rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 31 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Două organizaţii de pensionari, nemulţumite că Ministerul Muncii înlocuieşte ajutoarele băneşti cu alimente

Liderii a două federaţii ale pensionarilor au protestat, joi, faţă de ceea ce au descris drept modificarea de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a procedurii de acordare de ajutor financiar pentru pensionarii săraci cu ocazia Zilei Internaţionale Persoanelor Vârstnice şi înlocuirea banilor cu alimente.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu, şi preşedintele Federaţiei Naţionale "Unirea" a Pensionarilor din România (FNUPR), Dumitru Cojanu, au catalogat această modificare drept un abuz al ministrului şi o răzbunare faţă de faptul că organizaţiile de pensionari au dat anterior Guvernul în judecată în urma neaplicării legislaţiei privind creşterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie.

Liderii celor două organizaţii au argumentat că în urma înlocuirii sprijinului bănesc cu alimente, mulţi pensionari săraci care beneficiază de acest sprijin sunt lipsiţi de posibilitatea de a-şi cumpăra medicamente.

Preşedintele FNPR, Preda Nedelcu, a subliniat că timp de peste 20 de ani a fost respectată legea prin care organizaţiile de pensionari primesc fonduri de la Ministerul Muncii pe care le distribuie, în contextul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, pensionarilor nevoiaşi, astfel că i-a cerut actualului ministru să respecte legea în vigoare.

"Motivul pentru care am organizat conferinţa de presă îl constituie răspunsul pe care ministrul Muncii, doamna Violeta Alexandru, ni l-a transmis în legătură cu modul de aplicare a prevederilor Legii 363 din 2003, aprobată de Parlament, pentru organizarea sărbătoririi Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice - 1 octombrie. Ministrul Muncii nu vrea să respecte această lege care conţine, printre altele, includerea în bugetul Ministerului Muncii a unor sume care să fie folosite pentru acordarea de ajutoare financiare pensionarilor aflaţi în dificultate. Aproape de 20 de ani s-a procedat în acest mod, până în acest an, când doamna ministru Violeta Alexandru a hotărât să nu respecte această lege şi a stabilit să se acorde pensionarilor, din sumele pe care nu le cunoaştem, pachete cu alimente. Acest lucru e imposibil de realizat, în primul rând că nu avem dotarea necesară ca să putem rezolva această chestiune", a afirmat Preda Nedelcu, scrie Agerpres.

Preşedintele FNPR s-a declarat sceptic inclusiv faţă de punerea în aplicare de către Ministerul Muncii a variantei acordării de sprijin alimentar. El a precizat că în 2019, suma totală alocată de Ministerul Muncii acestui program a însumat 1,7 milioane de lei, din care un număr de 12.000 de pensionari săraci membri ai Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România au primit ajutoare băneşti în sume între 70 şi 150 de lei de persoană.

"Anul trecut, din banii primiţi de Federaţie (FNPR, n.r.) de la Ministerul Muncii am acordat la 12.000 de pensionari sume de bani, începând cu 70 de lei şi până la 150 de lei. Acolo unde e cazul - am avut un caz cu un pensionar în fază terminală şi nu avea nicio mână de ajutor - i-a dat mai mult, i-a dat 250 de lei. Dar legea ne obligă ca din aceşti bani 90% să se acorde ajutoare financiare acelor pensionari aflaţi în dificultate. Scrie negru pe alb în lege. Noi avem 60 de organizaţii teritoriale afiliate, la rândul lor au filiale în judeţele respective, iar media ajutoarelor pe care le-a primit o organizaţie la noi este de 5.000 de lei. Aceasta este suma pentru care ne zbatem, să dea într-un an de zile suma de 5.000 de lei la o organizaţie ca să dea nişte ajutoare. Ruşine pentru doamna ministru că face asta!", a reacţionat Preda Nedelcu.

La rândul său, liderul Federaţiei Naţionale "Unirea" a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a susţinut că măsura înlocuirii ajutoarelor financiare cu alimente constituie un risc de infectare cu noul coronavirus pentru beneficiari.

