REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dotări de milioane de euro pentru spitalele din Tulcea și Măcin

Dotări de milioane de euro pentru spitalele din Tulcea și Măcin

Replica API 25 martie 2019 | 00:00 207

Luni, 25 martie a.c., la Sala Dobrogea, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și primarul orașului Izmail, Andrii Abramchenko au semnat contractul de grant pentru proiectul „Infrastructura transfrontalieră de sănătate“, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina 2014-2020. La eveniment au mai participat reprezentanții celorlalți doi parteneri din cadrul proiectului, respectiv Natalia Budescu, director al Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” și Gheorghe Văcaru, primarul orașului Măcin, cărora li s-au alăturat Cezar Grozavu, director executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, Igor Babaian, director al Agenţiei de Cooperare Transfrontalieră din Izmail și Valentin Stroia, director al Biroului atragere investiţii în cadrul Primăriei Izmail.

Obiectivul general al proiectului privește îmbunătățirea accesului la sănătate în spațiul geografic al Euroregiunii Dunărea de Jos, prin îmbunătățirea infrastructurii de sănătate a județului Tulcea și a orașului Izmail, prin activități comune de reabilitare și dotare a patru spitale: Spitalul Judetean de Urgență Tulcea, Spitalul Măcin, Spitalul Regional Dunărean al Consiliului Regional Odesa și Spitalul Municipal Izmail.

„Este un moment important pentru Tulcea și Izmail, un prim pas important după înțelegerea de cooperare semnată acum doi ani între Consiliul Județean Tulcea și Primăria Izmail. Executivul Consiliului Județean are grijă de sănătatea județului, astfel că încercăm să găsim permanent surse de finanțare pentru tot ce înseamnă Spitalul Județean de Urgență. Ne bucură faptul că acest proiect a fost eligibil, acesta permițând o reabilitare a secției de sterilizare și a sălii de operație ortopedie cu toate dotările aferente, dar și reabilitarea unui corp de clădire al Spitalului Măcin sau inițierea unui sistem de telemedicină operativ la nivelul unităților medicale implicate.

Iată că tratatul de cooperare dintre cele două părți începe să dea roade. Vreau să îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect, echipa Consiliului Județean, echipa de la Izmail și de la Euregiunea Dunărea de Jos, pentru că astăzi reușim să semnăm acest contract“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

„Sunt convins că ne vom întâlni de mai multe ori, pentru că mai sunt contracte de finanțare în evaluare. Acest nivel de cooperare transfrontalieră și de atragere a fondurilor europene este unic la nivelul regiunii noastre. Cu atât mai important este pentru noi acest proiect, având în vedere că finanțarea este îndreptată spre pediatrie. Sunt convins că în scurt timp, exemplul nostru de cooperare transfrontalieră va fi un exemplu de bună practică pentru ceilalți, dar sunt convins și că pe noi nu ne va ajunge nimeni. Este greu să repeți un astfel de succes, cum este greu să repeți prietenia anumitor persoane, regiuni sau popoare“, a declarat primarul Andrii Abramchenko.

Implementarea proiectului vizează, pentru partenerii tulceni, printre altele, reabilitarea infrastructurii de sănătate în cadrul unităților de sănătate publică, respectiv reabilitarea secției de sterilizare, a sălii de operație ortopedie cu dotările aferente, din cadrul Spitalul Județean de Urgență, reabilitarea unui corp clădire din cadrul Spitalului Măcin, inițierea unui sistem de telemedicină operativ la nivelul unităților medicale implicate, sau elaborarea unei strategii comune de sănătate cu impact transfrontalier cu efecte asupra gestionării eficiente a infrastructurii de sănătate.

Parteneri în proiect, alături de Consiliul Județean sunt: Unitatea Administrativ Teritorială Măcin; Spitalul Regional Dunărean al Consiliului Regional Odesa, Comitetul Executiv al Orașului Izmail, Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”.

Valoarea totală eligibilă pentru acest proiect (pentru toți partenerii) este de 4.252.896,23 Euro din care: Contribuția Uniunii Europene prin Instrumentul European de Vecinătate - 3.780.000 Euro (88,88%); Contribuția totală a partenerilor implicați, inclusiv CJ Tulcea - 472.896,23 Euro (11,12%).

Consiliului Județean Tulcea, în calitate de Beneficiar principal (Lider de proiect), îi revine valoarea totală eligibilă de 2.090.242,86 Euro: finanțarea UE prin Instrumentul European de Vecinătate - 1.850.492 Euro și cofinanțarea din bugetul local - 239.750,86 Euro.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102