rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dr. Marius Popa, de la MEDICINĂ LEGALĂ: Este diferență între a muri de COVID și cu COVID! Video

Medicul Marius Popa, șeful Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală din Constanța, dar și cadru didactic la Universitatea Ovidius, a fost prezent, miercuri, 19 mai, în studioul Replica de Constanța. În cadrul interviului au fost abordate teme de interes, atât legate despre activitatea Serviciului de Medicină Legală, dar și despre importanța meseriei de medic legist. Despre noul sediu, despre Nucleul de Cercetare, despre autopsiile pacienților cu Covid, dar și alte multe teme interesante, puteți afla din materialul următor, însoțit de video.

”Vizavi de structură, există o problemă veche, practic, dintotdeauna, a Serviciului Clinic Județean de Medicină Legală din Constanța, și anume faptul că acest Serviciu nu a avut, și încă nu are, morgă proprie. Suntem sigurul, dacă nu chiar singurul, Serviciu de Medicină Legală din Constanța care nu are o morgă proprie. În decursul timpului ne-am desfășurat activitatea, practic și în prezent, pentru municipiul Constanța și împrejurimi, într-o morgă care se află în incinta Cimitirului Central din Constanța și care aparține Primăriei, este administrată de o firmă privată, iar activitatea ne-o desfășurăm în baza unui protocol care a fost semnat în urmă cu mulți ani. Însă, lucrurile s-au schimbat de atunci, în sensul că a crescut mult numărul de cazuri, complexitatea lor. Se impune să intrăm în rândul lumii, ca să spun așa. Pentru asta, am demarat un proiect, în sensul că am identificat o clădire în incinta fostului Spital Municipal, o clădire separată, care era în conservare. De prin 2010 nu se mai făcuse nimic la ea. Începuse să se degradeze. Am reușit, în urma unor discuții cu Consiliul Județean să ne fie dată spre folosință și să fie reabilitată. Reabilitare care a intrat în sarcina Consiliului Județean. CJ care ne va sprijini și cu dotarea morgii. Acea clădire este mult mai mare față de cea în care ne desfășurăm activitatea acum. Este un proiect care a început în 2019, în timp a intervenit o mică problemă acolo. O parte dintre lucrări s-a făcut. Exteriorul clădirii, și puțin la interior. De puțin timp s-au oprit. Am înțeles că există o mică problemă între Consiliul Județean ca beneficiar al lucrării, și firma de construcții, nerespectare a unor termene, dar avem promisiunea conducerii CJ că vor face tot posibilul să rezolve problema aceasta”, a spus Marius Popa.

Și, din câte se pare, dacă lucrările se reiau curând, există șanse ca totul să fie gata până la finele anului.

Autopsiile pacienților cu COVID

”Da, facem. S-a tot speculat că nu se fac autopsii la cei decedați cu sau de COVID, dar nu este chiar așa. Actul normativ, fiind vorba de un ordin, sau mai multe succesive, de ministru, chiar și cel care este în vigoare la momentul acesta, recomandă evitarea autopsiilor anatomo-patologice. Nu doar Medicina Legală face autopsii, ci și Medicina Anatomo-Patologică, care este o Secție a Spitalului. Pentru acei decedați, atenție!, de competența Medicinei Anatomo-Patologică, nu de Medicină Legală, pentru ei există recomandarea de a nu se efectua necropsii, mergându-se, probabil, pe ideea că, în felul acesta, putem evita contaminarea personalului, dar și mergându-se pe ideea că patologia celor decedați cu Covid este știută. Ei sunt testați. Practic, autopsia anatomo-patologică la momentul acesta nu ar oferi foarte multe informații în plus, însă ar supune personalul la un risc mare. Dar lucrurile acestea nu se aplică la Medicina Legală. Medicina Legală, întotdeauna, a efectuat autopsii, atunci când au fost ordonate de organul de justiție. Nu contează că a avut sau nu COVID. Mai ales că noi, când avem de-a face cu cazuri cu Covid, doar de pacienți internați în spital și investigați. Avem de-a face cu cazuri de toate felurile. Am avut multe cazuri de persoane cu COVID izolate la domiciliu, de persoane aflate în carantină la domiciliu, fiind contacţi de COVID. Și atunci, bineînțeles că informațiile nu erau suficiente și se impunea autopsia. Pentru cei care au decedat în spital cu COVID am avut puține situații. De obicei când familiile au reclamat, dar au fost situații rare. Fie că rezultatele sunt măsluite, că a fost dat fals pozitiv ca să ia medicii nu știu ce bani. Mă rog, au circulat, atunci, la început, tot felul de neadevăruri, oamenii au fost suspicioși și au fost câteva reclamații de culpă medicală și de asta persoanele decedate în spital au ajuns să fie cazuri de Medicină Legală. În rest, nu. Avem de-a face cu cazuri de morți suspecte, care au și COVID”, a declarat Marius Popa.

