REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Dosarul Microsoft revine în atenţie: fostul procuror - acuzat de neglijenţă, miniştrii implicaţi - scăpaţi prin prescrierea faptelor

Dosarul Microsoft revine în atenţie: fostul procuror - acuzat de neglijenţă, miniştrii implicaţi - scăpaţi prin prescrierea faptelor

Replica API 3 februarie 2018 | 00:00 631

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea “dosarul Microsoft”, precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017.

În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea dosarul Microsoft, precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 99.1 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior", precizează Parchetul General într-un comunicat.

Prin neglijenţă sau intenţionat, mai mulţi miniştri acuzaţi au scăpat nepedepsiţi

De remarcat că mai mulți miniștri, implicaţi în acest dosar, scapă de acuzațiile aduse, deoarece noul procuror care l-a preluat a constat că suspecții au fost puși sub acuzație pentru infracțiuni care între timp s-au prescris. Potrivit unui comunicat al DNA , cauza a fost clasată pe motiv că faptele au fost prescrise în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, al Silviei Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister şi în cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 - 2005.

Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie a.c., ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. "S-a dispus soluţia clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000 - 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale", se arată în comunicatul DNA.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ALA CU TREI PUNCTE , ESTI ATAT DE PROST INCAT TE CREZI LA DESENE ANIMATE . S-A TRAS DE TERMEN PT A SCAPA AMBASADORII !!!!! SINGURUL PROST A RAMAS ....COCOS . EL A FACUT SI PUSCARIE SI A DAT SI BANI . COCOS SI UDREA AU FOST TINTA DNA , ASTA CA SA FIE CLAR .
0
0
Neglijenta sau reaua intentie, au dus la clasarea cauzei in dosarului Microsoft. Vinovatii sa raspunda penal.
3
0
cap: neant si punctulete. Procurorul nu prescrie. Legea prescrie. Procurorul doar constata ce spune legea inr-un caz sau altul! 'va'n punctuletele de pe encefal cu HastagRezist al vostru cu tot!
6
3
Sa se redeschida dosarul, sa se recupereze prejudiciile, iar procurorul care a prescris "CAZUL", sa fie pedepsit, sa dea socoteala PENAL.
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218