REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Dosarul scafandrilor morţi la epava Medy, îngropat de "casta din Portul Constanţa"

Dosarul scafandrilor morţi la epava Medy, îngropat de "casta din Portul Constanţa"

Replica API 12 octombrie 2011 | 00:00 190

Rudele decedaţilor spun că analizele de la Mina Minovici sunt gata, dar nu le vrea Poliţia

Rudele decedaţilor spun că analizele de la Mina Minovici sunt gata, dar nu le vrea Poliţia

Familiile celor doi scafandri decedaţi la epava Medy anul trecut vor plăti din propriile buzunare analizele efectuate de Institutul Naţional de Medicină Legală Mina-Minovici, dacă Poliţia nu o va face. Rudele scafandrului Cătălin Ispas au contactat cotidianul "Replica" de Constanţa pentru a preciza că, în ciuda poziţiei Poliţiei Transporturi ori a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, analizele solicitate la dosar au fost efectuate de către Institutul Naţional de Medicină Legală Mina-Minovici, că există facturi pentru acestea, dar că nimeni nu le achită pentru ca speţa să înainteze. "Nu este posibil ca de un an de zile să nu se întâmple nimic. Au fost schimbaţi patru procurori în acest dosar, iar cel din momentul de faţă e stagiar, nu ştie încă despre ce este vorba. Procurorul de dinaintea acestuia ne-a spus că în Portul Constanţa nu se poate intra, nu se pot obţine informaţii pentru că acolo este o castă! Este posibil aşa ceva?", s-au întrebat, îndurerate, rudele lui Ispas.

Reamintim că anul trecut, în septembrie, scafandrii Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas au murit la epava Medy, acolo unde au fost trimişi pentru a investiga starea epavei de către firma Hunter's. Referitor la materialul publicat ieri, cu privire la poziţia IPJ vizavi de întârzierea rezultatelor analizelor, în cazul celor doi scafandri decedaţi în urmă cu un an, rudele acestora au ţinut să precizeze că, de fapt, analizele au fost finalizate şi au fost emise facturi privind plata acestora, însă cei de la Poliţia Transporturi nu se agită privind soluţionarea cauzei. "Institutul Naţional de Medicină Legală Mina-Minovici a emis mai multe facturi în acest sens, dar se pare că Poliţia nu vrea să facă următorul demers, şi anume acela de achitare a facturilor pentru a fi ridicate rezultatele analizelor", susţin rudele celor decedaţi. În replică, Vasile Sabin, şeful Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime Constanţa, afirmă că nu este nimic adevărat, întrucât nu există un raport de expertiză finalizat şi, prin urmare, nici facturi. "Din punctul meu de vedere, când va exista un raport de expertiză finalizat, atunci o să facem demersuri mai departe. Dacă celelalte instituţii abilitate întârzie, nu e problema noastră. Nu am cum să solicit IPJ-ului bani pentru ceva ce nu există. Dacă există acele facturi despre care se vorbeşte, să mi le aducă şi mie cineva, ca să pot face o amărâtă de hârtie. Mă doare că munca noastră este pusă la îndoială, asta după ce am muncit la cazul ăsta zi şi noapte. Din punct de vedere procedural şi ca timp, toată activitatea noastră a fost făcută întocmai cum prevede Codul de procedură penală. Am solicitat şi INML-ului să urgenteze obţinerea rezultatelor. Când va exista acel raport de expertiză finalizat, o să achităm totul fără nici o problemă. Ori, în cazul de faţă, nu am ce să solicit. E vorba totuşi despre copilul unui coleg de-al nostru, credeţi că nu ne făceam treaba cum trebuie?", susţine Sabin. Totuşi, membrii familiilor celor doi scafandri susţin că există o factură 24 din 2 august 2011, în valoare de 66 de lei, achitată chiar de avocatul Cătălin Filişan, dar şi facturi din ianuarie şi aprilie. Prin urmare, cine minte?? "Există un buletin de diagnostic nr.1772/2011 către IPJ care nu a fost plătit, dar şi o analiză de sânge în cazul lui Zarafu, precum şi alte facturi. Este ciudat cum se spune că ele nu există, iar eu am comunicări din partea INML cu privire la analizele şi facturi transmise la Constanţa, în atenţia Poliţiei", a declarat avocatul Cătălin Filişan.

Vom reveni.

Daniel ALBU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614