REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dosarul terenurilor subevaluate din Mamaia: Mazăre a dat vina pe consilierii locali şi pe subalterni

Dosarul terenurilor subevaluate din Mamaia: Mazăre a dat vina pe consilierii locali şi pe subalterni

Replica API 10 iunie 2019 | 22:35 385

Condamnat la 6 ani şi 6 luni cu executare! A făcut recurs!

Radu Mazăre, condamnat de magistraţii Tribunalului Constanţa în mai 2018 pentru abuz în serviciu, la 6 ani şi 6 luni, a contestat decizia!

Este vorba despre dosarul în care a fost acuzat că ar fi vândut mai multe terenuri din centrul stațiunii Mamaia la preţuri cu mult mai mici faţă de valoarea pieţei, iar Sorina Hortolomei a fost acuzată de spălare de bani, prejudiciul calculat de procurorii DNA Constanța fiind de 4 milioane de euro. Curtea de Apel a înregistrat recursul vineri, 7 iunie a.c. formulat de inculpaţi, iar primul termen a fost stabilit pentru 24 octormbrie. În motivarea judecătorilor de la prima instanţă reiese că fapta lui Mazăre este de „o gravitate incontestabilă, concluzie susținută în egală măsură de conduita procesuală a inculpatului care a negat vinovăția sa în comiterea faptelor, plasând întreaga răspundere în sarcina consilierilor locali, a subalternilor săi și a evaluatorilor A.N.E.V.A.R., atitudine care denotă lipsa conștiinței responsabilității pentru propriile acțiuni”.

Radu Mazăre este acuzat de procurori că, în 2004, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, către firma lui Hortolomei, la prețul derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în Mamaia, Complex Castel, compus din Restaurant Castel, Discoteca Castel, Piscina Castel și Stația Tehnică Castel, faptă prin care a fost provocată o pagubă de 1.104.884,16 euro și, totodată, au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. Acest teren a fost vândut de Primăria Constanța la un preț ridicol. La data de 31.05.2007, Hortolomei, prin SC Mehmetoglu SRL, a dobândit prin cumpărare de la RAEDPP, un teren în suprafață de 502,81 m.p. situat în Mamaia – zona Cazino Nord cunoscând că provenea din săvârșirea de către şeful dea ici al Regiei, Radu Babuș a unei infracțiuni de abuz în serviciu, iar ulterior au procedat la transferarea acestui bun către altă persoană scopul fiind ascunderea originii sale ilicite. De asemenea, către Sorina Hortolomei a ajuns un şi un teren în suprafață de 11.890 m.p.

Sorina Hortlomei, care a fost condamnată la 2 ani şi 11 luni cu suspendare, s-a prevalat de dreptul la tăcere pe întreg parcursul procedurii în primă instanță fiind asistată de către apărător ales.

Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni, însă vineri, 7 iunie, a fost înregistrat recursul, la Curtea De Apel.

Cum şi-au motivat judecătorii decizia!

Din motivarea instanţei reiese că Radu Mazăre „ a acționat cu intenție directă, în sensul că a cunoscut că omisiunea sa va avea ca efect păgubirea bugetului local prin plata nelegală a drepturilor salariale către cei patru funcționari publici și obținerea pentru aceștia a unor foloase necuvenite și cu toate acestea a rămas în pasivitate față de obligația legală care îi incumba conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/1999, urmărind producerea acestor rezultate”. Magistraţii au decis să-l condamne cu executare, deoarece „pedeapsa nu reprezintă numai un mijloc de constrângere a inculpatului, dar și un mijloc de reeducare al acestuia. De asemenea, pedeapsa se aplică în scopul prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni atât de condamnat cât și de către ceilalți destinatari ai legii penale . Prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni nu se limitează doar la împiedicarea inculpatului de a repeta alte încălcări ale legii penale, ci presupune și atenționarea celorlalți destinatari ai legii penale de a nu comite astfel de încălcări”, se mai arată în motivarea Tribunalului.

