REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dr. Dină i-a făcut o cârpeală la inimă lui Moisoiu, ca să poată să ajungă în Israel

Dr. Dină i-a făcut o cârpeală la inimă lui Moisoiu, ca să poată să ajungă în Israel

Replica API 27 martie 2013 | 00:00 2711

Cum explică şeful Cardiolife că, de fapt, a salvat viaţa pacientului:

Cum explică şeful Cardiolife că, de fapt, a salvat viaţa pacientului:

Primarul Radu Mazăre nu a rămas indiferent în cazul omului de afaceri Dănuţ Moisoiu, cel care a plătit 2000 de euro pentru un stent şi apoi era să moară pe una dintre mesele de operaţie din Constanţa. Edilul a declarat că "românii nu sunt ca nemţii!" Tot el a precizat şi faptul că: "Nu suntem la fel de serioşi ca ei. În medicină, nemţii, occidentalii în general, au reguli mult mai stricte decât românii. Noi suntem mai relaxaţi", a spus Mazăre. Edilul a recunoscut şi faptul că a vorbit cu Moisoiu. "Ştiu ce s-a întâmplat şi îl cred", a explicat Mazăre. Acesta susţine că: "Nu este un lucru rău ce s-a investit acolo (în Spitalul Judeţean -n.r.). Sunt doctori aduşi din Timişoara, este o echipă bună, dar se mai întâmplă şi din acestea", a conchis Mazăre.

Reamintim faptul că Dănuţ Moisoiu, declarat cetăţean de onoare al municipiului Constanţa în ultimul său mandat de consilier local, în 2012, a fost la un pas de moarte! Precizăm că Moisoiu a ajuns ca pacient la Departamentul Inimii de la Constanţa, acolo unde anumite servicii sunt asigurate, contra-cost, de către Cardiolife Timişoara. Centrul de cardiologie intervenţională al Cardiolife funcţionează la parterul Spitalului Judeţean Constanţa, iar medicii Cardiolife vin prin rotaţie, de la Timişoara, pentru a deservi pacienţii cu boli de inimă. Fostul consilier susţine că a fost la un pas de moarte din vina unui medic de la Cardiolife, dar că nu îşi va pierde timpul depunând sesizări la Colegiul Medicilor sau la alte instituţii, chiar dacă este ferm convins că în cazul său a fost malpraxis. Nu acelaşi lucru îl spune dr. Bogdan Mut-Vitcu, reprezentantul Cardiolife, care susţine că pacientul nu a înţeles nimic din ce i s-a explicat lui şi familiei lui. "Pacientul Moisoiu s-a prezentat cu o boală gravă, avea nevoie de o intervenţie pe cord deschis. Nu facem aşa ceva. Nu ţinea de domnul doctor Dină acest caz. Dacă dorea un stent, trebuia să vină acum 10 ani de zile acest pacient", a explicat Bogdan Mut-Vitcu. Acesta a mai explicat că intervenţia în cazul lui Dănuţ Moisoiu nu a fost de montare a unui stent, fiindcă starea de sănătate a pacientului era mult prea gravă. Motivul? "S-a neglijat el ani de zile, fumează, dr. Dină a făcut pentru el şi în plus, a sunat la Viena, să vedem dacă îl trimitem acolo la o clinică, deci nu poate spune că a fost neglijat", mai afirmă Mut-Vitcu. Însă tot medicul subliniază că la Cardiolife sunt oferite servicii, contra-cost, iar mai departe, medicii de aici nici nu fac internări - acest lucru fiind de datoria Spitalului Judeţean, nici nu sunt medicii curanţi ai pacienţilor, admiţând chiar că sunt un soi de "mercenari".