"Aceste întârzieri sunt pur şi simplu o răzbunare ale doamnei ministru, care a înţeles să ia această măsură de a nu da aceste ajutoare, deşi în lege este prevăzut foarte clar: 'sumele se vor da organizaţiilor de pensionari', scrie în lege. Sumele, nu alte ajutoare materiale. Iar organizaţiile, respectiv preşedinţii de organizaţii, răspund de cheltuirea lor. Domnia sa nu a înţeles să respecte Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, care este autonom. Nu trebuie să se bage nimeni în administrarea acestor fonduri.(...) Mai mult decât atât: doamna ministru nu înţelege că această măsură este contrară măsurilor prevăzute de starea de alertă de a manipula alimente, bonuri şi aşa mai departe, în timp ce banii se transmit la cele 800 de organizaţii în teritoriu care aşteaptă aceşti bani prin sistemul bancar, fără să fie risc de infectare. Nici măcar acest lucru nu l-a putut înţelege doamna ministru", a precizat Dumitru Cojanu.

Liderii celor două asociaţii de pensionari i-au mai reproşat ministrului Muncii că a decis întreruperea remunerării unor specialişti din cadrul Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari.

"Noi facem parte din Consiliul Naţional al Organizaţiilor de Pensionari (CNOP) din România - din conducerea căruia fac parte şi un secretar de stat de la Ministerul Muncii (...). Consiliul are un aparat de lucru format din specialişti, care să ajute organizaţiile şi federaţiile de pensionari cu studii şi cercetări privind viaţa pensionarilor şi nu numai a lor, ci în general al persoanelor în vârstă. Doamna ministru a hotărât - cu de la dânsa putere - ca începând cu luna august aparatul acesta de lucru al Consiliului să nu mai fie retribuit. Acolo sunt şase sociologi. Unul este bolnav. De două luni ei nu şi-au primit salariile, fără nicio justificare. Nu există niciun temei legal. Înţelegem dacă are ceva să se răzbune pe noi, liderii organizaţiilor de pensionari. Dar ce are cu acei oameni? (...)", a afirmat Preda Nedelcu.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a apreciat că ambele acţiuni reprezintă răzbunări ale ministrului Muncii faţă de sesizările în instanţă depuse de cele două asociaţii de pensionari după decizia Guvernului de a nu pune în aplicare legea privind creşterea pensiilor cu 40% din 1 septembrie.

"Este evident că a deranjat mult faptul că am dat în judecată Guvernul. Când am dat în judecată Guvernul nu ştiam că în Parlament se va respinge ordonanţa 135 prin care s-a stabilit ca punctul de pensie să crească numai cu 14%. Probabil că doamna ministru Violeta Alexandru a fost supărată. Din punctul dumneaei de vedere are şi motiv să fie supărată. Dar de ce acest abuz? De ce să se răzbune pe nişte oameni nevinovaţi? (...) Doar pentru că are putere?", s-a întrebat Preda Nedelcu.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice, organism de dialog social între autorităţi şi organizaţiile naţionale reprezentative ale pensionarilor, a transmis, joi, că se află într-un dialog deschis şi constructiv cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, cu care colaborează în vederea găsirii unor soluţii de marcare a "Zilei Internaţionale a Vârstnicilor" în alt mod decât a fost sărbătorită în ultimii ani, în limitele permise de actuala pandemie, potrivit unui comunicat al Consiliului semnat de preşedintele acestuia, Toma Neamţu.

vineri, 25 septembrie 2020743
Comentarii
mai mult...Economic
31 oct 00:00EconomicTarifele la telefonia fixă scad cu 30%, de la 1 noiembrie 2020

Tarifele pentru terminarea apelurilor fixe vor scădea începând cu data de 1 noiembrie 2020, iar operatorii din...325

31 oct 00:00EconomicSalamul de Sibiu, preferat de români şi în vremea pandemiei; producţia anuală se menţine la 3.000 de tone344
31 oct 00:00EconomicMinistrul Energiei: Romgaz vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră354
31 oct 00:00EconomicEurostat: Economia UE şi a zonei euro au înregistrat în T3 creşteri istorice

Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei din 2020 un avans de 12,7% în zona euro şi de 12,1% în...313

31 oct 00:00EconomicOficialii BCE sfătuiesc statele membre să fie selective cu izolările şi să cheltuie mai mult314
31 oct 00:00EconomicApple a pierdut 100 de miliarde de dolari din capitalizarea sa bursieră294
30 oct 00:00EconomicIndicele ROBOR la 3 luni a coborât la 2,15% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă...496

30 oct 00:00EconomicTAROM anunţă modificări în orarul de zbor, ca urmare a contextului actual540
30 oct 00:00EconomicBugetul UE, paralizat în continuare de lipsa unui acord între eurodeputaţi şi statele membre489
30 oct 00:00EconomicBăncile centrale au vândut aur pentru prima dată în ultimul deceniu

Băncile centrale au vândut aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată după 2010, în condiţiile în care...565

30 oct 00:00EconomicAirbus a înregistrat pierderi de 2,6 miliarde euro în primele nouă luni din 2020516
30 oct 00:00EconomicNokia a revenit pe profit şi a câştigat 170 milioane de euro în primele nouă luni532
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
31 oct 23:48SportCFR Cluj obține un punct și rămâne lider în Grupa A (1-1 vs Young Boys Berna)

CFR Cluj și Young Boys Berna au remizat, scor 1-1, în etapa a doua a grupei A din Europa League. Chiar dacă nu a...814

31 oct 23:49SportAntwerp, surpriza serii (1-0 vs Tottenham)

Formația belgiană Antwerp a reușit surpriza serii în Europa League învingând, scor 1-0, pe teren propriu, echipa...576

31 oct 23:49SportRapid nu își revine - Giuleștenii, învinși de CS Mioveni cu 3-0

Formaţia FC Rapid a fost învinsă, pe teren propriu, cu scorul de 3-0, de echipa CS Mioveni, într-un meci restant din...564

31 oct 23:49SportJaqueline Cristian, calificată în semifinalele turneului ITF de la Istanbul

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a învins-o pe compatrioata sa Gabriela Ruse cu 6-1, 6-4, joi, în...550

Local
31 oct 23:30LocalTânără din Constanţa, cercetată în Franţa pentru proxenetism, reţinută pentru 24 de ore

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat o femeie, de 22 de ani, cercetată de...810

31 oct 23:30LocalAutorizația de circulație tramă stradală, obligatorie la controalele în trafic

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința persoanelor fizice și juridice care...1002

31 oct 23:29LocalConstănțenii sunt invitați să doneze sânge

475

31 oct 23:31LocalCORONAVIRUS: 3 NOI DECESE, la Constanța

Până vineri, 30 noiembrie a.c., 6.867 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În...1233

31 oct 23:31LocalTransport gratuit și pentru elevii din școlile private

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei...520

31 oct 23:30LocalFără PERMIS, pe străzile din Constanţa

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 23 de ani, pe numele căruia...552

31 oct 23:29LocalCovid-19: 115 CAZURI NOI la Constanța și 6.546 în țară

Până vineri, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul...1279

31 oct 23:28LocalPrefectul Constanței convoacă cosilierii locali din mai multe localități

Consilierii locali din Ghindărești, Adamclisi, Mircea Vodă, Istria, Ovidiu și Cernavodă au fost convocați de...1416

31 oct 23:28LocalCinci unități de învățământ din Constanța au intrat în scenariul 3

1449

Politică
31 oct 00:00PoliticăLaura Scântei (PNL): Legea tratamentului medical al supravieţuitorilor de la Colectiv le ajută inimile să bată cu speranţă

Senatorul PNL Iaşi Laura-Iuliana Scântei a salutat, vineri, promulgarea de către preşedintele României a legii pe...317

31 oct 00:00PoliticăLegea „Fără politică în şcoli“, redepusă în Parlament

Persoanelor care deţin funcţii de conducere, îndrumare şi control în şcoli, în inspectorate şcolare sau Casa...364