În considerarea acestor aspecte, instanța consideră că „infracțiunile săvârșite de inculpații trimiși în judecată prezintă un grad deosebit de ridicat de pericol social, având în vedere natura acestora, percepția publică despre efectele infracțiunilor de corupție și a infracțiunilor conexe acesteia, împrejurările concrete în care au fost comise faptele, valoarea deosebit de mare a prejudiciului produs, precum și actele materiale concrete ale inculpaților de săvârșire a infracțiunilor, constând în repetabilitate, planificare, coordonare, insistență, luarea măsurilor pentru a nu fi descoperiți etc. Faptele de corupție, de abuz în serviciu comise de către funcționarii publici constituie o reală amenințare pentru funcționarea statului, subminează principiile de bună administrare, echitate și justiție socială, pune în pericol bazele materiale și morale ale societății, cu consecințe grave pe termen lung”.

Instnaţa a mai considerat că faptele comise de Radu Mazăre sunt „de o gravitate incontestabilă, concluzie susținută în egală măsură de conduita procesuală a inculpatului care a negat vinovăția sa în comiterea faptelor, plasând întreaga răspundere în sarcina consilierilor locali, a subalternilor săi și a evaluatorilor A.N.E.V.A.R., atitudine care denotă lipsa conștiinței responsabilității pentru propriile acțiuni. O dovadă a acestui profil moral este și faptul că, la finalul cercetării judecătorești, inculpatul a părăsit teritoriul României, sub pretextul, făcut chiar public de către acesta, că ar fi „ținta politică a Statului Paralel„ și că „nu are nicio șansă să beneficieze de o justiție independentă, obiectivă și imparțială”, se mai arată în motivarea publicată de rolii.ro.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. Procurorii mai arată că, la data de 28 februarie 2007, Mazăre, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p terenul aferent complexului Cazino Sud. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. ”Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina. La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeași inculpată. Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri”, se arată în comunicatul DNA.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aha, deci e mai multi hoti, si toti tac ca cacatu in iarba, mai scrie ei asa aici mazare hotu sa plateasca.... hotu striga hotu....
1
0
Chiar nu v-ati saturat de FAGADAU asta? Jos PSD!
2
0
Sa dea patachina banii furati inapoi, milioanele de euro spaga ptr ca a trantit HCoanda in Tomis Nord,ca a ciopartit orice colt verde ptr mii de euor spaga, ca a vandut tot ce se pitea si a primit mita sa favorizeze pe unii si pe altii si apoi sa faca si inchisoare..daca ramane cu banii in cont, dupa ce iese din inchisoare, e degeaba
8
1
Bogdan Pruia m-a abuzat fizic psihic in gura in fund atat pe mine cat si pe fetita mea Faruka , am fost nevoit eu nevasta mea Denisa sa producem pt pl lui...incat nu mai ma regasesc mi-a scos filmele cu mafia din cap
3
1
114 milioane pai ce tu nu stiai ce faci cand dadeai cand un pui ca la boschetari ca sa te voteze oligofrenii unde sa venim sa ti dam inapoi si sa iti uram sa fie de capu tau
6
0
...sau tu erai cam prafuit si nu ai mai stiut ce semnezi...adica ce Costica...Ramona ..etc nu stiau ce semneaza...iar consilierii locali ce erau mana in mana...indiferent de partid ...ca primeau ciolanul sa inchida ochii ...nu stiau ce fac...ma da prosti ne mai crezi...acum tragi sfori ...si arunci pisica in curtea altora...114 milioane de euro trebuie sa dai inapoi ...tu...si gashka ta de hotomani...sa se aplice confiscarea extinsa....ai crezut ca esti de neatins si sfidezi pe toata lumea...din Madagascar nu erai asa de vocal...
5
0
Are si paiatza o mare calitate, e specialist in circ penibil ca nimeni altul. Nici cu lasitatea nu sta chiar rau.
6
0
Are dreptate colegul mazare, expertii stabilesc preturile, consilierii aproba iar primarul semneaza ca primarul, ca altfel nu e valabil. Domnii ziaristi nu cunosc cum se numeste functia primar : sef al cosiliului local
