Dr. Constantin Dina: E PĂCAT ca SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE să nu REPORNEASCĂ, iar MEDICII să PLECE! Video
Șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii, dr. Constantin Dina, s-a aflat în studioul Replica, vineri, 21 ianuarie, unde a discutat despre reîntoarcerea sa în Ministerul Sănătății, despre situația pandemică, despre Planul Național de Cancer, ce a fost lansat pe 19 ianuarie, dar și despre alte subiecte de interes pentru cetățeni.
”Au fost făcute controale în 2021, au fost lăsate măsuri, au fost trimise rapoartele și la alte instituții la care trebuiau trimise acestea, cu siguranță, și-au făcut treaba, iar de aici am făcut și noi un alt plan de control și ne apucăm de verificat unități sanitare în conformitate cu sesizările pe care le avem la Ministerul Sănătății și nu numai”, a spus dr. Constantin Dina.
În vizită la Spitalul de Boli Infecțioase, cu Alexandru Rafila
”Am fost cu domnul ministru Alexandru Rafila să vedem care este statusul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și cam când ar putea acesta să pornească luând în calcul că deja ne aflăm în valul 5 pandemic. Ca urmare, a fost o vizită să vadă exact ce se întâmplă la fața locului, iar domnul ministru a discutat cu domnul Chițac, astfel încât, conform declarațiilor primarului, această unitate ar putea să fie redeschisă la finalul lunii februarie și să redevină funcțională. Trebuie menționat că nu o să fie funcțională în totalitate, dar ea trebuie să redevină funcțională pentru că este o unitate care în anii 2020-2021 a asigurat cu brio asistența medicală în județul Constanța. Este păcat ca această unitate să nu repornească, este păcat ca personalul de acolo să plece în alte părți. Eu cred că se vor ține de acest termen și unitatea sanitară va începe să funcționeze”, a spus Dina.
Valul 5: Omicron e mai blând?
”Opiniile sunt împărțite și este ok că sunt așa, asta înseamnă că lumea trage o concluzie din experiența pe care a avut-o cu virusul. Este clar că are o contagiozitate mai mare și se răspândește mai repede, avem un număr crescut de noi cazuri zilnice descoperite, dar ceea ce ne arată până în prezent este faptul că este o variantă mai ușoară decât varianta Delta. Sperăm ca acest val 5 să treacă repede și să revenim la viața pe care o aveam înainte și la ceea ce făceam noi înainte. S-au impus noi restricții, trebuie să le respectăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Este păcat ca prin nerespectarea condițiilor impuse să îmbolnăvim pe alții, lucru aceasta nu trebuie să se întâmple. Trebuie să fim conștienți că atunci când suntem infectați trebuie să stăm acasă, să nu ieșim pe străzi. Au fost luate multe măsuri la Ministerul Sănătății pentru a preîntâmpina cum trebuie acest val 5. Au fost înființate centre de evaluare care vor intra cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, vor presta servicii pentru populație, iar pacientul infectat ar putea ajunge să beneficieze de aceste centre, astfel încât să decongestionăm Unitățile de Primiri Urgențe și să nu mai stea oamenii la coadă să aștepte să fie tratați sau consultați”, potrivit lui Dina.
Sfârșitul pandemiei, speculații sau certitudine?
”Nu aș putea să le numesc speculații. Cu siguranță, cei care afirmă aceste lucruri au la bază niște studii la care se raportează. Este o opinie pe care am auzit-o și în afara țării, este o posibilitate, dar nu știm dacă acest val 5 va înseamna sfârșitul acestei pandemii, dar ne vom bucura dacă așa se va întâmpla. Asta ar însemna să terminăm cu aceste restricții și să revenim la viața noastră de zi cu zi, fără mască, fără distanțare socială. Sunt niște lucruri pe care le așteptăm, cu cât mai repede cu atât mai bine”, a explicat dr. Constantin Dina, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății.
Să ne vaccinăm anual?
”Nu cred că o să dispară dintr-o dată virusul, dar știu că se lucrează la un vaccin care să fie și vaccin anti-gripal și anti-covid, ceea ce este un lucru bun. Cine dorește să se vaccineze în fiecare an este un lucru bun și este liber să o facă. Eu sunt un susținător al vaccinării pentru că vaccinarea preîntâmpină apariția formelor severe”, a explica Dina.
