REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dosarul "Mita de la Rutieră", la 3 ani de la flagrant: din 39 au rămas 10

Dosarul "Mita de la Rutieră", la 3 ani de la flagrant: din 39 au rămas 10

Replica API 19 martie 2012 | 00:00 215

Caraivan: "Să-l prinzi pe unul că este corupt înseamnă să-l prinzi cu banii în mână"

Caraivan: "Să-l prinzi pe unul că este corupt înseamnă să-l prinzi cu banii în mână"

Încă puţin şi se împlinesc 3 ani de la "marea acţiune" în care 39 de poliţişti constănţeni, mulţi dintre ei fiind de la Serviciul Rutier, au fost săltaţi şi anchetaţi pentru fapte de corupţie. Numai că, în momentul de faţă, situaţia pare că nu mai este deloc aşa cum a fost descrisă iniţial de Parchet. La acea vreme, poliţiştii respectivi au fost filaţi de ofiţerii anticorupţie, iar în mijlocul verii, aceştia au fost călcaţi de colegii lor mascaţii, unii dintre ei au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv, după care au fost eliberaţi.

"O bună parte dintre ei au primit scoatere de sub urmărire penală (SUP), alţii au fost trimişi în judecată, iar mulţi dintre ei au fost achitaţi. Din punctul nostru de vedere, a fost o mare nedreptate şi au fost mulţi oameni chinuiţi degeaba, pentru nişte convorbiri telefonice interceptate, care se puteau interpreta în mai multe feluri. Dacă cineva te sună să-l ajuţi într-o chestie, iar tu, ca să scapi de el, îi zici da, nu înseamnă că l-ai şi ajutat. Pentru mine, să-l prinzi pe unul că este corupt înseamnă să-l prinzi cu banii în mână, cum a procedat procurorul Teodor Niţă cu poliţistul Laurenţiu Albu, de la Mereni. Acela este adevăratul flagrant, nu ce a făcut DGIPI, DGA şi ceilalţi în 2009. De asta mulţi au fost scoşi, alţii achitaţi, alţii urmează. Să nu mai spun că noi, poliţiştii suntem cei mai mult luaţi la ochi. De ce nu primim şi noi spor de anticorupţie, cum primesc cei de la DGA, DNA şi judecătorii? Eu propun să li se ridice aceste sporuri", ne-a declarat George Caraivan, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractant (SNPPC), filiala Constanţa. Nu numai Caraivan aşteaptă să se finalizeze această cauză. Şi şeful Serviciului Rutier Constanţa, comisarul-şef Constantin Dancu, aşteaptă acelaşi lucru, mai ales că este vorba despre imaginea poliţiei constănţene. "Mulţi dintre ei au fost achitaţi în instanţă, însă nu definitiv, este adevărat. Aştept şi eu să se termine odată, nu ştiu pentru ce se tergiversează atâta. Ar fi o clarificare a situaţiei, dar şi a imaginii noastre", ne-a declarat Dancu.

De unde a început

Totul a început în luna iunie 2009, când a izbucnit cel mai mare scandal din ultimii ani din poliţia constănţeană. 39 de poliţişti, dintre care 34 sunt agenţi de la Rutieră, au fost acuzaţi de trafic de influenţă, luare de mită, favorizarea infractorului şi multe alte infracţiuni. Imediat după declanşarea acţiunii penale, toţi au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţie organelor de cercetare. Numai că, în doar două luni de zile, super ancheta a fost declarată nelegală de către Curtea de Apel Constanţa. Conflictul competenţei materiale din dosarul "Rutiera" a fost soluţionat de Ministerul Public. După ceva timp, dosarul a fost divizat în bucăţele, iar inculpaţii trimişi, rând pe rând, în faţa instanţei şi tot la fel unii dintre ei au fost scoşi din "context".

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367