5
0
Aaaa .... Deciputa Fagadau e implicat? Ce noutate, vorba vine ...
5
0
Sa fie alaturi de tine si la bine si la rau poate chiar de la ostia pe care i-ai facut oameni a pornit tot circul,s-or fi saturat baieti sau fetele de stilul tau dictatorial de a conduce si ce si-au zis"hai ma sa scapam de asta".
3
0
Din prea multa admiratie si obedienta pentru invincibilul primar, subalternii isi dadeau viata pentru el !
4
0
niste javre care-si toarna slugile
5
0
Alooo , DNA ... Fagadau este si el implicat ... chiar nu intelegeti ?
14
0
pai da ca n-a fost el primar ,el se dadea cu zmeul era ramses cu tuta aia de mult ruj corina martin se pimba in braziliea ,chestii dinastea .consilierii sunt de vina desi au si ei partea lor de cirdasie
12
0
Iar cand ma-ta a fost facuta posta a ramas bortoasa si a fatat un mare dobitoc adica pe tine!
4
1
Ba ej nebun ??? Pai noi nu stim cum si consilierii si subalternii erau doar niste momai din carpe de praf, prezente de forma, care rontzaiau si ei ceva din ciozvarta ?? Cartierul Consilierilor de pe malul marii, pe faleza din domeniul statului ne aminteste ceva ?? S-o acuzi pe Dospi sau pe consiglieri de initative de-astea, in primaria pe care el si fra'su' parca o aveau pe persoana fizica - asta inseamna sa ai tupeu nelimitat !
19
1
Mare barbat asta
6
1
jegoaso, esti calda in gura ? fara creier a fost ma-ta cand a ramas gravida , avea interzis la sarcina . Uite ce a fatat !
1
14
Doritorii sa mearga la nunta cu plicul in mana!!!!!fanii lui mazare
10
0
Un excroc intelligent care a stiut sa fraiereasca prostimea de la Abator ..Cet... cu pachetele pt pensionari... toate mizeriile si resturile...f bine .. asta a fost Constanta!!!! Un oras de oameni fara creier care iubesc circul ieftin!!!!!!!!!!!!Ne MERITAM soarta!!!!!! Traisca gasca Mazare !!!!!
32
5
Mazare da vina pe consilieri.Dar uita sa spuna ca si consilierii, indiferent de partid, au fost "ajutati" de Mazare.Nimic n-a fost gratis intre borfasi.Mazare a dat terenuri de casa si alte avantaje la consilieri iar consilierii au fost "recunascatori" cu Mazare.Exista si un cartier al consilierilor.Astia ne cred si prosti.Ti-ai dracu de borfasi ! Borfasi fesenisti.
40
0
Un consilier nu a vrut sa semneze, nu a fost de acord cu matrapazlicurile lui mazarache si nu a mai pupat convocare la consiliu. Ba mai mult, partidul i a retras plangerea si aut din functie
24
0
baravo mazarel. ai convins prostii sa incalce lagea . acum sa plateasca I locul tau. TU RAMAI CU BANII
23
1
Cine era la acea data subordonat? Cineee ? Cumva fatalau? Auuuu, se cam strange cercul. Acum, Stefan, sifoneaza tot. Ce are de pierdut? El o sa sifoneze in baza unei intelegeri cu anchetatorii, in schimbul reduceri pedepsei. Cine sifoneaza primul, scapa! Hai Stefane, hai ca poti ! Scapa-ne prosti ! Zii si de nea felics!
28
1
Fagadau nu este implicat in nimic?
36
0
la navodri e la fel!
17
2
voi chiar voiati sa admita si sa zica: da am facut.......... asta o sa tot dea vina pe altii
20
0
Treaba este simpla sa ii ia si pe aia, notari, arhitecti si toti care au dat avize la betonarea constantei pentru ca exista acte si care sint semnate si parafate de cineva oricum putin o sa iasa in 2 ani si el ramane cu banii si constanta ciopartita.
40
0
Trebuia sa primeasca mai mult de 6 ani juma, macar 10, iar banii palmati sa-i dea tot inzecit inapoi constantenilor! Din banii furati de mazaroi si consilierii lui murdari se puteau construi un cartier intreg de case pt tineri, piste de biciclete, terenuri de sport si un spital ultramodern cu tarife mici la care sa aiba acces toti constantenii... si inca o statiune Mamaia fara kitchuri... si inca ceva pe langa
43
2
Te pup Mazarel sageata noastra te pupam de la Sumerland Regele nostru sefu nostru fraierul nostru
32
2
Bine ca a revenit in tara si face circ
24
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102