REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dosarul lui Nicolae Chivu cu Federacoop a ajuns la Curtea Supremă!

Dosarul lui Nicolae Chivu cu Federacoop a ajuns la Curtea Supremă!

Replica API 16 decembrie 2019 | 00:00 823

De peste 18 ani, instanţele constănţene au judecat zeci de litigii între Federalcoop şi Dobrogea Coop, iar fiecare dosar a avut ca obiect unul sau mai multe imobile din Bazarul Satului de Vacanţă şi multe alte spaţii din apropiere. Au fost făcute, de-a lungul timpului, sute de acţiuni civile, dar şi penale în ceea ce priveşte modul în care au fost dobândite imobilele în cauză. Unele s-au soluționat, atele sunt în curs de soluționare...de ani de zile. Unul dintre dosare ce are ca obiect imobilul Casa Prahova din Satul de Vacanță se află pe rolul instanțelor de peste 12 ani. Imobilul a fost vândut unor terțe persoane de Federalcoop Prahova, fără ca acesta din urmă să țină cont că fostul chiriaș, respectiv Nicolae Chivu, prin Dobrogea Coop, a adus investiții majore la imobil. Chivu încearcă să-și recupereze investițiile, după ce a dat greș cu achiziționarea imobilului.

Conflictele dintre Nicoale Chivu și Federalcoop atrag după ele terţe persoane care au ajuns părţi implicate în dosarele celor două coopertative. Unul din dosarele de pe rolul instanțelor constănțene are o vechime de 12 ani, iar obiectul îl reprezintă Casa Prahova din Satul de Vacanță. SC Chivu SRL, societatea lui Nicoale Chivu, fost președinte al Consumcoop, încearcă să-și recupereze investiițle realizate de-a lungula nilor cât a ocupat Casa Prahova, în calitate de Chiriaș. Asta după ce a încercat, în zadar, să obțină anularea actelor carea u stat la baza vânzării imobilului către terțe persoane.

Chivu a deținut din 1990 și până în prezent în folosința imobilul în litigiu, respectiv Casa Prahova, în baza unor contracte de asociere sau de închiriere, ultimul contract fiind încheiat cu Consumcoop Coop, actuala Dobrogea Coop. În decursul anilor, a adus investiții la imobilul mai sus menționat. În 2002, urmare a Deciziei nr.43/03.09.2001 a Biroului Executiv al Consiliului de Administrație CENTROCOOP și a Hotărârii nr.3A din 05.03.2002, s-a hotărât trecerea fiecărei case din Satul de Vacanță Mamaia din administrarea Federalcoop în cea a proprietarilor de drept a caselor, respectiv uniunile județene din țară. În privința casei „Prahova”a fost încheiat între Dobrogea Coop, al cătrei președinte a fost Nicolae Chivu, și pârăta Federalcoop Prahova Protocolul de predare-primire din 05.06.2002. Pe 3 iulie 2007, SC Chivu a transmis către Federalcoop o ofertă de cumpărare a imobilului în contul creanței, însă Federalcoop nu răspuns acestei oferte. Ulterior, mai exact pe 24 august 2007, imobilul a fost vândut, pentru 300.000 lei, către Stere Damu și Tănase Stere, cel din urmă ocupând funcția de președinte al Consiliului de Adminsitrație al Federalcoop. Prețul ”aducând prejudicii atât societății vânzătoare, statului prin eludarea taxelor corespunzătoare, cât și societății reclamante, creanța sa constând in contravaloarea investițiilor efectuate fiind certa, lichidă și exigibila”, spune Chivu în instanță, potrivit rolli. Potrivit susținerilor din precizările depuse la dosar, scopul acestei vânzări ar fi fost acela ca Federalcoop să se sustragă de la plata sporului de valoare adus imobilului prin investițiile efectuate de reclamantă. Așa că a mers în instanță, deschizând o acțiune în constatare a contractului încheiat cu familia Damu și Stere. Pe 3 septembrie 2007, SC Chivu SRL a chemat in judecată Federalcoop solicitând instanței sa dispună obligarea pârâtei la vânzarea către reclamanta a imobilului Casa Prahova la valoarea de 245.000 lei. Ulterior, pe 9 noiembrie 2007, reclamanta și-a modificat acțiunea, solicitând instanței, in contradictoriu cu parații Federalcoop Prahova, Damu Mariea, Damu Stere, Stere Tănase și Stere Constanța, să dispună revocarea contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.5041/ 24.08.2007, instituirea unui sechestru judiciar asupra imobilului Casa Prahova din Satul de Vacanță, radierea din cartea funciară a înscrierii efectuate în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 5041/24.08.2007. Un raportul de expertiză a stabillit că valoarea totală a imobilului este de 964.000 lei, din care valoarea lucrărilor efectuate de către reclamanta este de 719.000 lei. Federalcoop, spune SC Chivu SRL în instanță, a fost de acord ca, pe baza raportului de expertiză, să despăgubească, atât pe fostul proprietar, cât și pe chiriaș, pentru lucrările efectuate de aceștia la imobil, lucrări necesare pentru consolidarea si menținerea acestuia în stare de folosința conform destinației sale.

De atunci, dosarul s-a tot judecat, au fost zeci de termene, amânări, suspendări, instituire de sechestru asupra imobilului. Însă, în iunie 2017, Tribunalul i-a respins lui Nicolae Chivu acțiunea. Decizia nu a fost definitivă, așa că dosarul a ajuns la curtea de Apel. Pe 5 octombrie a.c., judecătorul instanței ierarhice a decis să încheie dosarul, respingând apelul lui Nicoale Chivu. Numai că, în paralel, acesta deschis o altă acțiune, având ca obiect constatare nulitate act, fiind vorba despre același contract ce viza vânzarea Casei Prahova. În martie a.c., Tribunalula respins acțiunea ca lipsită de interes, însă Chivu a formulat recurs. Una dintre părți a solicitat strămutarea dosarului la Curtea Supremă. La termenuld in 5 decembrie, Curea de Apel a amânat cauza pentru 16 ianuarie 2020 pentru a se face dovada înregistrării cererii de strămutare pe rolul ÎCCJ.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218