REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dosarul penal în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, retrimis la DNA

Dosarul penal în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, retrimis la DNA

Replica API 18 ianuarie 2019 | 01:25 776

Dosarul penal în care Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat de DNA Constanța pentru abuz în serviciu, mărturie mincinoasă şi inducerea în eroare a organelor judiciare, retrimis la DNA. Decizia aparține Înlatei Curți de Casație și Justuție și a fost pronunțată joi, 17 ianuarie. Magistrații ÎCCJ au respins, astfel, ca nefondată, contestația formulată de DNA, Serviciul teritorial Constanța, împotriva încheierii penale nr.174/P/CP/27.09.2018. Decizia Înaltei Curți a survenit după ce, procurorii au efectuat recurs la soluția din 29 septembrie 2018 a Curții de Apel Constanța.

La acea dată, magistrații constănțeni au constatat nulitatea ordonanţelor nr.184/P/2017 din 19.02.18 de extindere a urmăririi penele „in rem”, extindere a urmăririi penale faţă de suspecţii Petrescu Teodosie (ÎPS Teodosie), Poalelungi Neculai, Stoichin Ciprian, respectiv din 26.02.18 de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de cei trei inculpaţi, pentru infracţiunile de „inducere în eroare a organelor judiciare” prev. de art.268 alin.(1) cod penal, „mărturie mincinoasă” , „abuz în serviciu” -inc. Petrescu Teodosie, „fals intelectual” , „inducere în eroare a organelor judiciare” , „mărturie mincinoasă” , „favorizarea făptuitorului” , complicitate la „abuz în serviciu” -inc.Poalelungi Neculai, complicitate la „abuz în serviciu” -inc. Stoichin Ciprian. Judecătul de caz a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale în legătură cu infracţiunile deduse judecăţii; a constatat neregularitatea rechizitoriului nr.184/P/2017 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa la data de 09.03.18 cu privire la cei trei inculpaţi şi faptele imputate acestora. Curtea a restituit,a stfel, cauza la parchet.

Revenind la decizia pronunțată de ÎCCJ, aceasta este definitivă.

Potrivit DNA, Neculai Poalelungi, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual şi favorizarea făptuitorului. De asemenea, Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, este acuzat de complicitate la de abuz în serviciu în formă continuată.

Procurorii au transmis că, în contextul trimiterii sale în judecată pe 3 februarie 2017 pentru producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei, "în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal", la data de 10 octombrie 2017 Arhiepiscopul Tomisului ar fi depus un denunţ, "prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016".

"Concret, în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective", a transmis, în februarie, NA, printr-un comunicat de presă.

"În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menţionate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinţă şi cu încălcarea dispoziţiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajaţi din funcţiile deţinute în cadrul Arhiepiscopiei şi suspendarea drepturilor salariale conferite acestora", mai arată DNA.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jegosul de Teodosie facut platile ca sa scape
0
0
O sa ii sugeti PULA
1
2
am sa va dau cu tamae ,si va pun sa pupati pola popi.
2
1
spagoveanu e doar un pesedist jegos si un hot din gasca mazare
6
1
Romania trece printr o criza serioasa de moralitate. Seful bisericii locale face declaratii false sub semnatura. Ce incredere mai poti avea in el cand predica in biserica? Astfel de exemple contribuie la scaderea popularitatii bisericii in societate.
4
0
Ce facureti ba Portocala, Onica, Bucurica, Man, bre diviziilor de elita, iar o luati in bot. Ba, pe ce cheltuiti voi zeci de milioane de euro, pe santaj, minciuna, adulter, microfoane in dormitor. Baa, ajunge, luati un pietroi , legati-l de gat, de cap si aruncati-va in Mare. Sa va trezeasca la realitate apa rece.
5
2
Dar in fata lui HRISTOS tot asa apare nevinovat. O sa vina mohamed sa-l scoata din iad.
7
1
Sfantul teo-dosie. Nu a facut nimic. Asta e... Acuzatii false. DNA ...
6
1
Foarte bine!
8
1
Are dosar penal ca cisterna pe care se catara iMeSeu teodosie nu e din inox.
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920