REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dosarul fostului procuror Balaican, instrumentat de DNA, la instanța supremă

Dosarul fostului procuror Balaican, instrumentat de DNA, la instanța supremă

Replica API 24 aprilie 2018 | 23:46 562

Pe masa judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a aflat, luni, contestația formulată de procurorii DNA Constanța, împotriva deciziei Curții de Apel prin care s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar față de fostul procuror Vasile Balaican, cercetat și condamnat, în primă instanță, pentru fapte de corupție. De precizat că vineri, 20 aprilie, Curtea de Apel Constanța a admis cererea lui Balaican privind revocarea măsurii preventive, însă decizia a fost contestată de DNA la instanța ierarhic superioară. Dacă aceasta va menține sau nu decizia Curții, rămâne de văzut după pronunțare.

Pe 20 februarie, Curtea de Apel Constanţa a decis vineri, condamnarea lui Vasile Balaican, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, de la data rămâneri definitive a acestei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere, Vasile Balaican trebuie să facă muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, la Primăria comunei Lumina sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

În același dosar a fost condamnat și afaceristul Răzvan Dimoftache, care a primit trei ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă. Dimoftache a devenit cunoscut după ce a vândut carne veche de 40 de ani, în magazinele sale din zona Tomis III. De asemenea, instanţa a decis să revoce suspendarea pedepsei de trei ani şi jumătate, primită de acesta în urmă cu zece ani, pentru înşelăciune, hotărând să execute în întregime condamnarea respectivă, la care se adaugă şi cea primită în acest dosar, astfel că Răzvan Dimoftache are de executat şase ani şi jumătate de închisoare.

Balaican și Dimoftache au fost trimişi în judecată în mai 2016 de către DNA Constanţa. Procurorii anticorupţie stabiliseră că pe 10 februarie 2012 şi 5 martie 2012, Vasile Balaican, la vremea respectivă procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a primit 500 de euro, în două tranşe, de la Răzvan Dimoftache, spunându-i acestuia că poate interveni pe lângă un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar privind infracţiuni la regimul circulaţiei, în care era cercetat bărbatul respectiv. La scurt timp după ce au apărut acuzaţiile din acest dosar, Vasile Balaican a ieşit la pensie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In curand vom auzi ca au plecat din tara. Rusine justitiei.
1
0
Doi ordinari ! La ce pensie de 15.000 de lei pe luna si-a tras nea' Vasile , il doare la sapca ! La cat a muls de la machidoni ...
6
1
Astia, sunt inca in libertate ?! Incredibil ! Ce justitie avem, cine-i apara si tot tergiverseaza amanarea sentintelor ?? Dimoftache inca este in libertate, el care atenteaza la sanatatea clientilor, falsifica contracte, mitueste justitia, circula fara permis de conducere,....etc. !!??
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102