REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Două judecătorii din Dobrogea sunt pe punctul de a fi desfiinţate. Magistraţii se opun

Două judecătorii din Dobrogea sunt pe punctul de a fi desfiinţate. Magistraţii se opun

Replica API 22 martie 2014 | 00:00 533

Argumente pro şi contra

Argumente pro şi contra

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Adrian Bordea, a susţinut, marţi, în faţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, desfiinţarea unor instanţe care au un volum mic de activitate anual, dar deputaţii jurişti s-au opus acestei idei. Preşedintele CSM a expus astfel punctul de vedere al instituţiei cu privire la un proiect de lege depus de Guvern în acest sens, el susţinând că decizia de desfiinţare a unor instanţe s-a luat din cauza faptului că nu sunt bani în buget.

La dezbaterea de la Parlament au participat şi preşedinţii instanţelor de judecată aflate pe lista neagră de desfiinţare. Printre aceştia s-a numărat şi magistratul Mariana Pelelungă, care a reprezentat Judecătoria Hârşova. Aceasta a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că nu este de acord cu desfiinţarea instanţei pe care o conduce, în primul rând din perspectiva justiţiarilor care ar fi nevoiţi să străbată drum lung până la Judecătoria Medgidia, instanţă care ar urma să preia activitatea colegilor de la Hârşova. "Sunt împotriva desfiinţării Judecătoriei Hârşova, principalul motiv fiind distanţa foarte mare pe care ar avea-o de parcurs justiţiarii până la Judecătoria din Medgidia. Deplasarea până aici nu se face direct, ci doar prin municipiul Constanţa. Oamenii ar parcurge 130 de kilometri ca să ajungă la Medgidia, dar sunt localităţi care se regăsesc la distanţă mult mai mare. Am fost invitată şi eu la Camera Deputaţilor marţi, la Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor, unde a avut loc dezbaterea publică. Cu toţii ne-am spus punctul de vedere. Părerea tuturor este aceea că ar trebui păstrate instanţele şi, mai mult, ar trebui mărită competenţa", ne-a declarat Mariana Pelelungă. "În 2011, Tribunalul Constanţa a formulat la Ministerul Justiţiei şi la CSM o solicitare de mărire a competenţei teritoriale a Judecătoriei Hârşova, în sensul că 8 localităţi care, în prezent, sunt arondate Judecătoriei Constanţa, să fie date pe raza Judecătoriei Hârşova. În felul acesta se degrevează şi Constanţa de un număr de 3.000 dosare, completându-se, astfel, şi activitatea Judecătoriei Hârşova. Solicitarea nici nu a primit OK-ul, nici nu a fost împotrivă. A rămas, practic, fără răspuns", a mai completat magistratul. Mariana Pelelungă a mai precizat că, anul trecut, Judecătoria Hârşova a înregistrat 1.000 de dosare, împărţite la doi judecători, iar media pe ţară este de 500 pe judecător. Asta înseamnă că instanţa îndeplineşte condiţia cerută de CSM. Există însă un inconvenient care face ca numărul dosarelor să fie mai mic, iar acela este lipsa unui executor judecătoresc în Hârşova, fapt pentru care încuviinţarea executării silite a ajuns să se ceară la Judecătoria Medgidia sau la Constanţa. "Spre deosebire de celelalte instanţe, noi n-avem încuviinţări de executări silite pentru că nu avem executor judecătoresc în Hârşova. Ca urmare, ne lipsesc în jur de 300 de dosare pe an. În 2012, atunci când aveam executări, Judecătoria Hârşova avea înregistrat un număr de 1.400 de dosare. Potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, este de competenţă să avizeze încuviinţarea silită Judecătoria pe raza căreia îşi are sediul executoriul judecătoresc. Doar Medgidia şi Constanţa au executori", a mai declarat preşedintele Judecătoriei Hârşova.

O altă instanţă din Dobrogea pe punctul de a-şi închide porţile este Judecătoria Măcin, din Tulcea. Aceeaşi poziţie au avut-o şi reprezentanţii de aici. "Din punctul nostru de vedere, nu mi se pare normal să se desfiinţeze instanţa. Această instanţă are în raza de competenţă două oraşe şi 14 comune, aflate pe malul drept al Dunării. Dacă s-ar duce la Judecătoria Babadag, vor avea de parcurs distanţe de până la 270 km dus-întors. Ar însemna un dezastru pentru justiţiari. Tulcea este un judeţ mare, dar cu o populaţie cu densitate mică. Exceptând municipiul Tulcea, pe raza Judecătoriei Măcin avem 40% din populaţia judeţului", a declarat, pentru "Replica", Adrian Domniţeanu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Măcin. La această instanţă, în 2013, au fost înregistrate 1788 dosare, din care 596 i-au revenit unui singur judecător. Unul dintre indicatorii care stau la baza desfiinţării instanţelor îl reprezintă cheltuielile. Referitor la acest subiect, magistratul tulcean ne-a precizat că instanţa pe care o reprezintă are cele mai mici cheltuieli, în comparaţie cu celelalte instituţii juridice din Dobrogea.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614