31 oct 09:48PoliticăNoii consilieri locali din 11 localități, convocați în ședință

886

Interviuri
3 sep 16:52InterviuriMihai Lupu are încredere că va câștiga Consiliul Județean Constanța

Mihai Lupu este candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța. Este convins că va câștiga alegerile și spune că...1911

9 oct 00:09InterviuriINTERVIU cu Ionuţ RUSU, VIITORUL VICEPRIMAR al Constanței! VIDEO

A intrat în Consiliul Local Municipal Constanța din dorința de a creşte calitatea vieţii constănțenilor, alături...8516

6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

2925

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...7823

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

Năvodărenii și-au ales primarul la alegerile din 27 septembrie, reconfirmându-l pe Florin Chelaru în funcție....3199

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

3109

Monden
31 oct 00:00MondenBrad Pitt şi Nicole Poturalski s-au despărţit, la doar 3 luni de începutul controversatei lor poveşti

Vestea că actorul de 56 de ani are o nouă iubită, de 27 de ani, a apărut în luna august. Dar cei doi nu au putut...398

31 oct 00:00MondenEric Clapton a aflat la 9 ani că sora lui mai mare era, de fapt, mama sa

Starul rock avea numai 7 ani când a auzit-o pe mătuşă cum o întreba pe mama lui „Ai vreo veste de la mama lui?”...449

31 oct 00:00Monden„Am crezut că a ucis-o”, Shania Twain dezvăluie cele mai groaznice amintiri ale copilăriei sale plină de abuzuri

329

31 oct 00:00MondenScarlett Johansson s-a căsătorit pentru a treia oară în cadrul unei "ceremonii intime"

Actriţa americană Scarlett Johansson s-a căsătorit pentru a treia oară, unindu-şi destinele la sfârşitul...360

31 oct 00:00MondenCoronavirus: Disneyland Paris se închide după ce Franţa a anunţat o a doua perioadă de izolare la domiciliu

Parcul de distracţii Disneyland din Paris, deţinut de compania Walt Disney Co, îşi va închide din nou porţile...305

31 oct 00:00MondenUn film egiptean a câştigat premiul Palme d'Or la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj

295

Mapamond
Sănătate
31 oct 00:00SănătateRegimul pentru femeile cu ovare polichistice: alimente permise și interzise

Sindromul ovarelor polichistice este, de regulă, o afecțiune cu semne distinctive precum menstruațiile neregulate sau...309

31 oct 00:00SănătateTratează insomnia cu ceaiuri naturale

Există câteva secrete pentru un somn liniștit și specialiștii ne recomandă să avem un ritual înainte de culcare,...320

31 oct 00:00SănătateTerapia anxietății - 5 tehnici de relaxare eficiente dovedite științific

302

31 oct 00:00SănătateRiscul de burnout în timpul perioadelor stresante

Termenul „burnout” se referă la un sindrom specific legat de stres. Cine este în pericol să se confrunte cu...286

31 oct 00:00SănătateMăștile cu argilă, o alegere inspirată pentru ten

Argila este un ingredient benefic pentru piele, fiind folosită de secole de civilizațiile antice. Măștile cu argilă...295

31 oct 00:00SănătateAnghinarea și alte 9 alimente ideale pentru detoxifiere

Nu trebuie să pici în capcană din spatele unui mit renumit: acela că organismul tău are nevoie de ajutor din...320

31 oct 00:00Sănătate6 obiceiuri matinale care îți asigură energie pozitivă toată ziua

Activitățile cotidiene, stresul, lipsa timpului și problemele cu care te confrunți pe parcursul zilei te afectează...357

31 oct 00:00SănătateSupă care accelerează metabolismul și face pielea mai frumoasă

Un metabolism accelerat nu numai că îți oferă mai multă energie, însă te ajută să îți menții și silueta....345

31 oct 18:42SănătateCum te protejezi de coronavirus la locul de muncă

378

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT