REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Dr. Irinel Parepa: ‘Fibrilaţia atrială este ucigaşul care omoară tăcut!’

Dr. Irinel Parepa: ‘Fibrilaţia atrială este ucigaşul care omoară tăcut!’

Replica API 20 martie 2018 | 00:00 2544

Când aţi fost ultima dată la cardiolog?

Când aţi fost ultima dată la cardiolog?

Irinel Parepa

Accidentul vascular cerebral trebuie considerat o problemă de sănătate publică, având în vedere numărul în creștere al celor care au de suferit din cauza acestei afecțiuni. Aceasta este opinia conf. dr. Irinel Parepa, medic șef al Secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța.

„Prevalența mare a accidentului vascular cerebral (AVC) în populația generală face din această afecțiune o problemă de sănătate publică: la nivel mondial, în 2012 erau estimați 31 de milioane de supraviețuitori post-AVC; în același an erau înregistrate 6 milioane de decese cu aceeași cauză. În 2013, AVC a fost cea de-a doua cea mai frecventă cauză de deces, după boala coronariană ischemică (însumând 12% din totalul deceselor) – și a șasea cauză de dizabilitate severă”, declară dr. Irinel Parepa, explicând de ce este importantă prevenția în AVC, care se poate face printr-un tratament corect si eficient al factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemie, obezitate, tabagism – dar și prin depistarea și tratamentul fibrilației atriale.

„Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente aritmii cardiace. Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de cinci ori mai mare de AVC, respectiv un risc dublu de deces față de populația generală. Doar 2/3 din pacienții cu fibrilație atrială paroxistică sau persistentă resimt o tulburare ca atare a ritmului cardiac – și aceasta face ca, în multe situații, fibrilația atrială să omoare tăcut”, a mai subliniat dr. Parepa.

Pe 22 martie a.c., la hotel Ibis, medicul constănțean va susține o prezentare despre „Patologii frecvent implicate în cauzele AVC: fibrilația atrială – ucigașul tăcut”. Evenimentul face parte din programul „AVC 360° - Călătoria Pacientului”, organizat de Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU). Acest prim proiect multidisciplinar din România implică specialități medicale diferite ca Neurologie, Medicina de Urgentă, Neurochirurgie, Geriatria și Gerontologia, Medicina de familie, Anestezia si Terapia Intensivă, Psihiatria, Medicină Fizică si de Reabilitare Medicală, Cardiologia, Diabetologia, Medicina Muncii, împreună cu domenii conexe ca Psihologia, Logopedia și Asistenta Socială.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dna doctor Parepa un super medic,super om.Sanatate si putere de munca!
0
0
Pe mine m-a scos din fibrilatie si infarct acum 5 ani intr-o garda a dumneai. Datorez viata Doamnei Doctor!
2
0
O mache superficiala pusa de nicusor in varful sectiei.. Sunt alti medici acolo deosebiti. Ia intrebati o pe tanti parepa cati oameni a scos din fibrilatie? Hai. Sa ne spuna marti la Ibis.
2
3
Never...pentru ca nu ai cuculetz!
3
0
Dupa moaca care o ai cand iti bag cuculetul inauntru ?.
2
4
Unde o gasesc ? are cabinet particular ?
4
1
MEDICUL IRINEL PAREPA UN OM DE ALEASA OMENIE UN CARDIOLOG DE EXCEPTIE FELICITARI
13
5
Un cardiolog de exceptie! Felicitari!
15
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614