REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dosarul „Scurgeri de informaţii de la DNA”: Manolachi, Fronea şi doi comisari de la Gardă şi-au aflat verdictul

Dosarul „Scurgeri de informaţii de la DNA”: Manolachi, Fronea şi doi comisari de la Gardă şi-au aflat verdictul

Replica API 22 octombrie 2014 | 00:16 676

Cu executare

Cu executare

Ciprian Mihail Fronea

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat la închisoare, pe data de 21 octombrie anul curent, pe Dan Emil Manolachi, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, după care ofiţer la I.P.J. Constanţa cu grad de comisar şef, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului, pe Sorin Florea, fost comisar general al Gărzii Financiare, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului, Ciprian Mihail Fronea, fost comisar şef al Gărzii Financiare Secţia Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului, dar şi pe Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului.

Astfel, Tribunalul Bucureşti a decis ca Dan Emil Manolachi să primească 6 ani şi 8 luni de închisoare, în regim de detenţie, pe când Sorin Florea s-a ales cu 2 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie. Nici Ciprian Fronea nu a scăpat, el primind 2 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie, iar Eduard Cristian Tomescu a primit tot 2 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2012, comisarul şef Manolachi Dan Emil activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA şi, în această calitate, a fost delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul şef Manolachi Dan Emil a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative. Informaţiile din acest dosar, privindu-l pe Cristescu Cătălin - comisar în cadrul Gărzii Financiare - structura centrală (suspect într-o altă cauză aflată în lucru la DNA), accesate de comisarul şef Manolachi Dan Emil, în virtutea atribuţiilor de serviciu, au fost transmise de acesta, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, către un alt comisar din cadrul Gărzii Financiare - secţia Constanţa, inculpatul Fronea Ciprian Mihail. Acesta, la rândul său le-a transmis mai departe inculpatului Sorin Florea care, prin intermediul inculpatului Tomescu Eduard, l-a încunoştinţat pe colegul lor, Cristescu Cătălin, despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant. Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis persoanei vizate, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv. În urma activităţii infracţionale derulate, inculpatul Manolachi Dan Emil a obţinut foloase necuvenite – produse alimentare în valoare de 250 lei de la inculpatul Fronea Ciprian.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367