Și…, totuși, oamenii nu se vaccinează
”Sunt tot felul de fake news-uri care apar despre vaccin, care nu se bazează pe știință. Din păcate, sunt și cadre medicale care fac unele afirmații care nu au niciun fel de susținere științifică. Tocmai din acest motiv, în planul Național de Cancer am prevăzut un obiectiv care să ducă la neutralizarea pseudoștiinței din social media. Acest lucru a devenit o problemă reală de sănătate publică în zilele noastre. Acest lucru trebuie să se încheie, să lăsăm specialiștii să vorbească despre beneficiile vaccinării, care sunt reacțiile adverse și să le explice oamenilor ce înseamnă să te vaccinezi, beneficiile, iar omul să poată lua decizia cea mai bună pentru viața și sănătatea lui. Pseudoștiința trebuie să dispară din spațiul public”, a spus Constantin Dina.
De ce nu se găsesc antivirale în farmacii?
”Se vor găsi și antivirale în farmacii. Se lucrează la cadrul legislativ, astfel încât să fie găsite în farmacii, dar acestea vor putea fi eliberate doar în baza unei prescripții de la medicul specialist. Antiviralele fac foarte bine în unele cazuri, dar au și foarte multe efecte adverse. Prospectul trebuie citit înainte de luarea unui medicament. Antiviralele sunt medicamente care au efecte în această boală. Dacă ne referim la Favipiravir, o să vă spun că este bun în anumite condiții, dar are și foarte multe efecte adverse. Nu spun că medicamentul nu este bun, dar e limpede că are și efecte adverse”, a spus dr. Dina.
A fost redusă perioada de carantinare
După cum bine știm, a fost redusă perioada de carantinare astfel: reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile; reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoane nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile pentru contacții direcți ai unui caz COVID-19; carantină de 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală și de 10 zile pentru persoane nevaccinate.
”La baza acestor modificări au stat studiile care s-au făcut în timp, experiența care s-a acumulat în timp, iar specialiștii au ajuns la reducerea acestei perioade. Așa s-a luat decizia ca acest lucru să se facă oficial printr-un ordin de ministru. Ne-am uitat și la alte țări care au luat astfel de decizii, așa am ajuns la reducerea zilelor de carantină care este benefică”
Planul Național de Cancer
”Planul Național de Cancer a fost lansat pe 19 ianuarie 2022, la Palatul Cotroceni de către Președintele Klaus Iohannis. E un plan la care s-a lucrat cam din luna mai 2021 până în ianuarie 2022, e primul plan pe care îl are țara noastră. Este un Plan Național de Combatere a Cancerului foarte așteptat. Ideea este că acest cancer este o problemă la nivel mondial, mai ales că, avem undeva la 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial. Cancerul afectează 1 din 10 femei și 1 din 8 bărbați. În România avem undeva la 100.000 de noi cazuri depistate în 2020, dar avem și 55.000 de decese. S-a lucrat la un Plan Național de Cancer, un plan care vine și leagă planul de screeningul de diagnostic și de tratament, un plan care urmărește un pacient în dinamică, care vine în ajutorul pacientului oncologic, plan care trebuia făcut mai de mult, care combină reforma cu investițiile în domeniul sanitar pentru pacientul oncologic pentru a putea raporta o creștere a ratei de supraviețuire. S-a mers pe localizările care au cea mai mare incidență în România, aș putea să vă spun că la sexul feminin, cele mai frecvente au fost înregistrate și localizate la sân, col uterin, plămâni și corp uterin, iar la bărbați au legătură cu plămânul, prostata și cancerul la stomac. Ca urmare, acest grup de lucru care a fost constituit la nivelul Parlamentului, grup care a fost inițiat de către Nelu Tătaru, Rafila Alexandru și doamna Păun, a fost inițiat un grup care a lucrat la acest plan în 2021 și am avut lângă noi foarte mulți experți care și-au adus aportul la acest plan. Nu este un plan perfect, el poate fi îmbunătățit, se află pe site-ul Ministerului sănătății, așteptăm 30-40 de zile până ajunge în Parlament pentru a ajunge lege. Este primul plan făcut în România, în timp ce, Franța se află la al 5-lea plan de acest gen, iar toate acestea vin în sprijinul pacienților oncologi. Este un plan complex”, a spus dr. Constantin Dina.
De ce este varianta Omicron atât de contagioasă?
”Această variantă este mai contagioasă, dar nu aș putea să vă spun de ce cu exactitate. Acest lucru a reieșit din numărul de infectări din fiecare zi, iar acest lucru nu se întâmplă doar în România, ci în întreaga lume. Nu sunt epidemiolog, dar nici aceștia nu cred că știu să răspundă la această întrebare”, a spus Dina.
