procurorii au trimis foi de audieri la ISU Dobrogea. Astfel, în cursul zilei de vineri, 16 ianaurie, mai mulţi militari au fost audiaţi l la Bucureşti, la Parchetul Militar.

Menţionăm şi faptul că, în cursul zilei de miercuri, 14 ianuarie, procurorul general, Tiberiu Niţu, la sosirea la CSM, a declarat că s-au efectuat două experimente pentru a se stabili dacă strigătul poate fi progagat pe malul lacului şi s-a stabilit că a putut fi auzit. Reamintim că tragedia aviatică s-a produs pe data de 15 decembrie 2014, toţi cei patru membri de la bord, doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, decedând.

Elicopterul doar ce se întorsese dintr-o misiune, ducând un pacient la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Imediat au fost demarate cercetările, la scurt timp apărând un filmuleţ în care o persoană se auzea cum striga după ajutor. Secretarul de Stat în MAI, dr. Raed Arafat, a declarat atunci, în urma a două experimente, că era imposibil ca strigătele să fie auzite.

Procurorii continuă cercetările, urmând să fie audiaţi toţi martorii, solicitând totodată ca Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa să transmită toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea/primirea elicopterului în cauză, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la data de 15 decembrie 2014. Menţionăm că experimentele au fost efectuate pe 23 şi 26 decembrie, după cum susţine dr. Raed Arafat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614