Miturile despre declararea morților din cauza COVID

”De exemplu, ieri (marți, 18 mai – n.r.) am făcut autopsia la Spitalul Județean, la un bărbat care a fost victima unei agresiuni, cu leziuni traumatice cranio-cerebrale grave, care avea și COVID. Aici s-a impus autopsia la Medicina Legală pentru că este o moarte violentă, nu că are COVID. Aici e o altă chestiune. Cum se raportează: că a murit cu Covid sau de Covid? Și aceasta este o chestiune falsă până la urmă. Uite, cum a fost cazul de ieri. E clar că la cauzele morții avem traumatisme și că este vorba de o moarte violentă. Dar avea și Covid. Noi trebuie să trecem în certificatul medico-legal, pentru că procedura de preluare a cadavrului, de înhumare, este specifică pentru cei cu Covid. Și asta nu trebuie confundată. Decât dacă o face cineva cu rea voință. Nu trebuie confundată cu cauza morții. Nu! Noi completăm cum trebuie! Este diferență între a muri cu COVID și de COVID”, a explicat șeful Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală din Constanța.

Două cabinete de Medicină Legală la Mangalia și Medgidia

”Mai degrabă le-aș numi planuri de dezvoltare, în derulare. Am inițiat înființarea a două cabinete de Medicină Legală, unul la Mangalia și altul la Medgidia. Am reușit să obținem toate aprobările să scoatem la concurs posturile pentru medici și a apărut pandemia de COVID (mai multe detalii în materialul video de mai jos)”, ne-a spus Popa.

Record de autopsii în 2020

”Anul trecut, în cele două luni de Situație de Urgență, am avut mai puține cazuri. S-a simțit. Pentru că nu au fost accidente rutiere. O lună cred că nu am avut nici unul. Nu am mai avut accidente de muncă. Nici agresiuni. Activitatea a cam scăzut în acea perioadă. Dar nu numai la noi. Însă, lucrul acesta nu a durat mult. După aceea…, am recuperat, ca să zic așa. Până la sfârșitul anului am ajuns să facem un nou record, în sens negativ, de autopsii. Am avut cele mai multe autopsii, din ultimii 20 de ani, aș putea spune. Au fost aproape 1.100 de autopsii. În 2019 au fost 1000 și puțin, iar în ceilalți ani sub 1.000. Iar anul acesta, dacă se menține ritmul, vom depăși anul trecut. Avem, în medie, cam 100 pe lună.”, a spus Marius Popa.

Suicidurile au crescut, mai ales în rândul femeilor

Potrivit șefului Serviciului Clinic Județean de Medicină Legală din Constanța, Marius Popa, au crescut cazurile de suicid. ”Aproape 40% dintre morți sunt violente. Accidente rutiere, de muncă, suiciduri. Aici, sunt sensibil mai multe față de anii trecuți. Și ceea ce am observat anul acesta, un număr mai mare de femei, față de anul trecut. Raportul, în general era cam 2 la 1. 2 bărbați la o femeie. Anul acesta tinde să fie egal numărul”, ne-a declarat Marius Popa.

Mai multe detalii despre profesia de medic legist, despre avantajele și dezavantajele ei, despre munca cu studenții, despre importanța vaccinării populației, despre ce spunea lumea legat de faptul că vaccinul anti COVID produce infertilitate sau modificări genetice, despre un nucleu de cercetare în cadrul SML Constanța, dar și despre alte subiecte interesante, plus mesajul transmis de Marius Popa, puteți urmări în materialul video de mai jos:

Video:

Liliana IONIȚĂ

joi, 20 mai 20214030
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
31 iul 00:22InterviuriStelian GIMA: Ministerul Transporturilor NU consideră IMPORTANTĂ Varianta Techirghiol! Video

Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța din partea PNL a fost prezent în studioul Replica,...2318

14 iul 23:47InterviuriCÎRJALIU: Prin absurd, ÎNLĂTURAREA mea ABUZIVĂ va reprezenta un DEZASTRU pentru Agigea6369
1 iul 00:06InterviuriGeorge MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia2510
10 iul 23:45InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: Proiectul „Constanța coffee break“ va aduce un suflu nou orașului

Mihaela Andrei, consilierul local municipal din partea Partidului Național Liberal, a fost prezentă în studioul...1631

3 iul 00:02InterviuriMedicul Constantin Dina: Varianta DELTA a VIRUSULUI este foarte AGRESIVĂ, INFECTEAZĂ DUBLU! Video3038
15 iul 00:07InterviuriLUPTĂTORUL Alex FILIP se RETRAGE din SPORT și intră în SHOWBIZ. VIDEO2510
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1298

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video2173
19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video11610
26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1505

