REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Două liceene au creat un prototip pentru a îmbunătăţi orele de fizică

Două liceene au creat un prototip pentru a îmbunătăţi orele de fizică

Replica API 18 aprilie 2011 | 00:00 96

Două eleve de clasa a X-a de la Liceul Internaţional de Informatică au realizat un proiect pentru care au primit medalia de bronz la un concurs de mediu din Azerbaidjan, al cărui scop este de a asigura un aparat de măsură a experimentelor din timpul orelor de fizică.

La prima vedere, Ioana Schipor şi Claudia Zeicu par nişte adolescente cu preocupări specifice vârstei lor, însă, în realitate, liceenele pun înainte de toate pasiunea lor pentru fizică. La doar 17 ani, ele au realizat în trei luni de zile un aparat ieftin, multifuncţional de măsură a experimentelor bazate pe timpul orelor de fizică, pentru şcolile care nu îşi permit să cumpere unul comercial şi al cărui preţ sare la ora actuală de 1.000 de euro.

Prototipul a fost denumit "Mag-Timer" şi poate fi folosit în experimentele de la orele de fizică. Cu ajutorul lui, au declarat adolescentele, se poate afla mult mai uşor viteza unui obiect, se poate afla accelaraţia gravitaţională a unui obiect sau timpul de reacţie a unei persoane şi măsurarea perioadei unei simple oscilaţii ale unui pendul. "Când profesorul nostru de fizică, Sinan Kosak, ne-a spus la clasă cât costă să faci un astfel de echipament, nu ne-a venit să credem", şi-au amintit Ioana şi Claudia.

Ele au mai spus că "Mag Timer" este un prototip foarte scump, care preia date despre experimentele de la orele de fizică. "Pe piaţă, acesta costă în jur de 1.000 de euro, dar noi l-am făcut din materiale simple, cu 10 euro. El este ceva concret, care poate fi folosit la orice şcoală. Acesta este şi motivul pentru care încercăm să-l distribuim în unităţile de învăţământ constănţene, pentru a face orele de fizică cât mai interactive", au adăugat fetele.

În ceea ce priveşte programul folosit, acesta este scris de ele în limbajul C-sharp (C#), iar materialele folosite pot fi găsite la orice magazin de electronice. "În general, aparatele comerciale de acest tip sunt foarte scumpe, dar noi am reuşit să construim acelaşi aparat care are aceleaşi funcţii ca şi cel comercial cu numai zece euro", au încheiat ele.

(Mirabela PANFIL)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614