Cardiolife nu mai vrea să aibă de-a face cu pacientul Moisoiu

Revenind la Moisoiu, medicul a spus: "Pacientul avea înfundate vasele de la inimă, probabil n-ar fi rezistat nici măcar o zi fără intervenţia noastră. Fără coronariografia făcută la noi, dl. Moisoiu nu ar fi ştiut ce boală are şi ce trebuie să facă. Şi i s-a spus că trebuie o intervenţie pe cord deschis, care nu se poate face la Constanţa. Noi nu ne ocupăm de aşa ceva, iar chirurgia cardiacă din Constanţa merge la nivel slăbuţ, 50 de intervenţii pe an. Am discutat cu dr. Dină atunci şi am spus şi eu că este OK ca pacientul să meargă în Israel, sunt foarte buni specialişti. Am lucrat şi noi acolo", a spus Mut-Vitcu. Şeful Cardiolife s-a arătat deranjat de acuzaţiile lui Dănuţ Moisoiu, susţinând că poate că ar fi trebuit ca pacientul să fie trimis pe Secţia Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, unde medicii "erau în concediu toţi şi oricum nu era de competenţa lor". În schimb, spune Mut-Vitcu, dr. Dină a efectuat, în afară de coronariografie, şi o angioplastie simplă cu balon, aşa încât pacientul să reziste încă o zi-două, până în Israel. Întrebat dacă nu ia în calcul şi afirmaţiile lui Moisoiu, care a fost anunţat de medicii din Israel că la Constanţa a avut parte de o intervenţie greşită, Mut-Vitcu a respins această ipoteză. "Nu iau în calcul", a spus Mut-Vitcu, însă ulterior a adăugat: "Să spunem că dr. Dină a făcut un rabat, un soi cârpeală pentru câteva zile, dar asta ca să târâie încă un pic viaţa pacientului, până când avea loc intervenţia din Israel". Ca o concluzie, reprezentantul Cardiolife este ferm convins că Moisoiu a fost ajutat cu vârf şi îndesat. Acelaşi medic ne-a mai asigurat că, dacă la Constanţa atmosfera va fi în continuare ca cea de faţă, el îşi va închide cabinetul şi va pleca, împreună cu toată echipa sa. În plus, pacientul Moisoiu nu va mai fi servit a doua oară, "pentru a nu-i fi cauzate din nou neplăcerile pe care le reclamă". Chestionat cu privire la Jurământul lui Hippocrates, răspunsul a fost: "Un medic poate să refuze pacientul care nu are încredere în el sau cu care nu se simte compatibil". În încheiere, menţionăm încă o declaraţie a lui Dănuţ Moisoiu: "Medicul Dină nu m-a sunat măcar să mă întrebe, după ce s-a întâmplat, dacă mai trăiesc. Medicii din Israel au fost cei care mi-au spus că intervenţia lui a fost un eşec. Eu vă pot pune la dispoziţie toate documentele". Mai adăugăm că, solicitat să-şi exprime punctul de vedere pe acest subiect, dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean, a declarat: "E o firmă privată. Nu am nici o părere."

Alexandra ANTON, Mirela PASCAL

Notă: iată jurământul lui Hippocrate:

"Jur! Pe Apolo medicul pe Asclepios, pe Higia si Panaceea, pe toti zeii si zeitele, luandu-i ca martori, ca voi indeplini, pe cat ma vor ajuta puterile si priceperea, juramantul si legamantul care urmeaza.

Jur! Pe invatatorul meu intr-ale medicinii il voi socoti deopotriva cu cei care m-au adus pe lume, voi imparti cu el averea mea si, la nevoie, ii voi indestula trebuintele, pe copiii sai ii voi privi ca pe niste frati si, daca vor dori sa devina medici, ii voi invata fara plata si fara sa le cer vreun legamant.

Jur! Preceptele, lectiile orale si tot restul invataturii le voi impartasi fiilor mei, fiilor invatatorului meu si ucenicilor uniti printr-o fagaduiala si printr-un juramant, potrivit legii medicale, dar nimanui altcuiva.

Jur! Voi indura ingrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cat ma vor ajuta puterile si mintea, si ma voi feri sa le fac orice rau si orice nedreptate. Nu voi incredinta nimanui otravuri, daca-mi va cere, si nici nu voi indemna la asa ceva; tot astfel nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede.

Jur! Imi voi petrece viata si imi voi indeplini mestesugul in nevinovatie si curatenie. Nu voi practica operatia scoaterii pietrelor din basica udului, lasand-o in seama celor ce se ocupa cu acestea.

Jur! In orice casa as intra, voi intra spre folosul bolnavilor, pazindu-ma de orice fapta rea si stricatoare comisa cu buna stiinta, mai ales de ademenirea femeilor si a tinerilor, liberi sau sclavi.

Jur! Orice as vedea si as auzi in timp ce-mi fac meseria sau chiar in afara de aceasta, nu voi vorbi despre ceea ce nu-i nici o nevoie sa fie destainuit, socotind ca, in asemenea imprejurari, pastrarea tainei este o datorie.

Jur! Daca voi respecta acest legamant fara sa-l calc, fie sa ma bucur pe deplin de viata si de meseria mea, pururi cinstit de ceilalti; iar daca il voi nesocoti si voi fi un sperjur merit sa am o soarta dimpotriva!

JUR, JUR, JUR!"

Varianta modernă a jurământului:

"Odata admis printre membrii profesiunii de medic:Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;

Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;

Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;

Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;

Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;

Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;

Colegii mei vor fi fratii mei;

Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;

Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.

Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!"

(Formularea moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218