REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dosarul unui accident de muncă din Italia, soldat cu moartea unui român, a ajuns abia acum în instanță

Dosarul unui accident de muncă din Italia, soldat cu moartea unui român, a ajuns abia acum în instanță

Replica API 23 aprilie 2018 | 00:00 190

Procesul în cazul unui român mort în Italia, în 2011, într-un accident de muncă, a început după 7 ani de la tragedie, timp în care familia, respectiv soția și cei doi copii ai săi, dintre care unul minor, nu au beneficiat de nici un ajutor din partea nimănui. Marian Rusu avea 46 de ani și muncea în Italia de mulți ani, în domeniul construcțiilor. Anul 2011 l-a prins pe un șantier de construcții de pe insula La Maddalena, provincia Olbia Tempio – Sardegna.

Pe data de 4 mai, bărbatul era la etajul al doilea al unui bloc în construcţie cu un cadru de schelă în mâini. Se pare că s-a împiedicat de ceva, de nişte cabluri, care l-au făcut să-şi piardă echilibrul şi să cadă la pământ, înfigându-se într-un tub metalic al cadrului: 12 centimetri de metal i s-au înfipt în coaste provocându-i o rană profundă. Marin, însă, nu s-a dat bătut şi, după cum a povestit şeful de şantier, citat de ”Gazeta Românească”, “a reuşit să-şi scoată fierul şi să se întindă pe o parte. Era conştient, dar sângera mult: am chemat imediat voluntarii de la Croce Verde”. A fost transportat de urgență la un spital regional, însă medicii nu l-au putut salva. A murit după două ore, pe masa de operații.

Pe şantier au intervenit carabinierii şi inspectorii de muncă. În registrul anchetaţilor au fost înscrise trei persoane: directorul de lucrări, responsabilul firmei care a luat lucrările în antrepriză şi cel al celei subcontractoare, toţi trei pentru omor din culpă. A fost deschis un dosar în care sunt cercetaţi Ionel Rus, titular al subcontractului şi nepot al victimei, Mauro Manuedda, titular al antreprizei, şi Giovan Battista Godelmoni, director al lucrărilor.

Potrivit apropiaților și a colegilor de muncă, Marian Rusu era tot timpul vesel și îi plăcea să asculte muzică la căști. Îi spuneau Marcellino tocmai pentru caracterul său foarte deschis şi vesel, ţinea cu Juventus şi mergea să vadă meciurile echipei Ilvamaddalena împreună cu fiul de 12 ani, Alexandru. Moartea sa i-au îndurerat atât pe angajatori, cât și pe colegii săi.

Apropiații spun că românul mort pe şantier nu ar fi primit niciodată un fluturaş de salariu, iar banii i se dădeau într-un plic închis. Acel dosar deschis în 2011 abia acum a ajuns în instanță. Procesul a început la Tribunalul din Maddalena. Sunt judecați angajatorul lui Rusu, un întreprinzător român, responsabilul cu siguranța din firmă și firma constructoare a imobilului.

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102