Despre Certificatul verde și despre decizia Marii Britanii de a-l scoate
”Eu cred că certificatul verde este necesar, dar este numai opinia mea. Dacă Marea Britanie îl scoate înseamnă că au avut un raport de la specialiști în care aceștia au concluzionat că e mai bine să-l scoată. Repet, vaccinarea, din punctul meu de vedere, rămâne singura variantă să ne protejăm împotriva acestor forme severe ale bolii. De asemenea, este clar că nu protejează sau protejează foarte puțin împotriva infectării cu virusul acesta, dar și vaccinul antigripal îl facem pentru a preîntâmpina apariția unei forme grave. Nu sunt în poziția să îmi dau cu părerea despre necesitatea acestui certificat”, a spus medicul Constantin Dina.
Vaccinarea minorilor
”Eu recomand vaccinarea copiilor. Să știți că și aceștia pot face forme severe ale bolii. E adevărat, statisticile arată că trec repede prin boală, dar există și riscul apariției bolii și asta face vaccinul. Dacă copilul are boli cronice, eu recomand să se vaccineze. Este alegerea părintelui dacă își vaccinează copilul sau nu”, a spus Constantin Dina.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că, la 1 februarie, expiră certificatul digital pentru cei care nu și-au făcut doza booster în 9 luni de la rapel.
”Cred că o să fie o reglementare cu privire la valabilitatea certificatului. Se tot dorește introducerea obligativității dozei booster sau a certificatului. Ceea ce vă pot spune că, mi-am monitorizat în timp anticorpii și am sesizat că undeva la 8 luni de la inocularea celei de a doua doze, titlul de anticorpi ajunsese la un nivel minim. Nu sunt date științifice foarte clar legate de nivelul de anticorpi, de aceea nu pot să fac recomandări”, a răspuns Constantin Dina.
Ce se știe despre pastilele Covid
”Ele o să fie achiziționate de Ministerul Sănătății, iar atunci când o să fie nevoie, o să fie atribuite pacienților. Sunt 2 tipuri de comprimate, le vom lua și distribui pacienților”, a spus Dina.
Mai multe detalii despre cele discutate puteți urmări în materialul video de mai jos.
Video:
Liliana IONIȚĂ

Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre...3541
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3051
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3424
Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11354


ConstanțaUmiditate: 73%
Vânt: 1.69 m/s
Presiune: 1017 milibari

Gheorghe Hagi a reacționat la declarațiile făcute de Gigi Becali, care a rememorat și episodul petrecut în 2013,...385
Iga Swiatek conduce detaşat clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), publicat luni, după o...111
Levski Sofia a cucerit al 26-lea său trofeu în Cupa Bulgariei la fotbal, după ce a învins-o în finală cu 1-0 pe...115
Tenismanul sârb Novak Djokovic se menţine în fruntea clasamentului mondial al jucătorilor profesionişti (ATP),...112


Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că în cursul zilei de luni, 16 mai a.c., a încărcat în...324
Pentru execuția unor lucrări la pasajul care supratraversează A2, în zona km. 13+330, se va închide traficul...743
În perioada martie-aprilie 2021, Rusia a început o consolidare militară majoră în apropierea frontierei...771
Stațiunea Mamaia a arătat, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, ca în plin sezon estival. Temperaturile ridicate de...1322
Liderul deputaţilor AUR George Simion a solicitat, luni, în plenul Camerei, scoaterea de pe ordinea de zi a...283
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat, luni, pentru predictibilitate şi pentru o menţinere a Codului...235
Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...245
Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...241
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3424
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2268
Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11354
Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5021
Mulți dintre actorii celebri s-au lovit de momentul incomod în care au fost nevoiți să fimeze scene nud. Situațiile...123
Heidi Klum, 48 de ani, s-a filmat într-o vestimentație strâmtă și complet transparentă, care-i lasă tot...116
Amber Heard, cea de-a doua soţie a actorului Johnny Depp, va reveni în boxa martorilor luni, odată cu reluarea...96
Solistul principal al grupului ucrainean Kalush Orchestra a declarat într-o conferinţă de presă că această...113
Fosta Primă Doamnă a SUA, Melania Trump, a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întoarce la Casa Albă, în...434
Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este...232
O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii mici, după ce un avion de mici dimensiuni s-a...388
Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, se confruntă cu probleme în plan personal, ea...351
Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru...91
Durerea de ureche poate avea mai multe cauze, iar de cele mai multe ori se tratează de la sine, dispărând destul de...106
Rezultate detaliate ale studiului clinic de profilaxie (preventie) pre-expunere de fază III PROVENT au demonstrat că...99
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Ce este cancerul pancreatic, care sunt...97