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video2270
25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!2746
Vremea
30.4°27.8° - 30.4° miercuri, 4 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.77 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 aug 00:00SportJocurile Olimpice - Alexandru Mihăiță Novac s-a calificat în finala probei de aruncarea suliței

Atletul român Alexandru Mihăiță Novac a reușit miercuri dimineața să se califice în finala probei olimpice de...93

4 aug 22:26SportLarisa Iordache, prima reacție după retragerea din finala de la bârnă

Gimnasta Larisa Iordache a scris un mesaj, marţi, după retragerea din finala la bârnă, în care afirmă cu durerea...548

4 aug 22:26SportLarisa Iordache s-a retras în finala olimpică de la bârnă, de la Tokyo

Laria Iordache nu va participa la finala olimpică de la bârnă, anunță Comitetul Olimpic și Sportiv Român într-o...561

4 aug 22:27SportAlexandru Chipciu S-A BĂTUT cu un coechipier și a fost EXCLUS din lotul CFR Cluj. Şumudică: Nu pot să accept

Mijlocaşul Alexandru Chipciu (32 de ani) a fost exclus din lotul echipei CFR Cluj şi a fost scos de pe lista UEFA...914

Local
4 aug 23:10LocalHală din incinta FABRICII de MOBILĂ din Constanța, inundată cu FUM

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 3 august a.c., în Constanța, pe strada...500

4 aug 23:10LocalCoronavirus la Constanța: 43.104 persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.104 persoane...331

4 aug 23:10LocalCasă ÎN FLĂCĂRI, la Lumina. O femeie de 75 de ani a fost preluată de elicopterul SMURD

570

4 aug 23:09LocalMai mulți TURIŞTI, anul acesta, decât în 2020

Turiştilor străini le place pe litoralul românesc! Numărul turiştilor a crescut în perioada anului 2021 în...236

4 aug 23:10LocalCoronavirus: 696 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...260

4 aug 11:13LocalSTATISTICĂ! Au EXPLODAT PREȚURILE la ALIMENTE

Prețurile mondiale la alimente au explodat! Vești extrem de proaste vin de la Direcția Județeană de Statistică...380

4 aug 23:11LocalAccident rutier la Viișoara. Un BICICLIST a fost RĂNIT

Cadrele medicale au fost solicitate marți, 3 august a.c., să intervină la Viișoara, acolo unde a avut loc un...475

4 aug 23:11LocalTrecerea de pietoni de pe strada Mircea cel Bătrân va fi desființată

Lucrările vor loc avea în această noapte. Echipele administratorului drumului public vor aplica marcajele care vor...627

4 aug 00:05LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID, în CONTINUĂ CREŞTERE la Constanţa

2935

Politică
4 aug 00:00PoliticăMinistrul Mediului, întrebat cât se mai fură din păduri: Este imposibil de spus

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat că este imposibil de precizat "cât se mai fură...143

4 aug 19:31PoliticăSorin Cîmpeanu l-a DEMIS pe șeful ARACIP. ANI și Parchetul au fost sesizate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că au fost găsite "nereguli grave" în urma unui control la...259

4 aug 19:25PoliticăSorin Cîmpeanu: "Toţi elevii şi studenţii se vor întoarce fizic la şcoală pe 13 septembrie"

258

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1298

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2173

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11610

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1505

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2270

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2746

Monden
4 aug 00:00MondenPrimul film din 'La casa de papel Partea 5' va fi difuzat de Netflix pe 3 septembrie

„La casa de papel Partea 5” va fi lansat de Netflix în două părţi: volumul 1, pe 3 septembrie, iar volumul 2, pe...141

4 aug 00:00MondenFilmările la thrillerul 'Emancipation', cu Will Smith în distribuție, întrerupte după apariţia unor cazuri de Covid-19

Filmările la viitorul film cu Will Smith, „Emancipation”, despre fuga unui fost sclav afro-american, au fost...117

4 aug 02:20MondenAriana Grande va susţine un concert virtual în jocul video „Fortnite“

101

Mapamond
Sănătate
4 aug 00:00SănătateBăuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen

Fața și abdomenul sunt primele zone în care se vede când punem câteva kilograme în plus și nu avem o dietă...188

4 aug 00:00SănătateRozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o...127

4 aug 00:00SănătateEste crema de plajă sigur de utilizat?

100

4 aug 00:00Sănătate5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul...146

4 aug 00:00SănătateTop 10 alimente care îți protejează inima

Legumele și fructele proaspete, oleaginoasele, peștele gras și uleiurile sănătoase (precum uleiul de măsline,...155

4 aug 00:00SănătateSemințe de susan: nutriție, beneficii și contraindicații

Semințele de susan oferă multe beneficii pentru sănătate. Poți folosi aceste seminţe delicioase pentru a crește...112

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT