REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Două angajate ale ITM au vrut să aplice sancţiuni cu japca patroanei magazinului BIMBO

Două angajate ale ITM au vrut să aplice sancţiuni cu japca patroanei magazinului BIMBO

Replica API 8 mai 2012 | 00:00 626

Fără să se legitimeze,

Fără să se legitimeze,

Scandal mare la magazinul Bimbo, din Constanţa. În cursul zilei de sâmbătă, două inspectoare ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, probabil având nevoie de bani, s-au gândit să facă un control la magazinul menţionat, amplasat în zona Casei de Cultură. În magazin se aflau 2 vânzătoare, mama patroanei, care îi ţinea locul acesteia, fiind plecată la Bucureşti cu treburi, şi un client. Celor două angajate a ITM, Gabriela Muraru şi Florina Mărculescu, le-au sticlit ochii în momentul în care au văzut-o pe mama patroanei ocupându-se de marfă, gândind că ar putea aplica ceva sancţiuni, invocând practicarea muncii la negru. Zis şi făcut. Fără a se legitima, în ciuda insistenţelor celor două angajate, inspectoarele au început să ameninţe, insistând întruna că mama patroanei ar munci la negru.

Li s-a explicat de nenumărate ori că nu munceşte acolo, ci doar ţine locul şefei şi supraveghează activitatea magazinului. Nimic, parcă nici nu auzeau. De precizat că angajatele magazinului au insistat permanent ca inspectoarele să se legitimeze, însă acestea au refuzat de fiecare dată. "Auzi dragă, eu sunt cea venită în control la tine, nu invers", a spus una dintre ele, la un moment dat. Până şi clientul din magazin s-a luat de ele, în ideea de a-şi prezenta documentele aferente funcţiei de inspector, însă tot degeaba. Mai mult decât atât, culmea abuzurilor şi a nesimţirii acestora, cele două funcţionare le-au pus pe angajate să declare în scris că mama patroanei munceşte la negru, spunând că este în interesul lor. La un moment dat, angajatele şi-au sunat patroana, pe Veronica Ruţă, aceasta trimiţându-şi avocatul la faţa locului, în timp ce reprezentantele ITM au chemat Poliţia, acuzând că, culmea, au fost sechestrate.

Au fost chemaţi poliţiştii şi avocaţii

Odată ce grupul s-a mărit cu încă 4 persoane, adică 2 poliţişti, avocatul şi un prieten care îl însoţea, povestea a luat o întorsură oarecum comică. Avocatul societăţii, Cătălin Niţă, a venit direct de pe plajă, îmbrăcat în pantaloni scurţi şi tricou. Inspectoarelor ITM nu prea le-a căzut bine prezenţa acestuia, mai ales că şi el insista ca ele să se legitimeze. "Dar cine eşti dumneata, de ce te bagi?", au sărit în sus acestea. Avocatul s-a legitimat, în timp ce una dintre ele s-a mirat: "ce fel de avocat eşti dumneata, în pantaloni scurţi?", la care acesta i-a replicat "Mă scuzaţi că nu mi-am luat roba la plajă, dar azi muncesc la negru. Oricum şi dumneata arăţi groaznic în toate culorile, nici măcar nu eşti asortată", i-a spus avocatul, de faţă cu poliţiştii Secţiei 3. Scena s-a repetat şi în privinţa bărbatului care îl însoţea pe avocatul Niţă. Şi acesta a fost întrebat cine este, moment în care, mirat, i-a răspuns celei care era interesată de identitatea sa. "Cum, nu ştiţi cine sunt? Da câtă nesimţire... Cum se poate aşa ceva. Eu sunt Mircea, nu mă cunoaşteţi?", i-a răspuns acesta, amuzat la maxim. Cea mai tare fază a fost momentul în care clientul aflat în magazin le-a întrebat, la rândul lui, dacă are voie să asiste, din moment ce nu are carte de muncă.

Se va ajunge la dosar penal

În fine, la un moment dat, cele două funcţionare au plecat, ameninţând că vor depune plângere penală pentru că au fost sechestrate şi pentru că ar fi tăbărât nişte ţigani închipuiţi pe ele şi le-au agresat. Patroana magazinului ne-a declarat că este dispusă să meargă în instanţă. "Azi (ieri n.r.) am fost la ITM şi am aflat că ele au făcut un raport la conducerea instituţiei, precum că au tăbărât ţiganii pe ele. Şi şefei lor, cu care am stat de vorbă şi care mi s-a părut foarte ok, i s-a părut totul cusut cu aţă albă, mai ales că, de obicei, cei care fac scandal sunt patronii societăţilor controlate, nu angajaţii. Mi-a mai spus că este dreptul meu să fac contestaţie, mai ales că ele au refuzat să se legitimeze. De unde era să ştiu eu cine sunt ele? Puteau fi oricine de pe plajă. Am luat câte o declaraţie celor două angajate, plus declaraţia clientului, care s-a oferit să fie martor, iar cu toate acestea voi merge în instanţă şi le voi acuza de intimidare şi abuz în serviciu", ne-a declarat patroana magazinului, Veronica Ruţă. Contactaţi telefonic, oficialii ITM Constanţa nu au dorit să comenteze, dar ne-au precizat că ştiu despre incidentul respectiv.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218